Vindics Balázs, atlétika, atléta, olimpia, UTE,

„Csúcstartónak lenni remek érzés, de előbb-utóbb minden csúcs megdől, úgyhogy nem ez a prioritás” – mondja Vindics Balázs az UTE atlétája

Forrás: Szász Norbert
Vindics Balázs tavaly 21 éves országos csúcsot döntött meg fedett pályán 800 méteren. A 27 éves futó nevét akkor végérvényesen megismerhettük. Pár héttel ezelőtt a Budapest Bajnokságon fedett pályás EB szintet futott szintén 800 méteren és persze magabiztosan meg is nyerte a futamot. Eredménye 1:47.74 lett, mögötte Kazi Tamás 1:49.11-gyel ért be másodikként.

Balázs egyébként viszontagságos úton jutott el oda, hogy jelenleg az ország legerősebb 800-as futója legyen fedett pályán. Ennek részleteiről is mesélt nekünk, mint ahogyan arról is, mennyivel több lehetősége van egy sportolónak akkor, ha már rangos versenyekre kijut és jó eredményeket ér el és miért fontos, hogy az élsport mellett ne kelljen civil munkával is időt töltenie addig, amíg képes magas szinten atletizálni.

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

Hány évesen kezdtél atletizálni?

13 évesen kezdtem el edzeni, és ekkortól lettem igazolt atléta, de édesapám támogatásával már előtte is futottam, nagyjából 5-6 éves koromtól kezdve indultam gyerek versenyeken. Edzeni ekkor persze még nem edzettem, csak hétvégi programként hobbiból futottunk, főleg a Zöldgömb által rendezett versenyeken.

Próbáltál más szakágakat vagy hamar kiderült, hogy a futás lesz az a szám, ami fekszik neked?

Ahogy elkezdtem atletizálni, egyből kifejezetten futni kezdtem. Apa olyan edzőt keresett, aki csak futással foglalkozik. Előtte nem sportoltam mást, csak iskolai szakkör keretein belül fociztam.

Vindics Balázs, atlétika, UTE, atléta, 800 méter,
Forrás: Szász Norbert

Mikor kezdtél el a 800 méterre specializálódni?

Eleinte 3000 méteren versenyeztem, mivel későn érő típus voltam, és a hosszabb távokon kevesebb hátrányt jelentett a fejletlen izomzatom. Később azonban, ahogy elkezdtem behozni a testi lemaradást, egyre nyilvánvalóbb volt, hogy a rövidebb távok fekszenek jobban. Erről az akkori edzőmet, Csoma Ferencet nehéz volt meggyőzni. Először nem akarta, hogy 3000 méter helyett 1500-on versenyezzek, mondván a 3000 és a későbbiekben az 5000 méter lesz az, ami nekem való, az 1500-hoz pedig nem vagyok elég gyors. Nagyjából 2010-re sikerült elfogadtatni vele, hogy érdemesebb 1500-on versenyeznem. Ezt követően ugyanez lejátszódott, immár az 1500-zal és a 800-zal. Feri bácsi állította, hogy az 1500 a nekem való táv, a 800-hoz pedig nem vagyok elég gyors. Nagy nehezen ezt a váltást is sikerült véghezvinni, és 2014-re azt mondhatom, hogy egyértelműen átálltam 800-ra. De végül a köztünk lévő sok konfliktus miatt edzőt váltottam 2017-ben, azóta Zemen János segítségével készülök.

Vindics Balázs, atlétika, atléta, UTE, 800 méter
Forrás: Szász Norbert

Amikor tavaly megdöntötted Korányi Balázs két évtizeden át fennálló fedett pályás országos csúcsát, benne volt a levegőben, hogy erre a hazai szempontból sporttörténelmi jelentőségű futásra sort fogsz keríteni?

