„Család mellett, több lábon állva, ráadásul közel 34 évesen, önmagában nagy tett, hogy edző nélkül a fedett EB-re kvalifikálni tudtam magam” – interjú Kazi Tamással

800 méter,Kazi Tamás,atlétika,olimpia,1500 méter,középtávfutás

Kazi Tamás többszörös magyar bajnok középtávfutó olimpikon. Az egykori focista, ma már ízig-vérig 800-as futónak vallja magát. Legnagyobb sikereit ebben az atlétikai számban érte el, ő tartja a szabad téri országos csúcsot 800 (1.45.37), illetve 1000 méteren. Tavaly nyár végén felköltözött Debrecenből Budapestre, klubot váltott és jelenleg edző nélkül, önállóan fut. Én pedig arról kérdeztem őt, milyen jövőbéli elképzelései vannak atlétaként és civilként.

RW: Hogy sikerült az alapozás?

KT: Későn kezdtem el a felkészülést, mivel a fedett pályás szezon még nem szerepelt a terveim között. De abban sem voltam biztos, hogy folytatódik-e még a karrierem. Eléggé sok negatív dolog történt az elmúlt években. Lehet, hogy egyfajta kapuzárási pánik is volt. Megijedtem, hogy mit akarok én még a pályán. De aztán jött még némi motiváció, mert edző nélkül készülve is országos csúcsot futottam 1000 méteren (2018. 07.02. Gyulai Memorial), a saját csúcsomat megdöntve, ami előtte sem volt gyenge világviszonylatban nézve sem. 2.17.19 volt ez az idő. Azt éreztem, mindegy, hogy hány éves vagyok, van itt még némi keresnivalóm.

De a lényeg, nem tudtam még, milyen egyesülethez fogok igazolni. Szinte az egész eddigi futókarrieremet a Debreceni Sportcentrumban töltöttem, mint versenyző. Kérdés volt, hogyan tovább. Úgy gondolom, helyén kezeltem az átigazolási kérdést. Nem feltétlenül volt egyértelmű, mint ahogyan végül utólag az lett. Nem hitegettem senkit, mondtam, hogy mi a realitás, mi az, amit még szeretnék elérni ebben a sportágban és meddig szeretném csinálni. Az FTC nagy örömmel fogadta ezt és tárt karokkal vártak. Tehát ilyesmik miatt későn kezdtem a felkészülést, aztán viszont szépen haladtak az edzések, próbáltam nem kihagyni lépcsőfokokat.

A magyar bajnokságon, ami a második és egyben az utolsó versenyem volt, előre álltam és tempót futva próbáltam az EB kvalifikációs időn belül célba érni, semmi más nem érdekelt. Ezt végül sikerült elérnem, ráadásul megfejeltem egy aranyéremmel, a 4x400-as váltóval, egy 48-as 400-zal, ami a leggyorsabb volt az FTC váltóban. Ez az egész megváltoztatta a dolgok állását, kitoltam a fedett szezonom (eredmények itt).

Kazi Tamás,800 méter,1500 méter,atlétika,fedett pálya,FTC,középtávfutás

RW: És akkor most lelkes vagy…

KT: Persze, abszolút. De megint csak azt mondom, hogy a helyén kezelem a dolgokat, tehát nem éremesélyesként utazom az EB-re, de azt gondolom, hogy feljövőben vagyok. Ha kifogok egy erős futást, akkor egy idei legjobb eredmény összejöhet. Mondjuk nem jellemző, hogy egy fedett EB-n az előfutamokban extra futások legyenek. Valószínű, hogy a taktikán, a helyezkedéseken, a jó reakcióidőn, jó ritmusváltáson fog múlni az, hogy tovább tudok-e menni vagy nem. Vannak extra futók, illetve a mezőny nagy része 1-2 másodpercen belül van. Tehát az adott napon, ki hogy tudja odatenni magát, ezen múlik (eredmények itt).

