Eliud Kipchoge, london maraton, maraton, hamburg maraton, olimpia

Miért fontos, hogy Eliud Kipchoge jól szerepeljen a következő maratonján?

Forrás: Getty Images
Eliud Kipchoge tőle nem várt teljesítményt nyújtott a tavaly októberi London Maratonon, ezek után karrierje egyik legfontosabb versenye lehet a következő maraton, amin indulni fog.

Pár napja jelentette be a kenyai világcsúcstartó, hogy az idei szezonját április 11-én kezdi meg a csak elit futóknak meghirdetett NN Mission Marathon-on, aminek helyszíne Hamburg lesz. Az eseményt az NN Futócsapat (melynek tagja Kipchoge és sok más elit futó is), a Hamburg Maraton rendezői és a város vezetése szervezi meg. A versenyen lehetővé válik Eliud Kipchoge számára, hogy korrigálja a tavaly Londonban futott maratoni eredményét, ami 2:06:49 lett és a férfiak között a nyolcadik helyre volt elég. Ez a futás számára a tokiói olimpia előtt fontos, de nem a kvalifikáció miatt.

Hamburg volt Kipchoge első maratonjának a helyszíne 2013-ban, amit 2:05:30-as idejével meg is nyert és új pályacsúcs lett.

„Visszatérek a maratoni karrierem kezdetének helyszínére. Számomra Hamburgban kezdődött minden. Remélem, hogy sok embert inspirálhatunk szerte a világon azzal, hogy nagyszerű versenyt hozunk össze-e csodálatos város utcáin.”

A maraton egy 10,5 km-es körön zajlik, amin a sportolók négyszer futnak körbe. A szervezők körülbelül 100 férfi és női elit futóval számolnak.

Az esemény önmagában is vonzó a világ elit futói számára, hisz sokuknak közvetlen kvalifikációs lehetőséget jelent az olimpiára, de miután Kipchoge jelezte, hogy indulni kíván, még izgalmasabbnak ígérkezik a verseny. A 36 éves kenyainak nem kell újabb maratont futnia a nyári olimpia előtt, maratoni világrekorderként és címvédő olimpiai bajnokként számára adott az indulás lehetősége, de mindenképpen fontos verseny ahhoz, hogy felmérje jelenlegi állapotát az olimpiai maratoni futam előtt. A tavalyi sikertelen London Maratonig Kipchoge addigi 12 maratoni versenyén csupán egyszer fordult elő, hogy nem az első helyen végzett, hanem második lett. Londonban megmutatta a világnak és a vetélytársainak, hogy ő sem verhetetlen. Ha áprilisban Hamburgban győzelmet arat és valahol 2:04 alatt célba ér, a tavalyi kudarcot el is felejtheti, hisz bárkinek lehet rossz futása és komoly esély mutatkozik arra, hogy Tokióban címvédőként ismét olimpiai bajnok legyen.

Eliud Kipchoge, maraton, olimpia,
Forrás: Getty Images

Ha veszít - vagy ami még rosszabb, ha újra 2:06 körüli időt fut – ami eddigi maratoni futásait ismerve, számára gyenge idő – akkor teljesen megváltozhat kritikusainak véleménye. Ez esetben ugyanis határozottabbá válik azaz elképzelés miszerint Kipchoge az a futó, aki „verhető”, bár továbbra is lesz esélye a tokiói aranyra, de a világ elitjei és rajongói kételkedni kezdhetnek benne, mert a második vereség már sokkal többet nyom a latba, ráadásul ezzel ő is veszíthet híresen acélos mentális erejéből.

Runner’s World 2019/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2019/05 (digitális verzió)

Olvasd el a Runner’s World 2019-es számait is!

“HA VÉGIGNÉZEK A (FUTÓ)KÖRNYEZETEMEN, AZT LÁTOM, HOGY MOST VALA- HOGY MINDENKI NAGYON MOTIVÁLT, SOKAN ÉPÜLTEK FEL SÉRÜLÉSBŐL VAGY TETTÉK TÚL MAGUKAT EGY KIÉGÉSES IDŐSZAKON, ÉS MOST ÚJULT ERŐVEL FOLYTATJÁK, AHOL ANNO ABBAHAGYTÁK, VAGY AHOL ELKEZDTEK „VERGŐDNI”. NEM TUDOM, HOGY EZ A HŰVÖS IDŐ ELÉRKEZTÉNEK VAGY VALAMI MÁSNAK KÖSZÖNHETŐ, DE RÁM IS KIFEJEZETTEN LELKESÍTŐLEG HAT.

Naná, hogy én is sokkal mo- tiváltabb vagyok most. Jól megy
a futás, és nemcsak a pulzusgörbé- im tetszenek, de a kedvem is jobb, amikor elindulok, nem kell magam noszogatni, szívesen húzom fel
a futócipőmet (majdnem) minden edzés előtt. Ami pedig nagyon tetszik, hogy olyan ismerőseim,
akik korábban folyton azt szajkóz- ták, hogy „egyszerűen nem tudom rávenni magam a futásra” vagy hogy „mennyire unalmas ez a sport”, most mégis próbálkoznak vele. Éppen ezért nemcsak a már régóta futóknak, de olyanoknak is számos tippet gyűjtöttünk ebbe a lapszámba (lásd a 28. oldalon), akik teljesen kezdők. Vagy azoknak, akik ugyan egy ideje már gyűjtik a kilométe- reket, de most merészkednének ki először terepre (lapozz érte a 102. oldalra). Ha pedig akad a családban olyan gyermek, akivel szeretnéd megszerettetni a sportot, mázlid van, mert a magazin 82. oldalán olyan helyeket szedtünk össze,

ahova nyugodt szívvel viheted, mert nagy odafigyeléssel és szakértelem- mel foglalkoznak a kicsikkel. Ebben a lapszámban számos érdekes és iz- galmas futó történetével ismerked- hetsz meg, olyannal, akinek stroke miatt kellett egy időre lemondania a futásról, utána mégis nagyobb erő- vel tért vissza, mint előtte. Vincze Zsófi továbbra is nyílt őszinteséggel meséli el a történetét, hogy az ult- rafutó karrierje után miként segíti a meddőség elleni harcban a sport testileg és lelkileg egyaránt. Ezekből a sztorikból te is erőt meríthetsz a nehezebb napokhoz, amikor
bár szükséged lenne a futásra, de mégsem érzed magadban a kellő lelkesedést hozzá.

Ha pedig bármi ötleted van, amiről szívesen olvas- nál nálunk, írd meg nekem
a b.birta@marquardmedia.hu-ra!”

BIRTA BRIGITTA

főszerkesztő

595 Ft

Első olvasatra elmondható, hogy ez a maraton egy újabb verseny lesz, ami azonban jó kis felmérő Kipchoge számára a tokiói olimpia előtt, ám mélyebbre tekintve ennek a futásnak számos további következménye lehet, amik nagy hatással lehetnek a jövőbeli maratonjaira és a további karrierjére.

Eliud Kipchoge az első futó, aki képes volt 2 órán belül maratont futni, ez elvehetetlen sporttörténelmi tett, bárhogyan is alakul további sportpályafutása!