maraton, Vienna City Marathon, Bécs Maraton, kizárás,

Kizárták a bécsi maraton győztesét, mert futócipőjének talpát túl vastagnak találták

Forrás: Getty Images
Az etióp Derara Hurisa ért elsőként célba az osztrák főváros tegnapi maratonján, ám a sikert alig 45 percen keresztül élvezhette.

A diszkvalifikáció oka az volt, hogy 1 centiméterrel vastagabb volt cipőjének talpa, mint ami megengedett lett volna. A teljes cipőtalp 5 centiméter vastag, de legfeljebb 4 centis cipőtalp az, ami elfogadott, ráadásul Hurisa más futócipőben versenyezett, mint amit előzőleg a nevezésekor jelzett.

Hannes Langer, a verseny koordinátora elmondta: „A technikai értekezleten is hangsúlyoztuk a cipőkre vonatkozó szabályokat. Sajnos nem volt más választásunk, mint a sportoló kizárása. Ez az első alkalom, hogy ilyesmi megtörténik. Biztos vagyok benne, hogy mostantól lesz valamilyen ellenőrzés, hogy elkerüljük a hasonló eseteket egy nagyobb versenyen.”

Ethiopia's Derara Hurisa won the Vienna City marathon on Sunday but was disqualified soon after when the soles of his shoes were found to be one centimetre too thick and in violation of the rules.

Posted by Reuters on Sunday, September 12, 2021

Hurisa 2:09:22-es idővel lépte át a célvonalat, ez volt élete második maratoni futama a 24 éves atlétának. Az eset miatt a második helyen befutó kenyai Leonard Langat lett a verseny győztese, aki három másodperccel versenytársa mögött ért célba. „Természetesen legszívesebben magam szakítottam volna át a célszalagot” – mondta a 25 éves Langat. „Fogalmam sem volt a kizárásról, amíg nem mondták. Az volt a célom, hogy nyerjek, és hálát adok Istennek, hogy végül sikerült.”

Runner’s World 2021/03 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/03 (digitális verzió)

Minden, ami a nyári futásokhoz kellhet! Természetesen, fókuszban az olimpia, hiszen az ország együtt szurkolhat majd a hazai sportolóknak: a címlapon Krizsán Xénia hétpróbázó, aki a magyar atlétika feltörekvő csillaga, de összeszedtük, mely magyar atlétákért izgulhatunk majd, és milyen korábbi sikereket értek el a korábbi ötkarikás játékokon. Sok érdekes és hasznos cikk mellett egy 5km-es mellékletet is találsz a lapban, ami edzéstervekkel együtt segít a kezdőktől kezdve azoknak, akik végre 20 percen belül szeretnék lefutni ezt a távot. Érdemes fellapozni! Még több információ: ITT

 

595 Ft

A bécsi maratont általában minden év áprilisában rendezik meg, a COVID miatti többszörös halasztás után került szeptemberre az esemény. Sok futó panaszkodott a rendkívüli melegre, sajnos egy szomorú haláleset is beárnyékolja a több szempontból is rendhagyó eseményt. A szervezők tájékoztatása szerint a verseny végén egy 40 éves osztrák futó – aki félmaratoni távot szeretett volna teljesíteni – összeesett, és a kórházba szállítást követően meghalt.

Az esemény eredménylistája ITT található.