Még így is, hogy későn kezdtem a felkészülést, azt éreztem, hogy monoton az alapozás. A harmadik hónap végére eljutottam oda, hogy jó lenne versenyezni, vagy pihenni. Valamivel megszakítani a felkészülési időszakot, mert kezd egy kicsit sok lenni, főleg munka és család mellett. Nem feltétlenül a legideálisabb helyzet a mostani, ha sportolói szemmel nézem az életemet.

RW: Nem is sikerült külföldre kijutni edző-táborozni, igaz?

KT: Nem voltam, aminek alapvetően az volt az oka, hogy nem szerettem volna a családomtól távol lenni sok ideig, de önköltségen sem tudtam volna bevállalni egy esetleges meleg égövi dél-afrikai edzőtábort. Szerencsére idén már kapok a szövetségtől is támogatást így tavasszal van rá esély, hogy elutazom edzeni magaslatra, az nagy lökést adhatna a nyári versenyek előtt. Szerencsére itthon, a 200-as fedett pályán tudtam edzeni. Úgy voltam vele, ha már fedett pályára készülök, szokjam a közeget.

Kazi Tamás,800 méter,1500 méter,atlétika,FTC,fedett pálya,középtávfutás

RW: Kicsit kanyarodjunk vissza a múltba. Hogy jött váltás? Alapvetően a foci volt a te sportod 18-20 éves korodig, aztán a testnevelési egyetemen kapcsolódott be az atlétika. Fiatalon azt gondolja az ember - érthető módon - hogy a foci támogatott sport Magyarországon, lehetőség lesz nagy sztárrá válni és komoly pénzt keresni. Ehhez képest mi tetszett meg az atlétikában?

KT: Valójában 19 voltam, amikor megismerkedtem az atlétikával és egyszerű erre a válasz. Nagyon szerettem futni, a foci pályán is leginkább a futóteljesítményem, a gyorsaságom miatt figyeltek fel rám. Azzal, hogy a pálya minden pontján fellelhető voltam. Sokszor megkaptam kritikaként, hogy túlfutottam a meccset, egyszerűen túl sokat futottam. Alapvetően ezzel tűntem ki, ebben mindig sikerélményem volt. Tudatosult bennem, hogy valószínű elég jó futó vagyok, de még labdarúgóként.

RW: Hogy volt az első futóedzésed? Nem a foci edzésre mentél le, hanem az atlétikai pályára?

KT: A testnevelési egyetemen, a nevelőedzőmmel, dr. Gyimes Zsolttal találkoztam és már a felvételin TF csúcsot értem el másfél mérföldön. De akkor még kötelező volt játszani az egyetemi focicsapatban, ott még házi gólkirály voltam az őszi szezonban, mint középpályás. A foci edző nem annyira örült, amikor az atlétikai tanszékről átmentek a labdarúgó tanszékre, hogy: van itt ez a Kazi nevű srác, akiből jó középtávfutó lehetne…

Nem hirtelen álltam át, én sem szerettem volna váltani, mert focistaként megnyerni egy utcai futóversenyt tök poén volt. Vagy az idősebb játékosok eredményeinél jobbat elérni Cooper-teszten, jó dolog volt. Amikor már pályaatléta vagy, nem meglepetés, nem kapja fel senki a fejét, ha megnyersz egy futóversenyt. Így nem volt rajtam semmilyen teher, nem volt taktikám, plusz még élveztem is.

