atlétika

Új év, új kezdet, új rekordok a magyar atlétikában

Forrás: Getty Images
Sokszor megkapják a mai atléták, hogy a régi idők sportolói magasabb szinten űzték ezt a sportágat, gyorsabbak voltak, magasabbra ugrottak és távolabb dobtak. 2020-ban nem volt lehetősége bizonyítani a feltörekvő ifjúságnak, azonban 2021. év eleje alkalmat adott a fiataloknak, hogy megmutassák mennyire elkötelezettek a sportok királynője iránt.

Az év eleji kiemelkedő teljesítmények közül az egyik legjelentősebb, hogy január 31-én egy 36 éve fennálló országos csúcs dőlt meg Bécsben. Az 1500 méter új fedett pályás csúcstartója, Szögi István 3:37.55-ös időeredménnyel ért célba, ezzel intve búcsút Knipl István 1985-ben futott 3:39.25-ös időeredményének. Szögi István - korántsem tipikus módon - a hosszabb távok után 2020-ban fordult a középtáv irányába, az 3:40-es határt is először még csak tavaly sikerült áttörnie, mostani teljesítményével pedig már rögtön kvalifikálta is magát a márciusi toruni fedettpályás Európa-bajnokságra. Ez azonban még nem minden, mert február 9-én a világ legrangosabb fedettpályás verseny sorozatán, a WA Indoor Tour Gold második állomásán vett részt Liévinben. Franciaországban egy magabiztos futást követően a 12 fős mezőnyben végül a 6. helyen zárt, 3 századmásodperccel megközelítve saját országos csúcsát. A versenyt pedig nem más, mint az Európa-bajnok Jakob Ingebrigtsen nyerte, a világ idei, sőt, minden idők ötödik leggyorsabb futásával. Ugyancsak említésre méltó, hogy Istvánnak ezen a megmérettetésen sikerült maga mögé utasítania Jakob bátyját, az ugyancsak Európa-bajnok Filip Ingebrigtsen-t.

Forrás: Atlétika.hu

A veszprémi SVSE klub másik fiatal futója, a 17 éves Varga Gréta is egy igazán régóta fennálló csúcsot, egy 19 évvel ezelőtt futott 1500 méteres U20-as fedettpályás rekordot döntött meg január végén Budapesten. Gréta 4:16.32-es időeredménye a tizedik korosztályos rekord a sorban, emellett 2000 méter akadályon ő tartja U18-as Európa-csúcsot is. Ezzel az idővel ő is ott lehet a felnőttek között a márciusi fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon. 1 héttel a junior csúcsot követően, Gréta egy újabb rekordot könyvelhetett el magának: 9:14.29 perces idejével egy 20 éve fennálló fedettpályás U20-as időt sikerült túlszárnyalnia 3000 méteren.

A február első hétvégéjén Budapesten tartott versenyen induló 800 és 1000 méteres magyar csúcstartónk Kazi Tamás pedig 1:48.75-idejével biztosította be magának az indulási lehetőséget a fedett EB-n. Az említett időeredmény azért is fantasztikus, mert ezzel Tamás az M35-ös korosztály fedettpályás világcsúcsát is bezsebelhette. Kazi mellett, a tavalyi fedettpályás 800 méteres csúcsot megdöntő Vindics Balázs is ott lesz a kontinensviadalon, ő idén 1:47.74-es eredménnyel vívta ki magának a részvételt. Ezen a távon a márciusi EB-n szurkolhatunk majd még Bartha-Kéri Biankának is, ugyanis 2:03.70-es idejével neki is sikerült a kvalifikáció a viadalra.

A már korábban említett WA Indoor Tour Gold sorozat első versenyét január végén rendezték Karlsruhe-ban, ahol hazánkat Wagner-Gyürkés Viktória képviselte. Megközelítve egyéni csúcsát, 9:04.38 idővel hetedikként ért célba egy olyan versenyen, amelyet az akadályfutás világcsúcstartója, Beatrice Chepkoech nyert meg. Viki a németországi és a február eleji budapesti 1500 méteres szereplésével 2 számban is teljesítette a kiküldetési szintet a márciusi Fedett EB-re, ezért neki duplán is szurkolhatunk majd egy hónap múlva.

A szezonnak pedig még nincs vége! Február 20-21. között tartják a BOK Csarnokban Fedettpályás Atlétikai Magyar Bajnokságot, március 4. és 7. között pedig Lengyelországban a 36. EA Fedettpályás Európa-bajnokságot. Reméljük, hamarosan még több fantasztikus eredményről számolhatunk be.