Amikor megdöntöttem, akkor már igen, tehát ahhoz a versenyhez úgy álltam oda, hogy most talán sikerülhet, de ez csak annak köszönhető, hogy már előtte héten megközelítettem nagyjából 3 tizedre. Ha a versenyt megelőzően 3 héttel kérdezik meg ugyanezt, akkor egyértelműen azt mondtam volna, hogy esélyem sincs rá. Január elején ki kellett hagynom egy teljes hetet, mert napokig magas lázam volt. Az akkor még 2020-ra tervezett olimpiára való kijutás szempontjából ez egy kritikus időszak volt, és nagyon tartottam tőle, hogy ezzel a betegséggel elveszítem az esélyt. Január végén csak abban bíztam, hogy néhány 1:48-as futással életben tartom az olimpiai reményeimet, ehhez képest február végére, már 1:46.20-at futottam, tehát ilyen szempontból viszont váratlannak nevezném a csúcsdöntést.

Tervben van, hogy megdöntsd a hazai szabadtéri rekordot is hamarosan (a jelenlegi országos csúcsot Kazi Tamás futotta 2013-ban, ideje 1:45.37, a szerkesztő)?

Természetesen örülnék neki, a cél az, hogy kihozzam magamból a maximumot. Bízom benne, hogy ez a maximum erősebb, mint az országos csúcs, vagy akár az 1:45-s határt is át tudom törni vele, de önmagában az a tervem csak, hogy a lehető legjobb időt fussam, amit tudok. Ha már semmit nem tudnék javítani, természetesen egy kicsit csalódott volnék, mert jelenleg bízom benne, hogy még tudok fejlődni, de ha nem, akkor sem marad bennem már hiányérzet. Csúcstartónak lenni persze remek érzés, de előbb-utóbb minden csúcs megdől, úgyhogy nem ez a prioritás.

Az olimpiához szükséges kvalifikációval kapcsolatban most hogy állsz, reálisan sikerülhet a jelenlegi egyéni csúcsodon tovább faragni még addig (1:46.18 a jelenlegi szabadtéri 800-as legjobbja, a szerkesztő)?

Reménykedem benne, hogy az egyéni csúcsomon még sokat tudok faragni, de ezt nem kapcsolnám össze az olimpiai kvalifikációval. Persze ha 1:45.20 alatti időt futnék júliusig, az automatikus kvalifikációt jelentene, és nem tartom kizártnak, hogy ez sikerülhet is, de a tervem az, hogy a ranglistáról kvalifikálom magam. Ezen jelenleg kényelmesen bejutó helyen vagyok, de nyilván, akik most nincsenek bejutó helyen, erősen rajta lesznek, hogy előrébb kerüljenek, emiatt nekem is igyekeznem kell jó eredmények elérésére, különben elém kerülhetnek. Ehhez nem feltétlenül jó eredmény szükséges, sokkal inkább az, hogy rangos versenyeken jó helyezéseket érjek el. Ha az megvan, akkor bőven elég, ha 1:46-1:47-es időket futok csak.

Gondolom csak a 800 méterre fókuszálsz emiatt jelenleg.

Igen egyértelműen a 800 a hangsúlyos, minden más versenyem ennek van alárendelve.

Vindics Balázs, UTE, atlétika, atléta, 800 méter,
Forrás: Szász Norbert

Hol szeretsz versenyezni jobban, fedett pályán vagy szabadtéren?