RW: Fordítva nem volt megkeresésed valamilyen foci klubtól? Hogy – mondjuk – ki kéne használni a gyorsaságát ennek a fiúnak, kéne egy gyors csatár…

KT: Komoly megkeresésem nem volt, de viccelődtünk vele, mert elég sok embert ismerek a magyar labdarúgásban. Poén szintjén mondta néhány edző, valamint játékos, akik még aktívak a profi ligában vagy NB2-ben hogy simán beférnék a csapatba. Elég technikás játékos voltam – nyilván nem Ronaldinho szinten – de szerettem játszani a focit, nem csak előre rúgni és rohanni utána. Néha eljátszottam a gondolattal, amikor nagyon kivoltam az edzések, a versenyek miatt, hogy miért váltottam, miért nem hagyom abba és keresek egy csapatot magamnak, szóval néha hiányzott a labda. De komolyra fordítva a szót, azért már más az én izomzatom, teljesen átalakult a testem az elmúlt 14 év futástól. Egy komolyabb ütközés vagy egy gyors iramváltás miatt lehet, hogy azonnal megsérülnék.

Kazi Tamás,800 méter,1500 méter,középtávfutás,atlétika,FTC

RW: Volt még egy sporttal kapcsolatos váltás nálad. 800 méterről váltottál 1500 méterre az elmúlt 3-4 évben, most pedig ismét 800-ra kerül a fókusz. Miért volt ez, csalódtál az 1500-ban, vagy rájöttél, hogy jobban fekszik neked a 800 méter?

KT: A 2014-es zürichi EB volt az utolsó versenyem, előtte pedig a ’13-as moszkvai VB, ez a két világversenyem volt, amikor utoljára 800-on futottam. Mindig is 800-as voltam, néha kikacsintgattam egy-egy OB-n 1500-ra, de nemzetközi versenyen soha nem indultam ebben a számban. Egyrészt úgy gondoltam, talán kihoztam a maximumot magamból, de mindenképp szükség lett volna még egy kicsi pluszra, hogy odaérjek a világ elithez, másrészt kíváncsi voltam mire lehetek képes, ha csak a hosszabbik távra készülök. Szóval 2014-ben úgy döntöttem, feljebb lépek 1500-ra. Szakmabeliektől hallottam, hogy ilyen 800-as sebességről, ha kicsit ‘megmozgatjuk’ az állóképességet, el lehet jutni 1500-on is országos csúcsig. Ezen elgondolkodtam, nem szerettem volna úgy visszavonulni, hogy nem próbáltam ki magam ezen a távon. Tudtam jól, ehhez 1-2 év munkát bele kell majd tenni. Edzőváltásom is volt akkortájt, egy volt távfutóval dolgoztam, aki meggyőzött arról, hogy jó lesz a váltás. Elkezdtem tehát 1500-ra készülni. Utólag rájöttem, ezt előbb kellett volna, meg lehet, hogy rossz felkészülést csináltam. Tény, hogy tudtam fejlődni, 3.37-et futottam, ami nem rossz eredmény, de azért kevés. 3.34-et 3.35-öt kellett volna, hogy komolyabban labdába tudjak rúgni, de erre is elment 3 év. Aztán lejárt a szerződésem és eljöttem Debrecenből, de azért a ’14-ben futott csúcsomat 1000 méteren megdöntöttem a tavalyi Gyulai Memorial-on. Azt gondoltam, olyan nagy baj nincs, ha ez megy. Berlinbe tavaly kvalifikáltam magam 800-on és 1500-on is, mind a kettőn rajthoz is álltam. 4 év telt el a zürichi és a berlini EB között, azóta nem versenyeztem 800-on. Azt éreztem, újra hazaértem, minden egyes méterét élveztem annak a futásnak. Valószínű ott dőlt el, hogy elengedem az 1500-at.

Abban az 1-2 évben, amíg még aktívan és magas szinten szeretnék atletizálni, 800-on szeretnék futni. Szeretném még élvezni ezt az időszakot és nem erőlködni, erőltetni és rossz szájízzel visszatekinteni a karrieremre. Most új klubnál vagyok, új fejezet kezdődött az életemben, ismét Budapesten élek, család mellett, több lábon állva (dolgozom és edzéseket tartok), ráadásul közel 34 évesen, önmagában nagy tett, hogy edző nélkül a fedett EB-re kvalifikálni tudtam magam.

