maraton, olimpia, olimpiai kvalifikáció, Eliud Kipchoge, olimpiai bajnok, világcsúcstartó,

Hollandiában lesz az eredetileg Hamburgba tervezett NN Mission Marathon

Forrás: Szász Norbert
Jövő hétvégén, április 18-án rendezik meg az új helyszínen az eseményt, amit a németországi koronavírus-járvány miatti intézkedések nem tettek lehetővé a hamburgi szervezők számára.

Az eseményre a Twente repülőtéren kerül sor, Enschede várostól 12 km-re. Mintegy 60 elit sportoló társaságában a világcsúcstartó Eliud Kipchoge is rajthoz áll. Számára ez a futás azért fontos leginkább, mert az utolsó versenyén, a tavalyi London Maratonon karrierje legrosszabb eredményét (2:06:49) produkálta és most szeretné bebizonyítani, hogy még nincs túl a legjobb időszakán sportolóként. Magabiztosságát fokozhatja, hogy a mezőnyben ő lesz a legerősebb futó (hivatalos legjobbja, ami egyben világcsúcs is 2:01:39, leggyorsabb nem hivatalos maratonja 1:59:40). Kipchoge számára nincs szükség kvalifikációra az olimpiai részvételhez, hiszen a táv világcsúcstartója, illetve az előző olimpia maratoni aranyérmese.

A mezőny utána következő legjobb idővel rendelkező futója az ugandai Felix Chemonges, akinek 2:05:12-es ideje egyben nemzeti csúcsot is ért, viszont az utolsó hivatalos maratoni eredménye, ami 2020 márciusából származik, 2:10:08. A mezőnyben csak egy olyan futó van még, aki ért már el 2:06-on belüli időt, ő a kenyai Laban Korir PB-je pedig 2:05:54. A 35 fős férfi indulói körből 17-en futottak már gyorsabban, mint az olimpiai sztenderd 2:11:30, közülük 11 futónak van 2:10-en belüli legjobbja. Ezek alapján tehát Kipchoge biztonságos futásra számíthat jövő vasárnap, már ami a pozícióját illeti, de az utána következő helyekért alakulhat ki komoly csata.

A 23 női induló között ennél sokkal látványosabb versenyhelyzet állhat elő. A leggyorsabb ideje a mexikói Madai Pereznek van, ám a 2:22:59-es legjobbja 2006-ból származik. Utoljára 2017-ben futott 2:30-on belül. Két portugál futó következik mögötte, Jessica Augustonak 2:24:25-ös legjobbja van, Sara Moreira pedig 2:24:49-es PB-vel a harmadik helyen áll a rangsorban. Mind a két futó esetében érvényes, hogy aránylag régen teljesítettek maratont Augusto 2017-ben, Moreira pedig 2015-ben, illetve a riói olimpián kiállt a versenyből. A kenyai Gladys Chesir-nek 2:24:51-es PB-je van, de a portugál versenyzőkhöz hasonlóan évek óta nem teljesített maratont, utolsó hivatalos ideje 2017-ből való. A legfrissebb maratoni ideje a dél-afrikai Gerda Steyn-nek van, tavaly az októberi London Maratonon 2:26:51-es egyéni csúcsot futott. Steyn az utolsó 2019-es Comrades Marathonon (közel 90 km hosszú verseny) első nőként ért célba, 5:58:53-mal pályacsúcsot futott. A rajtlista következő 4 nője az elmúlt két éven belül futott 2:30-on belüli maratont, illetve összesen 9 olyan futónő van, aki a 2:29:30-as olimpiai kvótát megfutotta már valaha.

A tét tehát az idei olimpiai maratoni mezőnybe jutás lesz, illetve a férfi világcsúcstartó esetén a vele kapcsolatos aggodalmak és rossz ízű feltételezések lecsendesítése, valamint az olimpiai maratoni mezőnyben betöltött helyének és rangjának megerősítése.

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

A legfrissebb Runner’s World fő témája a generációk a futásban. Egyik legizgalmasabb anyagunk is ebben a témában készült, olyan testvérekről, akik egymás ellenfelei a pályán, de ez sokkal inkább előnyükre válik, mint hátrányukra. Nem is gondolnánk, mennyi közeli rokon versenyzik most is a világ élvonalában! Történetük nagyon sokat elárul a sportszerűségről, és arról, hogy van, ami még a győzelemnél is fontosabb… még egy élsportoló számára is.

Szintén a generációs témában szólaltattunk meg olyan gyerekeket, akik közül a legtöbben még általános iskolások, de már nagyon szoros és személyes kapcsolatot ápolnak a futással. Olyanokat is bemutatunk, akik versenyszerűen futnak, de olyanokat is, akiknek már ilyen kicsi korban többet jelent a futás, mint testnevelésórai kötelező köröket. Figyelem, megint kiderül, hogy van mit tanulnunk a gyerekektől.

595 Ft