koronavírus,Gebre,Haile Gebrselassie,adomány,maraton,világcsúcstartó

Gebre közel 50 000 dollárt adományoz a koronavírus elleni nemzeti kampánynak

Forrás: Getty Images
Az etióp miniszterelnök bizottságot állított fel, amelynek célja, hogy a koronavírus elleni küzdelem során gyors erőforrásokat mozgósíthassanak szükség esetén. E bizottság működéséhez közel 50 000 dollár adománnyal járult hozza az egykori maratoni világcsúcstartó Haile Gebrselassie.
Most nem a profittermelés idejét éljük, hanem életeket kell mentenünk. Ebben a kritikus időszakban támogatnunk kell a kormányt és egymást is
mondja a legendás futó.

Etiópiában ekkor 21 koronavírusos eset volt.

A Mobilizációs Bizottság feladata pénzügyi források és a szükséges eszközök összegyűjtése Afrika második legnépesebb nemzete számára (több mint 100 millió lakosa van Etiópiának) a koronavírus leküzdését szolgáló vészhelyzeti előkészületek támogatására.

koronavírus,Haile Gebrselassie,Gebre,adomány
Forrás: Getty Images

A most 46 éves Haile Etiópia – de sokak szerint a világ valaha élt - legsikeresebb és leghíresebb sportolója. 1996-ban és 2000-ben 10 000 m-en olimpiai aranyat nyert, valamint négy világbajnoki címet 1993 és 1999 között. A korábbi maratoni világrekord birtokosa (2008. Berlin Maraton, 2.03.59), pályán és az utcai futás világában elért sikerei mellett kiváló üzletember lett, többek között a vendéglátás, az autóipar és a mezőgazdaság területén tevékenykedik vállalkozóként.

koronavírus,Gebre,Haile Gebrselassie,adomány,10000 méter
Forrás: Getty Images
2000. szeptember 25., Sydney: 10 000 méter olimpiai döntő. Gebre aranyérmet nyert, mögötte Paul Tergat ezüstöt.

„Egészen elszomorító, amit a sportolók megélhetnek ebben a helyzetben, különösen azok a fiatalok, akik azon dolgoznak, hogy beteljesítsék az álmaikat. Ráadásul nem látjuk azt sem, hogy mit hoz a jövő egyelőre” – mondja Haile, aki az Etióp Atlétikai Szövetség elnöke volt.

A járvány miatt számos nemzetközi atlétikai versenyt és bajnokságot töröltek.

„Volt atlétaként, ha belegondolok abba, mit éreztem volna, ha anno valaki azzal áll elő egy hosszú felkészülési periódus után, hogy nem versenyezhetek…a szívem szakadt volna meg” – tette még hozzá az egykori csúcstartó.