terepfutás,Nemzetközi Terepfutó Szövetség,ITRA,International Trail Running Association

ITRA kisokos, avagy a terepfutók nagy nemzetközi közössége

Forrás: Getty Images
Ha rendszeresen versenyzel terepen, biztosan belefutottál már az ITRA kifejezésbe, ami valójában egy mozaikszó, és a Nemzetközi Terepfutó Szövetség angol megfelelőjének kezdőbetűit rejti.

A terepfutás egyre fokozódó nemzetközi szintű népszerűsége alakította ki a Nemzetközi Terepfutó Szövetség (International Trail Running Association – ITRA) mai funkcióit.

2013. júliusában alakult, célja részben a terepfutás egységes szabályozása, egyfajta standard megteremtése. Mindez garanciát is jelent a sportolók számára arra vonatkozóan, hogy a verseny, amelyen elindulnak, megfelel egy egységesen elfogadott szabályrendszernek mindenféle szempontból: útvonal kialakítása, jelölt pálya, távok, szintemelkedés, bizonyos időközönként frissítőpontok – ezek között azonban önellátás, egészségügyi és biztonsági szabályok, stb.

Ma az ITRA-n belül 1351 regisztrált versenyszervező található. Ha ezen szervezők versenyein indulunk (23 880 versenyről van szó világszerte!), akkor számíthatunk arra, hogy megfelelő minőségű szolgáltatást kapunk a pénzünkért, azaz a nevezési díjért cserébe.

terepfutás,ITRA,Nemzetközi Terepfutó Szövetség
Forrás: Szász Norbert

De az ITRA rendszerébe futóként is regisztrálhatunk. Közel 10 ezer terepfutó tagja a szövetségnek. Illetve 1,6 millió regisztrált futót számlál, ami azt jelenti, hogy ennyi olyan futó van a világon, aki legalább 1 ITRA-ban regisztrált rendezvényen célba ért, ugyanis az eredménylistákat a szervezők beküldik az ITRA adatbázisába. Innen pedig elkezdődik az úgynevezett ITRA pontok számlálása is. Minden regisztrált futónak automatikusan gyűlnek a pontjai, amelyre bárki (tehát nem csak ITRA tag) rákereshet. Valójában az egész egy óriási nemzetközi szintű ranglista, amelyben az elit sportolóktól kezdve minden amatőr terepfutó helyet kap. Csak olyan sportolók maradnak ki ebből, akik direkt vagy merő véletlenségből csupa olyan rendezvényen indulnak, amelyek nem tartoznak-e szervezet besorolása alá. Ilyen is van természetesen.

Az ITRA teljesítményindexen keresztül lehetővé válik a futók összehasonlítása. Az index egy 1000 pontos skáláról indul, az utolsó 36 hónap 5 legjobb eredménye adja a futók egyéni indexét. A legmagasabb pontszámmal jelenleg az amerikai Jim Walmsley szerepel az ITRA rendszerében, 953 pontja van. A legjobb nő ugyanitt a svájci Maude Mathys, neki 809 pontja van. Összehasonlításképp a legjobb magyar jelenleg Szabó Sándor hegyifutó, 843 ponttal, a legjobb nőnk pedig Tiricz Irén 706 ponttal.

terepfutás,ITRA,Nemzetközi Terepfutó Szövetség,Jim Walmsley
Forrás: Golden Trail Series / Sierre Zinal 2019
Jim Walmsley jelenleg a világ legjobb terepfutója az ITRA index alapján, mögötte Kilian Jornet mindössze 1 ponttal marad el.

Magyarországot két tag képviseli, egyikőjük Csanya, ő versenyszervezői oldalról kapcsolódott a szövetség munkájába, Rohoska Lajos pedig a hazai futókat képviseli. Mindkettőjük ITRA pozíciója önkéntes, puszta érdeklődés és lelkesedés vezérli őket.

S hogy miért éri meg futóként csatlakozni ehhez a nemzetközi közösséghez? Erre Lajos adott választ: „Ha teljes jogú ITRA tag szeretnél lenni, be kell fizetned a 8 EUR/év tagdíjat. Mit adnak cserébe? További statisztikákat saját és mások versenyeredményeiről, magasabb szintű hozzáférést az adatbázishoz. Szavazati jogot kapsz és választható leszel (képviselő, bizottsági tag). Köthetsz egy elég jó ár/érték arányú balesetbiztosítást. Valamint közösséghez tartozás jár vele és egy non-profit szervezet támogatása.”

terepfutás,ITRA,Nemzetközi Terepfutó Szövetség,Csanya,Tiricz Irén
Forrás: Don Razzino
Tiricz Irén 2016-ban nyert először versenyt terepen, azóta a világ nagyot változott vele, a legjobb hazai terepfutónk az ITRA rendszer alapján.

Jelenleg egyébként 100 magyar ITRA tag van, 732 magyar futó nyitott úgyneveztt accountot és 3534 hazai futó eredménye szerepel az adatbázisban. Április óta, megduplázódott a hazai taglétszám – kb. mióta Csanya és Lajos aktívak ITRA tagként Magyarországon. Ezekkel a számokkal világviszonylatban a 30-ik helyen állunk (Franciaország az első).

A legtöbb futót a szövetségbe Európa delegálja, összesen 77 ezer regisztráltat, a közösség 75 százaléka férfi. Világviszonylatban 198 ország tagja az ITRA-nak.

terepfutás,ITRA,Nemzetközi Terepfutó Szövetség,Szabó Sándor
Forrás: Tanúhegyek Trail Facebook oldal
Szabó Sándor, hegyifutó az ország legeredményesebb terepfutója az ITRA ranglista alapján.

Az ITRA rendszerben a versenyeket is lehet minősíteni, ezzel olyan futók eligazodását segítik, akik adott versenyen még nem jártak. Az értékelésben minden induló részt vehet, nem csak ITRA tagok vagy regisztráltak.

Magyarországon egyelőre hét ITRA versenyt találunk 2020-ra szűrve, melyek időrendben a következők: Bükki Kilátások, Ensport Vértes Terep Maraton, Nyúlcipőbolt Mecsek Trail, Kaptárkő Trail, Salomon Ultra-Trail Hungary, Compressport Up&Down, Bükk Kapu Trail. A versenyek sora folyamatosan bővül a szervezői regisztrációkat követően.

Az ITRA-val kapcsolatos további információk, érdekességek találhatók itt folyamatosan.