Nehéz kérdés, ha egy szóban kéne válaszolnom, akkor a fedett pálya lenne az, mivel a ranglistákon előkelőbb helyen tudok szerepelni bent, mint kint. Ennek azonban abban látom az okát, hogy egyrészről kevesebb ember versenyez fedett pályán, másrészről, ott nem jelent akkora előnyt egy jó mezőny, mint kint, hiszen bent sokkal nehezebb előzni a gyakoribb kanyarok miatt. Ezzel szemben kint kevésbé tartanak fel, cserébe fogják a szelet a versenytársak, és az utolsó méterekig ösztönöznek. Ez azt eredményezi, hogy kint sokkal nagyobb különbség van egy egyedül futott, illetve egy jó mezőnyben futott verseny közt, mint bent. Mivel nekem még nincsenek jól eladható eredményeim, (korosztályos EB dobogó, felnőtt EB döntő vagy bármi hasonló) ritkán kapok lehetőséget külföldi versenyeken, az ebből adódó hátrányom pedig kevésbé jön ki fedetten, mint szabadtéren. Itthon azért szerencsére megkapom a támogatást a versenytársaktól, amiért nagy hálával tartozom nekik, mivel ha kérek segítséget, akkor általában valaki rendelkezésemre áll a táv első felében, mint iramfutó. Az utolsó 200-ra azonban rendre egyedül maradok, mivel ellentétben a 80-as évekkel amikor az atlétika még nagy mezőnyöket volt képes bevonzani pályaversenyekre, manapság már kevesebben űzzük ezt a sportot, így jelenleg nincs olyan vetélytársam, akivel az utolsó méterekig kell harcolnom egy egyéni csúcsomhoz közeli futásnál. Ha ezen sikerülne változtatnom, és tudnék szabadtéren nagy versenyeken indulni, akkor reményeim szerint ott is hasonló erősségű időkre lennék képes, mint fedett pályán, és akkor már talán a szabadteret élvezném jobban.

Hogyan érintett téged a közel egy évvel ezelőtt kialakult pandémiás helyzet? A törölt versenyek híre, a motiváció fenntartása… Volt valamennyi visszaesés a teljesítményedben emiatt?

A motivációm nem csökkent semmit sem ez idő alatt, hiszen mindig az a célom, hogy a lehető legtöbbet kihozzam magamból, függetlenül a versenyektől. Sőt a vírus okozta helyzetet kifejezetten kihívásokkal telinek éltem meg, így a motivációm talán még nagyobb is volt, mint máskor, mivel ezekkel nap, mint nap meg kellett küzdeni.

"A törölt versenyek persze rosszul értintettek, de nem érzem azt, hogy okot adtak volna arra, hogy rosszabbul teljesítsek. A lezárások okozta akadályok már annál inkább, de úgy érzem, hogy ezeket megfelelően sikerült kezelni, így szerencsére nem történt visszaesés."

Láttam egy félmaratoni időt is tőled még 2014-ből, mi vitt akkor rá, hogy félmaratont fuss?

Félmaratont már 12 évesen is futottam, sőt 14 km-t, ha jól emlékszem már 7 évesen is. Sosem jelentett gondot a hosszabb távok lefutása, természetesen abban az esetben, ha nem kellett gyorsan futni azokat. Egy kellemes tempóban nem hiszem, hogy gondot jelentene a félmaratonnál akár sokkal hosszabb távok leküzdése, persze nem tudom, az ízületeim hogyan reagálnának rá. Azon a versenyen egyébként azért indultam, mert egyben egyetemista országos bajnokság is volt, és szerettem volna az egyetememnek (az ELTE-nek) eredményeket hozni, hiszen mindig is támogatták a tanulók sportolását. Meggyőződésem, hogy ha tőlük nem kapok a sportért annyi ösztöndíjat, mint amennyit adtak, akkor abba kellett volna hagynom az atletizálást 23-24 évesen, így nagy hálával tartozom nekik.

Mennyit edzel egy héten, illetve milyen helyszíneken?

Versenyidőszakban nem sokat, szerintem hetente 60 km-t nagyjából, télen főleg a BOK csarnokban, de a könnyebb futásokat (ezek 6-8 km-ek heti 3 kb. alkalommal) az utcán. Amikor alapozunk szoktunk a Hármashatár-hegyre járni, 15 km körüli hosszabb futásra, vagy a Margitszigetre. De főként pályán edzem, és melegíteni pedig a pálya környékén az utcákon szoktunk. Alapozáskor heti 80-90 km-t szoktam futni egyébként.

