atlétika, európa bajnokság, fedett pálya, ötpróba, Krizsán Xénia

Egy dobogós és jó pár döntős helyet hoztunk a lengyelországi fedett pályás atlétikai EB-ről

Forrás: Piotr Hawalej / Stringer / Getty Images
A hétvégi toruni fedett pályás EB-t különösen várták versenyzők és szervezők, hisz hosszú idő óta az első esemény volt, ami lebonyolíthatóvá vált. Igaz az atlétika szerelmesei csak online követhették az eseményeket. A versenyre 21 magyar atléta utazott el.

A hazai vonatkozású hírek között első helyen az egyetlen dobogót érő eredményt emeljük ki, ami Krizsán Xénia nevéhez fűződik. Az MTK atlétája ötpróbában állhatott fel a dobogó harmadik fokára. A 28 éves sportolónő eredménye 4644 pont lett, ami egyéni csúcs így is, de közben a 60 méteres gátfutásban (8.27 mp) és súlylökésben (14.48 méter) is élete legjobb eredményét nyújtotta.

🔥Csodálatos pillanatok Torunban! Krizsán Xénia fantasztikus futással, magabiztosan nyerte a 800 méteres síkfutást a Fedettpályás Európa-bajnokságon és megszerezte ötpróbában a bronzérmet! Szép volt!!!👏❤

Posted by Magyar Atlétika - Hungarian Athletics on Friday, March 5, 2021

Nemes Rita szintén ötpróbában a 6. helyen végzett. A DVTK atlétája élete első felnőtt világversenyét teljesítette.

Kozák Luca szoros versenyben 8. lett 60 méteres gátfutásban, Baji Balázs pedig alig 3 századmásodperccel maradt le a döntőről szintén 60 méteres gátfutásban. Világbajnoki bronzérmesünk így a sérülése utáni első kontinensviadalán 10. lett.

Jankovics Dániel nyolcadik lett magasugrásban.

Wagner-Gyürkés Viktória 10. helyen végzett a 3000 méter döntőjében.

Wagner-Gyürkés Viktória 10. lett a 3000 méteres síkfutás döntöjében Torunban a lengyelországi Fedettpályás Európa-Bajnokságon. Gratulálunk! ❤️

Posted by Magyar Atlétika - Hungarian Athletics on Friday, March 5, 2021

Szögi István, az 1500 méter fedett pályás magyar csúcstartója 3:40.40-nel 7. lett. Érdekesség, hogy a futamot nyerő norvég Jakob Ingebrigtsen-t először diszkvalifikálták, mert a rajtot követően lökdösődés alakult ki és a norvég lelépett a pályáról, ezért a hazai pályán versenyző Marcin Lewandowski kapta az aranyat, ám a norvég csapat megóvta a döntést és végül igazat adtak nekik, így mégis Jakob maradt az EB győztes. Jakob Ingebrigtsen úgy kommentálta az esetet, hogy túl sokan voltak a pályán a döntőben (13 futó) és őt is meglökték. A 20 éves atléta egyébként megnyerte a 3000 méteres síkfutás döntőjét is.

A férfi 800 méter előfutamaiban a fedett pályás magyar csúcstartó Vindics Balázs 1:50.40-et, a szenior világcsúcstartó Kazi Tamás 1:51.85-öt futott, ami sajnos egyikük számára sem volt elég a továbbjutáshoz.

Az esemény eredményei ITT megtalálhatóak.

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

A legfrissebb Runner’s World fő témája a generációk a futásban. Egyik legizgalmasabb anyagunk is ebben a témában készült, olyan testvérekről, akik egymás ellenfelei a pályán, de ez sokkal inkább előnyükre válik, mint hátrányukra. Nem is gondolnánk, mennyi közeli rokon versenyzik most is a világ élvonalában! Történetük nagyon sokat elárul a sportszerűségről, és arról, hogy van, ami még a győzelemnél is fontosabb… még egy élsportoló számára is.

Szintén a generációs témában szólaltattunk meg olyan gyerekeket, akik közül a legtöbben még általános iskolások, de már nagyon szoros és személyes kapcsolatot ápolnak a futással. Olyanokat is bemutatunk, akik versenyszerűen futnak, de olyanokat is, akiknek már ilyen kicsi korban többet jelent a futás, mint testnevelésórai kötelező köröket. Figyelem, megint kiderül, hogy van mit tanulnunk a gyerekektől.

595 Ft