london maraton,maraton,eliud kipchoge

Shura Kitata és Brigid Kosgei nyertek a London Maratonon - Kipchoge első dobogón kívüli versenyét futotta a távon

Forrás: Richard Heathcote/Getty Images
A férfiak versenye - az előzetes várakozásokhoz képest - egész más végkifejlettel zárult az elit futóknak megtartott London Maratonon tegnap délelőtt.

Péntek estére kiderült, hogy a nagy összecsapás, Eliud Kipchoge és Kenenisa Bekele között elmarad, mivel Bekele bejelentette, hogy sérülés miatt nem indul. Ezek után a Kipchoge rajongók lényegében hátra is dőlhettek. Ám az események tegnap egész más fordulatot vettek.

A nagy favorit, maratoni világcsúcstartó Eliud Kipchoge 2:06:49-es célidővel a 8. helyen ért célba, több mint 1 perccel az első helyen befutó Shura Kitata mögött. A célba érkezés után így nyilatkozott a történekről: „Jól kezdtem. De adódott egy kis probléma a jobb fülemmel. Bedugult, illetve megfájdult a csípőm is. Megpróbáltam mindent megtenni, hogy megoldjam a kellemetlenségeket, de nem sikerült. Csalódott vagyok. Szerettem volna nyerni és megmutatni most is, hogy mindig jó eredményt érhetsz el, ha összpontosítasz a feladatra. Sajnálom ezt, de ilyen a sport. Ma fent vagy, holnap pedig lent.”

„Eliud jobb füle teljesen eldugult és ez a probléma az egész rendszert érintette” - mondta Valentijn Trouw, Kipchoge menedzsere.

Míg egyesek attól tartanak most, hogy ez az eset Kipchoge maratonfutó karrierjének lejtmenetbe fordulásának korai jeleit rejtheti magában. A 35 éves kenyai futó azonban azt mondja, hogy visszatér a legfelső szintre. „A sport kiszámíthatatlan és ha élvezni akarod, akkor el kell fogadni az eredményeket. Tehát elfogadom az eredményt, és gratulálok minden célba érkezőnek.” Az elmúlt 8 évben 13 maratont teljesített versenyen, a mostani a második, amikor nem nyert, illetve az első, amikor dobogóra sem került.

Arra a kérdésre, hogy visszatér-e a maratoni távhoz, azt válaszolta: „Visszatérek és remélhetőleg jövőre ismét jövök Londonba, illetve az olimpiai játékokra. Ami történt, nem a világ vége.”

A győztes etióp Shura Kitata elképesztő sprintfutásban 2:05:41-gyel lépte át a célvonalat elsőként, 1 másodperccel megelőzve Vincent Kipchumba kenyai futót. Az etiópiai Sisay Lemma végzett a harmadik helyen 2:05:45-ös idővel.

Shura Kitata beat Vincent Kimpchumba by ONE SECOND. 😳⁣ ⁣ That was one hell of a battle! ⛈⁣ ⁣ #LondonMarathon #The40thRace

Posted by TCS London Marathon on Sunday, October 4, 2020

A női futamban teljesült a papírforma, idén is Brigid Kosgei nyert. 28 km után elfutott az élbolytól, onnnan végig egyedül futott a célvonalig, amit 2:18:58-as idővel lépett át. Az amerikai Sara Hall lett a második 2:22:01-gyel, 14 éve ő az első amerikai futó, aki dobogóra állhat a London Maratonon. A szintén kenyai Ruth Chepngetich pedig a harmadik helyen végzett 2:22:04-gyel.

She’s fast 🤪⁣ ⁣ #LondonMarathon #The40thRace

Posted by TCS London Marathon on Sunday, October 4, 2020

A női maratoni csúcstartó, most már kétszeres London Maraton győztes Kosgei elmondta, hogy nem voltak ideálisak a körülmények a versenyen, esős, hűvös idejük volt, ráadásul a koronavírus-járvány miatt a felkészülése sem volt zökkenőktől mentes, ám ennek ellenére örült annak, hogy lehetősége volt ismét versenyezni.