gajdos tamás

Folyamatos sportsikerek és szuper forma 60 felett is - Gajdos Tamás

Forrás: Erdélyi Gábor
Aktuális lapszámunkat megfordítva egy 'Futás 40 felett' mellékletet találsz, melyben olyan híres sportolók mondják el tapasztalataikat, mint Maráz Zsuzsanna, Wermescher Ildikó, Bogár János és Gajdos Tamás.

A lapszámba itt nézhetsz bele:

Itt pedig elolvashatod azt a részletet, amelyben Gajdos Tamás szólalt meg:

Gajdos Tamás - atléta és triatlonista, egykori tájfutó, televíziós újságíró

Tamás 45 éve atletizál. 15 és 25 éves kora között versenysportoló volt, majd azt követően, mint szabadidős atléta tért vissza. A komolyabb edzésmunkát egy bő évtizede kezdte ismét. Azóta lényegében korosztályos világszintű, élvonalbeli sportolóvá vált. A World Master Games eseményen – amely egyfajta szenior olimpia – 4 aranyérmet nyert, kettőt 800 méteren, egyet 400-on és egyet duatlonon. 63 éves, az olimpiai ötpróba program egyik nagykövete.

gajdos tamás
Forrás: Erdélyi Gábor
"Aki valaha versenyzett, abban mindig ott marad az igény a megmérettetésre. Arra, hogy lássuk, azonos távon mennyit fejlődtünk egyik évről a másikra, milyen pozíciót kaphatunk a ranglistákon. Mivel én későn kezdtem és korán abbahagytam a versenysportot, bennem maradt egy csomó ambíció és bizonyítási vágy."
  • Az edzésekkel töltött idő közel ugyanannyi, mint korábban. 5-6 napot sportolok egy héten, átlagosan 15-20 órát. Ez az idő futással, bringázással és úszással jön össze, de közel sem minden perce telik magas intenzitáson. Ami változott, hogy több időt fordítok a futást kiegészítő és előkészítő tevékenységekkel (főleg, amikor versenyszintű terhelésre kerül sor), illetve minden évben elvégeztetek egy sportorvosi vizsgálatot, ami részben a versenysporthoz szükséges, de ettől függetlenül is lényegesnek gondolom.

  • Nagyon fontosnak tartom tudatosítani, hogy aki idősebb korban, némi túlsúllyal kezd sportolni, ne olyan célokat tűzzön ki először, amiknek realitása csekély vagy sérüléssel járhat. Kezdjen el könnyen úszni, sétálni, kocogni, és amikor a testsúly rendeződik, illetve az ízületek újra bejáratódnak, akkor lehet fokozatosan növelni az adagokat és a tempót. Az például, hogy én többet biciklizem, mint futok, nem véletlen. Volt egy korábbi térdsérülésem és műtétem, amivel összefüggésben azt a tanácsot kaptam, hogy egy ideig ne fussak. Ekkor került előtérbe jobban a kerékpározás. A triatlont is azért szerettem meg, mert ideális a többféle mozgásforma miatt, nem egyoldalú terhelést ad. Ezt a három mozgásformát versenyek nélkül is nagyon ajánlom az idősebb korú sportolóknak.

  • A változatosság, sokoldalúság jegyében egyre több futás-alapú sportágat próbálok ki: nyertem már országos bajnokságot az atlétikán kívül duatlonban, triatlonban, futásíjászatban, kutyás-futásban, de az öttusa laser run szakágában is (Európa- és világbajnokságot nyert Tamás ebben a sportágban, a szerkesztő). Ugyancsak az öttusa Biathlete szakágában augusztus végén nyertem egy ezüstöt a németországi Weidenben rendezett VB-n.

Ha tetszett, ne hagyd ki legfrissebb lapszámunkat, még több tartalomért!