atlétika, hétpróba, Krizsán Xénia, olimpia, götzis,

A formaidőzítés még hátravan, ám legutóbbi eredményével saját magát is meglepte – interjú Krizsán Xénia hétpróbázóval

Forrás: Herbert Kratky / Getty Images
A márciusi fedett pályás EB bronz után az elmúlt hétvégén megnyerte a nagy hagyományokkal rendelkezó osztrák hétpróba versenyt, a Hypomeeting-et az ausztriai Götzis-ben, ráadásul a világranglistát tekintve az idei legjobb eredményt érte el.

Mindeközben saját 2019-es országos csúcsát is megdöntötte, valamint egyéni csúcsot ért el a próbák közül 100 méter gáton, súlylökésben, 200 méter síkfutásban és távolugrásban. 6619 pontos egyéni legjobbját 6651 pontra javította. Az MTK 28 éves atlétája egyike volt azoknak, akik már 2019-ben indulási jogot szereztek a tokiói olimpiára, ám az olimpia halasztása óta eltelt idő rengeteget adott a formájához.

Krizsán Xéniával beszélgettünk az ausztriai sikerről és az olimpiai kilátásokról.

Milyen tervekkel indultál el a hétvégi osztrák versenyre?

6300-6400 pont körül tippeltem az eredményemet erre a versenyre, elvégre a csúcsformát az olimpiára ütemezzük. Ez a verseny a felkészülés állomása volt, tehát elég nagy meglepetés volt, hogy így sikerült.

Ugye ez egy kétnapos esemény. Mi volt az a pillanat, amikor már látszódott, hogy várakozáson felül teljesítesz?

Az első nap után éreztem, hogy több is lehet, mint amit én elképzeltem. Jó formában éreztem magam és a számok is jól sikerültek. Az első nap 4 számból 3 egyéni csúcsot értem el, ami okot adott a reménykedésre, bár az első helyre még nem, de az új országos csúcsra már gondoltam ekkor.

Hétpróba versenyszámok

100 m gátfutás
magasugrás
súlylökés
200 m síkfutás
távolugrás
gerelyhajítás
800 m síkfutás

WAS FÜR EIN MEHRKAMPF-WOCHENENDE 🔥 Damian Warner (CAN) präsentierte sich in außergewöhnlicher Form und lieferte Bewerb...

Posted by Hypomeeting Götzis on Monday, May 31, 2021

Melyek a legerősebb versenyszámaid?

Ezen a versenyen egyetlen versenyszámot sem nyertem meg, ennek ellenére mégis jól sikerült. A világviszonylathoz képest nincs nagyon kiemelkedő eredményem, viszont mindenben stabil, jó eredményt tudok hozni. Ha mégis ki kell emelnem valamilyen versenyszámot, akkor a gátfutás, a gerelyhajítás és a 800 méteres síkfutás az, ami a többihez képest a legjobb.

A felkészülés során mindegyik próbára ugyanannyit készülünk, hiszen mindegyikben lehet még fejlődni. Erős és könnyebb hetek váltogatják egymást. Erős héten heti kétszer mindegyik versenyszámon végigmegyünk, illetve kiegészítő edzések is vannak például erősítések. A könnyebb heteken általában egyszer megyünk végig minden számon.

Hogyan válik egy atlétából többpróbázó?

"Minden gyermek úgy kezd neki az atlétikának, hogy az összes versenyszámot űzi, tehát a futó-, ugró- és dobószámokat. Először hárompróbákon indítottak el engem is, amin kislabda hajítás, távolugrás és 60 méteres síkfutás volt. A próbák száma évről évre növekedett, volt ötpróbám, hatpróbám és végül a hétpróba. Egyik számban sem voltam kiemelkedő, de ha akkor megkérdezik, hogy melyiket szeretem a legjobban, nem tudtam volna eldönteni. Ezért maradtam a többpróbánál" - mondja Xénia.

Már 2019 májusában megszerezted a kvótát a tokiói olimpiára, utána viszont lesérültél. Neked akkor lényegében jól jött az olimpia tavalyról idénre történő halasztása?

Utólag visszagondolva tavaly nagyon fájt, hogy halasztották az olimpiát, de igen most teljesen egészségesen tudtam készülni, jól sikerült a téli alapozás és a tavaszi felkészülés, tehát számomra sokat jelent, hogy a munkát nem szakította félbe semmilyen fájdalom vagy sérülés.

Milyen eredménnyel lennél ezek után elégedett az olimpián?

Az olimpián az a célom, hogy az első hat között szerepeljek, de ez a verseny olyan hitet adott, hogy akár még a dobogóért is érdemes lesz küzdeni.

A távlati tervek között szerepel a 2023-as hazai VB, utána pedig még egy olimpiai szereplés.

A Hypomeeting eredményei ITT láthatóak.