ultrafutás, maraton, jótékonyság,

Holnap kezdődik a magyar-amerikai futó Amerikát átszelő futókalandja

Forrás: LazRuns
Piringer László vállalásának jótékony célja is van, amivel a No Kid Hungry alapítványt támogatja.

Los Angelesből indul és a New York-i Central Parkban fog célba érni, ha minden a terveknek megfelelően halad, három hónap múlva. Ez idő alatt 2777 mérföldet tesz meg, ami nagyjából 4443 km. Az indulás előtt még gyorsan elcsíptük Lászlót, hogy meséljen nekünk erről a projektről.

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

Mennyeien finom és tápláló reggeli egészségtudatos ínyenceknek!

Ha valami igazán finomra vágysz, kóstolnod meg ezt! A Viblance díjnyertes granolája nem csak igazi ízélmény, de csakis tiszta összetevőkből, aromák, színezékek és egyéb mesterséges alapanyagok nélkül készül. Gluténmentes, növényi alapú.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

1590 Ft

1770 Ft

Hogyan jött az ötlete annak, hogy keresztülfuss az Egyesült Államokon?

Talán azzal kezdődött, hogy régebben minden nap hosszabb, 32 kilométeres távokat futottam a városban és a környéken, ahol élek. Indultam versenyeken, maratonokon is örömfutás jelleggel, de úgy éreztem, hogy többre van szükségem.

Egy nap rájöttem, hogy ha elkezdem összerakni ezeket a távolságokat, akkor az elvihet valahová, és nem csak a környékbeli utcákban keringek körbe-körbe. Tehát leültem, lebontottam a számokat, a mérföldeket, a napokat és a lehetséges útvonalakat... Valahogy így kezdődött és vált valósággá számomra ennek a transzkontinentális futásnak az ötlete. Ez volt a könnyű része. Az igazi nehézség az, ami a legtöbb ember számára láthatatlan: az edzések.

Maga a jótékony cél ezzel egyidőben fogalmazódott meg benned?

Az ötlet a futással egyidőben automatikusan jött. Szépen lassan összeállt a terv. Ennek a futásnak sok személyes oka van, de azt mindig tudtam, hogy nem akarok csak önmagamért futni. Ezért döntöttem úgy, hogy próbálok segíteni egy olyan alapítványnak, ami közel áll a szívemhez. És természetesen remélem, hogy a kalandommal motiválni tudok másokat is az aktív és egészséges életmódra.

Miért pont a No Kid Hungry alapítványt támogatod?

Nehéz volt kiválasztanom a megfelelőt, mert tudom, hogy sok helynek szüksége van rá és megérdemli a támogatást. Azért döntöttem mellettük, mert úgy gondolom, hogy a táplálkozás a minimum és a legkevesebb, ami minden ember számára elérhető kell, hogy legyen, és egyetlen gyermeknek sem szabadna nélkülöznie.

Mennyi időt készültél konkrétan erre a futásra, illetve hogyan épültek fel az edzéseid?

Körülbelül egy éve kezdtem a felkészülést. A régi monoton hosszú örömfutásokat felváltotta egy újabb és kidolgozott edzésterv.

Jelenlegi edzéstervem így fest: 120-128 km-t futok hetente. Nincs szabadnap, a hét minden napján van valamilyen típusú futás. Heti 3 nap könnyű futás, 3 nap pályaedzés gyorsító munkával és 1 nap hosszú futás.

Láttam, hogy volt egy hosszú edzésed, ami egyfajta főpróba lehetett. A menyasszonyod kísért lakóbusszal, ezek szerint az eseményen is ő lesz a legfőbb szupportod?

Igen volt egy főpróba, amikor átfutottam Florida államot. Erről a helyi televíziós hírek is beszámoltak. Szerettük volna kipróbálni, milyen a lakóautós élet, plusz szimulálni próbáltuk a közelgő USA kalandunk.

Szerencsére gyorsan kiderült, hogy jó csapat vagyunk ebben is a menyasszonyommal, Abby-vel. Igazán hálás vagyok neki. Nagyon ügyes! Abby előkészíti a frissítést, plusz navigál és vezet, így én 100 százalékban a futásra tudok koncentrálni. Valóban jól működő, szuper csapat vagyunk.

Milyen szakaszokat fogsz napi szinten teljesíteni?

A napi célom 50-70 kilométer.

ultrafutás, maraton, transzamerika, jótékonyság, pályaedzés,
Forrás: LazRuns

Piringer László 16 éve él az Egyesült Államokban, zenészként dolgozik. Tervei szerint év végén visszaköltözik egy időre Magyarországra, itthon is szeretne versenyeken indulni.

Lesznek pihenőnapjaid is vagy minden nap futni fogsz, míg át nem érsz a keleti partra?

Igyekszem minden nap futni. Nem hiszek a pihenőnapokban, csak ha valóban szükség lesz rá. A rendszerességben hiszek és abban, hogy bíznom kell az edzéseimben, a felkészülésemben. De természetesen lesznek hosszabb és rövidebb napok. A legfontosabb, hogy ne legyen komolyabb sérülésem, ami megakadályozhatja a futást.

Az eseményeket ITT lehet követni.
Lászlót élőben pedig ITT.

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

A legfrissebb Runner’s World fő témája a generációk a futásban. Egyik legizgalmasabb anyagunk is ebben a témában készült, olyan testvérekről, akik egymás ellenfelei a pályán, de ez sokkal inkább előnyükre válik, mint hátrányukra. Nem is gondolnánk, mennyi közeli rokon versenyzik most is a világ élvonalában! Történetük nagyon sokat elárul a sportszerűségről, és arról, hogy van, ami még a győzelemnél is fontosabb… még egy élsportoló számára is.

Szintén a generációs témában szólaltattunk meg olyan gyerekeket, akik közül a legtöbben még általános iskolások, de már nagyon szoros és személyes kapcsolatot ápolnak a futással. Olyanokat is bemutatunk, akik versenyszerűen futnak, de olyanokat is, akiknek már ilyen kicsi korban többet jelent a futás, mint testnevelésórai kötelező köröket. Figyelem, megint kiderül, hogy van mit tanulnunk a gyerekektől.

595 Ft