terepfutás, ultrafutás, UTMB,

Ma kezdődött az UTMB hete a franciaországi Chamonixban

Forrás: UTMB szurkolói csoport, Péter Ildikó
Két esemény indulói vágtak neki ma az Alpok ösvényeinek, illetve a TDS mezőnye ma éjjel rajtol el.

Ma a PTL 300 km / 25 000 méter szintet tartalmazó útvonalán indultak el a csapatok, délelőtt a 40 km-es MCC mezőnye indult útnak, éjfél előtt nem sokkal pedig a TDS-en indul körülbelül 1600 futó, hogy teljesítsék a 145 km hosszú és közel 10 ezer méter szintet tartalmazó kemény, technikás útvonalát. Az már biztos, hogy a hamarosan hozzánk is elérő hidegfront igen téliesre fordította az Alpokban az időjárást, ezért a bővebb kötelező felszerelést kell magukkal vinniük a futóknak, illetve a TDS útvonalából kikerült az egyik legnehezebb, legtechnikásabb hegy, a több mint 2500 méter magasan húzódó Passeur de Pralognan. Ez tehát a mai nap eseményeinek sora. De nézzük a hét többi versenyét!

OCC
Rajt: Orsiéres, augusztus 31. reggel 8:15, táv 55 km / 3425 méter szinttel, a mezőnyben körülbelül 1200 futó kapott helyett, szintidő 14 óra 30 perc.

CCC
Rajt Courmayeur, szeptember 1. reggel 9 óra, táv 100 km / 6156 méter szinttel, 1900 futót várnak a rajthoz, szintidő 26 óra 30 perc.

UTMB
Rajt Chamonix, szeptember 1. 18 óra, táv 171 km / 9963 méter szinttel, a szintidő 46 óra 30 perc, nagyjából 2300 fős mezőny teszi meg ezt a távot, mely három országon keresztül vezet. Az UTMB története 2003-ban kezdődött, idén a 20. kiadást ünneplik a szervezők és az indulók. A nemzetközi női mezőnyt illetően Courtney Dauwalter szereplése azért is nagyon izgalmas idén, mert sorozatban a harmadik 100 mérföldes versenyre készül - Western States 100, Hardrock 100, UTMB – amiből eddig kettőt pályacsúccsal meg is nyert. A sportágban már eleve domináns pozícióval rendelkező amerikai futónő az elmúlt néhány évben folyamatosan fejlődött, az UTMB kétszeres bajnoka és ő a regnáló pályarekorder, utoljára 2021-ben indult, akkor 22:30-as idővel felállította az új női pályacsúcsot. Két nagyon sikeres magyar futó is rajthoz áll a tavaly 5. helyen finishelő Csillag Eszter, valamint a rutinos UTMB teljesítő Wermescher Ildikó személyében. Eszter eddigi legnagyobb sikere az idei Western States-en elért 3. helyezése volt.

🟪 #PTL | Plan de l'Aiguille 📍 Alors que l'ensemble des coureurs de la 💚 #MCC sont presque tous au chaud, il est temps...

Posted by UTMB Mont-Blanc on Monday, August 28, 2023

Bár tervezte, de augusztus 17-én bejelentette, hogy sérülés miatt idén nem indul a tavaly óriási pályacsúcsot futó Kilian Jornet. Tom Evans az idei Western States 100 bajnoka, tavalyi harmadik helyezett viszont igen, akárcsak Jim Walmsley, aki már jó ideje próbálkozik azzal, hogy dobogós helyezést csípjen el ezen a körön, de bár kiváló futó, az UTMB 4. helyezése az eddigi legjobb eredménye, amit tavaly sikerült elérnie. Elköteleződését a verseny iránt mi sem mutatja jobban, mintsem az, hogy az amerikai futó képes volt lakóhelyét is áthelyezni a francia Alpokba azért, hogy felkészülése minél flottabbul menjen erre a megmérettetésre. Rajtuk kívül természetesen sok-sok kiváló külföldi és persze nem kevés hazai futó is rajthoz áll. Az összes UTMB esemény TOP futóinak listája ITT található meg.

Quelle première journée sur la 💚 #MCC ! Un grand bravo à tous, il fallait énormément de courage (ou de folie) pour s'...

Posted by UTMB Mont-Blanc on Monday, August 28, 2023

A TDS mai rajtja után két kifejezetten fiatal terepfutóknak szervezett eseménnyel folytatódik a versenyek sora. Az YCC és az ETC Courmayeur-ból indulnak holnap délelőtt és délután, s a környező ösvényeken futnak az indulók tizenpár kilométert persze tisztes szintemelkedésekkel, hogy ezzel is alapozgassák a magashegyi futós tapasztalatokat a jövőre nézve.

A magyar indulóknak kifejezett szurkolói csoport alakult évekkel ezelőtt, ITT lehet csatlakozni és persze követni a hazai vonatkozású eseményeket.

ITT pedig élőben nézhető, követhető az egész heti eseményfolyam. Vigyázat, mert könnyen ott ragad az ember szinte éjt nappallá téve!