Milyen keresztedzéseid vannak? Mennyire vagy sérülékeny az eddigi tapasztalatok alapján?

Főként, ha sérült vagyok akkor szoktam úszni vagy szobabiciklizni. Egyébként, ha minden rendben, akkor csak a gyógytorna az, ami más fajta mozgás, mint a futás. Szerencsére egyébként nagyon ritka, hogy annyira vészes sérülésem lenne, hogy nem tudok futni, persze kisebb fájdalmaim előfordulnak, amik kis mértékben hátráltatnak, de hogy edzést kellene kihagynom 2-3 évente van szerintem, és akkor is csak 1-1 hetet.

Milyen kifutását látod a karrierednek pályaatlétaként?

Egyelőre a 2023-as budapesti világbajnokságig tekintek előre. Addig egészen biztosan szeretném folytatni, utána majd meglátjuk mi lesz, de a 2028-as olimpiát sem tartom jelenleg kizártnak, illetve azt sem, hogy 2023 után egyből abbahagyom.

Vindics Balázs, atléta, atlétika, UTE, 800 méter
Forrás: Szász Norbert

Fogsz idővel utcán is versenyezni?

Azt gondolom, hogy igen. Mindig is szerettem a hangulatát, de jó eséllyel csak hobbi szinten. A versenyszerű utcai futás nem az én műfajom, de könnyed 4-5 perces kilométerekkel nagyon szívesen indulnék a későbbiekben akár maratonon vagy még hosszabb távokon is.

Runner’s World 2020/06 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/06 (digitális verzió)

Arról már sokat olvashattunk, hogy a kávéval és a koffeinnel kapcsolatban bizonyára vannak tévhiteink. Szakértőnk most nagyon alaposan rendet csinál a fejekben. Olvasd el cikkünket a stimulátor hatásról, és a jövőben biztosan megfontoltabban tolod majd a koffeint!

Teljesítménydiagnosztika. Biztosan vannak olyanok, akik első blikkre talán átlapozzák majd ezt a cikket, mert nem szeretnek belemenni a tudományos részletekbe. Van nekik egy jótanácsom! Ne tegyék! Íme egy olyan cikk a teljesítménydiagnosztikáról, amely életszerűen és olvasmányosan járja körbe a témát. Vigyázz! A végén még te is kedvet kapsz!

Hol jobb futni, Japánban vagy Amerikában? Két fantasztikus magyar futó történetén keresztül mutatjuk be, hogy milyen a futóélet a világ két, tőlünk igen távoli pontján. Néha nagyon izgalmas látni, mennyire más a kultúrája a futásnak a különböző kontinenseken, és ennek egyes elemeiből inspirálódhatunk is.

Ezen a télen nem fogunk futóversenyeken részt venni. Vagy mégis? Igen! Összegyűjtöttünk néhány nagyon izgalmas futóeseményt, hogy a járvány idején se maradjunk érmek nélkül.

595 Ft

Tudsz csak a sportra koncentrálni vagy dolgozol az edzések és versenyek mellett?

Természetesen a versenyek és az edzések mellett sokat kell dolgoznom. Ilyenkor azzal foglalkozom, hogy a következő edzésre megfelelő állapotba kerüljek. Rengeteg időt kell fordítani a regenerációra, hogy el tudjam végezni a megfelelő edzésmunkát. Ha valaki munka mellett futna hasonlókat, mint én, annak mindenképpen azt javasolnám, hogy hagyja ott azt a munkát, hiszen akkor olyan eredményre lenne képes, ami mellett egészen biztosan nem lennének anyagi gondjai. A későbbiekben lesz még ideje bőven civil munkára, de magas szinten sportolni, csak egy bizonyos korig lehet.

Egyébként az ELTE Informatikai Karán végeztem, programtervező informatikusként. A későbbiekben ezzel szeretnék foglalkozni, de jelenleg minden időmet leköti a sport.