Kazi Tamás,800 méter,1500 méter,hosszútávfutás,FTC,atlétika

RW: Arra nem gondoltál, hogy 1500 fölé lépj, mondjuk 5-10 ezer méteres távokra, ne adj’ isten félmaratonra, maratonra, de nem feltétlenül profi szemléletben?

KT: Profi szinten nem is tudom magam elképzelni. Már az 1500-nál is úgy éreztem, mintha túl nagy fába vágtam volna a fejszém. Ilyesmit fejben már nem akarnék elviselni, mármint hogy a versenytávom ilyen hosszú legyen. Ugyanakkor hosszúkat szeretek futni. Azt viszont el tudom képzelni, hogy az Adidas Runners kapcsán a jövőben – ha már visszavonulok – utcai futóversenyeken induljak. Ilyen szempontból érdekel, sőt valószínű élvezni fogom, hogy nem szinteket kell hajkurászni, meg versenyeket nyerni, hanem csak jól érezni magam, alaposan elfáradni.

RW: Abban a tempóban, ahogy 5 vagy 10 km-t le tudsz futni, ráállsz mondjuk egy 3 perces iramra, ami a te gyorsaságodhoz képest nem csúcsra járatás, itthon, vagy akár a környező országokban lehet versenyeket nyerni és közben jól is érzed magad…

KT: Persze abszolút érdekel ilyesmi és vonz, de már nem szeretném komolyan csinálni. Elszakadni biztosan nem fogok a futástól, de ha visszavonulok, akkor szeretnék a munkámra figyelni majd és szeretnék minél többet a családommal lenni. 15 éves koromban voltam utoljára nyaralni. Nekem kimaradtak ezek a dolgok. Jelenleg az Adidas Runners Budapest csapatát erősítem, ahol amatőr futókat segítünk a fejlődésben illetve az FTC-ben is tervben van egy erős középtávfutó csapat elindítása, de ez távlati cél, mivel még aktív sportban gondolkodom. Abban bízunk, hogy a nevemmel be tudunk vonzani minél több tehetséges atlétát. Egy nagyon tehetséges műkorcsolyázó kislány erőnléti felkészítésében is szerepet vállaltam, de fiatal labdarúgók speciális képességeinek fejlesztésével is foglalkozom. Szóval ebből kiderül, talán kevés időm marad majd arra, hogy edzem napi több órát. Amennyiben hiányozni fog a mozgás és csillapíthatatlan vágyat érzek a futás iránt, minden bizonnyal elindulok versenyeken.

Kazi Tamás,800 méter,1500 méter,FTC,középtávfutás,atlétika

RW: Idén milyen versenyeid lesznek még, mik a céljaid?

KT: Most lesz Glasgow-ban a fedett EB és Katarban lesz a VB. A kettő között lesz egy csapat EB Norvégiában az első ligában és lesz egy Európa játékok Fehéroroszországban. Valamint a Gyulai Memorial, amely egy kiemelt hazai nemzetközi verseny, de ne menjünk el a magyar bajnokság mellett sem, amely szabadtéren fontosabb számomra, mint fedett pályán. Kezdenek feljönni rám a fiatalok, aminek nagyon örülök, új helyzet elé állít, nagyon oda kell figyelnem, ha nyerni akarok továbbra is. Eddig én motiváltam őket, hiszen én voltam a legjobb, engem akartak megverni, most ők ösztönöznek arra, hogy a legjobbamat hozzam ki magamból.

RW: És mi a helyzet a jövő évi olimpiával Tokióban?

