Kilian Jornet, UTMB, terepfutás, ultrafutás,

Kilian Jornet a Strava új királya

Forrás: Getty Images
A 2022-es UTMB bajnoka rekordszámú elismerést kapott azt követően, hogy feltöltötte futását az alkalmazásra.

A 34 éves spanyol terepfutó legenda több mint 120 ezer kudost kapott, egészen pontosan (ebben a pillanatban) 122 238-an jelezték rokonszenvüket, ez a szám folyamatosan emelkedik. Kilian negyedik alkalommal győzött a világ legnagyobb terepfutó versenyén, a 170 kilométer hosszú és 10 000 méter szintet rejtő Ultra-Trail du Mont Blanc-on, 11 évvel azt követően, hogy utoljára nyert.

UTMB, 3 days after I’m still processing it all. Here some moments of the run: 0. A day before the start I wasn’t sure...

Posted by Kilian Jornet on Monday, August 29, 2022

19:49:30-as rekordideje pályacsúcs lett, illetve ő az első futó, aki 20 órán belül teljesítette a kört. Vele együtt a második helyezett Mathieu Blanchard is beért a korábbi rekordidőn belül. Az előző pályarekordot a francia Francois D'Haene tartotta, 20:11:44-et futott 2014-ben.

„Kemény volt! Egyike azon versenyeknek, amit nagyon kimerülten fejeztem be. A COVID után az izomzatom végig furcsán viselkedett, a rajttól kezdve küzdöttem, főleg a lejtőkön. De óriási élmény volt találkozni az összes önkéntessel és a szurkoló emberekkel. Úgy érzem, ezt a versenyen nem tudtam megköszönni, nagyon koncentráltam. Köszönöm Jim-nek a közös éjszakai futást, és hatalmas köszönet Mathieu Blanchardnak, aki motiválni tudott arra, hogy folytassam, amikor nagyon magam alatt voltam, köszönöm, a közös küzdelmet és azt, hogy ehhez az eredményhez segítettük egymást. Most pedig pihenés következik!” – olvasható Kilian néhány gondolata a versenyzéssel kapcsolatban a Strava-n.

Kilian Jornet attacked right after the aid station in Vallorcine and kept the pace up in the Tête aux Vents. Kilian...

Posted by UTMB Mont-Blanc on Saturday, August 27, 2022

Amellett, hogy Kilian szinte az összes nagy terepultra versenyen nyert már (legalább egyszer), lenyűgöző hegymászó múlttal is rendelkezik, több az Alpokban végzett FKT és más egyéb gyorsasági rekordok kapcsolódnak a nevéhez. Mindenképpen elmondható, hogy generációja legkiemelkedőbb tehetségű sportolója a terepfutás világában.

🟥 #UTMB | THANK YOU 🙏 Kilian Jornet 🤜🤛 Mathieu Blanchard ___ 🎥 Follow the live: https://live.utmb.world 🔗 🎥 Suivre le...

Posted by UTMB Mont-Blanc on Saturday, August 27, 2022

A Strava-n az eddigi legmagasabb kudos számot - több mint 50 ezret - a többszörös Tour de France bajnok Chris Froome kapta. Molly Seidel amerikai maratonista pedig a Strava királynője címet tartja, a rekordszámú elismerést - 40 ezret - a tokiói olimpia maratoni futama után zsebelte be, futása olimpiai bronzérmet hozott számára.