KT: Új kvalifikációs rendszert vezetnek be, még pontosan nem vagyok tisztában azzal, hogy fog működni, de a szintek olyan magasak, hogy Magyarországról szinte minden számban országos csúcsot kell hozzá elérni, szerintem ez sokat elárul. Számszerűsítve ez 1.45.20 800 méteren. Tény, hogy az egyéni csúcsom nagyon közel van, de ez extra teljesítmény, amire nem tudom, hogy képes leszek-e. A riói olimpiára és a legutóbbi VB-re a világranglista alapján kellett feltölteni a mezőnyt, mert nem volt annyi kvóta. Tavaly előtt 1.46-ot tudtam futni úgy, hogy akkor még 1500-ra készültem. Ha ismét megfutom ezt az időt, akkor az mindent átformál, mert 2020-ig kell terveznem. Fantasztikus dolog lenne természetesen. Ha minden úgy alakul, ahogy elterveztem és sikerül tökéletes felkészülést csinálnom, akkor sikerülhet az olimpiai kvóta közelében futnom. Abban a szellemben edzem, hogy meg tudom csinálni, másképp nem lehet hozzáállni egy sportolónak…

Tovább olvasok
Puffadsz az utazás alatt? Pofonegyszerűen kivédheted!

Egészséges étkezés, rendszeres edzés - ezek mind segítenek a puffadás ellen. Ám a nyaralás alatt általában kirúgunk a hámból, a szervezet pedig ilyenkor nagyon is megbosszulja a dolgot!

Légyszi, ne cikizd azokat, akik nyáron sem futnak sortban!

A múltkor láttam meg egy posztot, amiben egy futólány azt ecsetelte, hogy egyszerűen el sem bírja képzelni, ki lehet az a „hülye”, aki nyáron, a hőségben capriban fut, „hát nem sül meg?” Erről eszembe jutott, hogy néhányan mennyire nem értik, miért is nem visel sok nő rövidnadrágot a kánikulában sem...

Melyik a legeslegjobb alvási pozíció? Egy szakértő elárulta

Rengetegen küzdenek hátfájással, állandó fáradtsággal, levertséggel - ezeket bizony a rossz alvási pozíció simán okozhatja. Akkor most hason, háton, netál oldalt fekve érdemes tölteni az éjszakát?

Büntetőkör Podcast #4 – Hallgasd meg Simonyi Balázs és Gusztos Péter beszélgetését!

Hétvégén Suhanj!6 hatórás futóverseny, így ki mással is beszélgetne most Simonyi Balázs, mint Gusztos Péterrel, a rendezvény alapítójával!

Megújult a Runner's World - most érdemes előfizetni!

A Runner's World magazin január óta nagy átalakulásokon ment keresztül, de hogy miben?

A világ 8 legszuperebb helye, ahol érdemes lefutnod a félmaratont

Elég eltökélt vagy egy félmaraton lefutására? Ráadásul most összekötnéd a mozgást egy egzotikus utazással, városnézésel, netán egy hatalmas bulival? Ha ég benned a kalandvágy, vagy ha csak a világ legszebb helyein szeretnél futni, csekkold, hol lesz erre lehetőséged 2019 második felében, és 2020-ban!

Eladó a világ legáhítottabb futócipője

Múlt héten aukcióra bocsátották a Nike sosem viselt, első futócipellőjét, egy darabka történelmet.

Futni nyaralás alatt? 10 tipp, amivel könnyebb lesz!

Ha vakációzni indulsz, mindenképp pakold be a futócuccodat is, mert szuper dolog új helyeken, ismeretlen tájakon róni a kilométereket. Persze vannak dolgok, amiket érdemes másként csinálnod, mint otthon, a megszokott környezetben. Tapasztalt futók nemrég elárulták, mikre érdemes odafigyelni, ha edzeni indulsz a vakáció alatt.

Plank, a legjobb hasizomedzés: de tudod, mennyi ideig kellene kitartanod?

Nemrég egy kanadai nő világrekordot állított be azzal, hogy több órán át tartotta a plank pózt, te viszont örülsz, ha néhány percig képes vagy erre? Most két szakember elárulja, mennyi ideig ellene tartanod az egyik leghatásosabb hasizomgyakorlatot, hogy tényleg legyen eredménye.

Suhanj! 6 Jótékonysági futóbuli idén már nyolcadik alkalommal!

Július 21-én nyolcadszor is SUHANJ! 6 Hatórás jótékonysági futóverseny és szabadtéri buli a szigetmonostor-horányi Dunaparton.

Turbózd fel a magnéziumszintedet a következő isteni nasikkal!

Ha a szervezeted nem jut elég magnéziumhoz, az ront az izmok állapotán, az alvás minőségén, és a teljesítményed sem lesz túlságosan jó. A helyes étkezéssel viszont sokat segíthetsz a testednek az optimális magnéziumszint elérésében - pláne akkor, ha gyakran fogyasztod a következő ételeket!

Zabkása-tengeren túl, Banán-hegyen innen

Mesébe illő zabkásaköltemények fotóival találkozunk nap mint nap a közösségi média #futóinspiráció és #futóétrend jelöléseinél, és futó nincs a világon, aki ne enne legalább alkalmanként banánt vagy energiaszeletet edzés előtt. Nincs is ezzel semmi gond! De valóban ennyi lenne csupán a „futóétrend” lényege?

Versenyzel a vakáció alatt? Nagyon nem mindegy, hogyan étkezel!

Bevállalós vagy, ezért a nyaralás idejére beterveztél egy versenyt is? Szuper ötlet, a táplálkozásra viszont nagy hangsúlyt kell fektetned, a pihenés alatt ugyanis hajlamosak vagyunk jobban elengedni magunkat.

Nem kell mindenkinek ultrát futnia

Az utóbbi években az ultrafutás népszerűsége hatalmasat nőtt, legalábbis a közösségi média és a különböző szaklapok ontják az ultra tartalmat.

Fussatok együtt, maradjatok együtt!

A sport összekovácsol, igaz ez a párkapcsolatokra is!

Gyulai István Memorial: holnap kerül megrendezésre az egynapos esemény, melynek Székesfehérvár ad otthont immár hatodik alkalommal

A Bregyó Közi Regionális Atlétikai Központban sorra kerülő eseményen öt földrész 43 országának 180 atlétája vesz részt, közülük 160-an indulnak el a 17 nemzetközi versenyszámban.

Energikusan, koffein nélkül: 5 tipp, amit még a héten próbálj ki!

Nem könnyű feladat egész nap talpon lenni, pörögni, dolgozni, edzeni, otthon megfelelni, pláne a nyári hőségben. Ám ha azt érzed, kell egy kis extra energia, nem a kávé az egyetlen, ami felpörget majd - próbáld ki a következőket is!

Fényvédelem, természetesen: 3 vitamin, amit mindenképp illessz be az étrendedbe!

Tavasztól őszig a fényvédelem kiemelten fontos, ám jó, ha tudod, hogy a fényvédőkön kívül a helyes táplálkozással is segíthetsz a bőrödnek abban, hogy jobban tűrje a napsugarakat.

Te miért futsz?

Avagy nem lehet „csak úgy” kedvtelésből, mert szeretnék egészségesebb és kiegyensúlyozottabb lenni?

Egyetlen apró változtatás kell az étrendedben, és biztonságban lesz a szíved!

A táplálkozás kiemelten fontos a szív és az érrendszer egészsége szempontjából, a legfrissebb kutatások szerint pedig van egy ételcsoport, amit ha eddig nem tetted, most ideje beiktatni az étrendedbe.

Podcast
Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Garas Attila

triatlonfutás

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Zsirai Eszter

erőnléti edzésstretchinggyerek tornaakadályfutás

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Kérdezek tőle

Zsirai Milán

erőnléti edzésszemélyi edzésfutótechnikatriatlon

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

A HŐSÉGBEN SINCS MEGÁLLÁS!

Csak 3585 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem