Borítókép: Eliud Kipchoge őszi maratonját ismét Berlinben teljesíti

Eliud Kipchoge őszi maratonját ismét Berlinben teljesíti

A maratoni világcsúcstartó eddig öt alkalommal futott maratont a német fővárosban.

A maratoni rekorder célja részben, hogy ő legyen a történelem első olyan maratonistája, aki ötször nyert Berlinben. Illetve a jövő évi párizsi olimpia maratoni megmérettetésére is tökéletes felkészülésnek tartja, hogy teljesítsen egy gyors maratont ezen a sík útvonalon. Mindezt egy évvel azt követően, hogy saját világcsúcsát megjavította 2:01:39-ről 2:01:09-re. Berlinben 2003 óta nyolcszor dőlt meg a férfi maratoni világrekord.

Kipchoge legutóbbi versenyén a hatodik helyen végzett Bostonban, a szokatlanul szintes útvonalon nem tudta kihozni magából azt a tempót, ami egy győzelemhez kellett volna. Berlinben csak egyszer szenvedett vereséget eddig, 2013-ban, amikor második maratonjaként csak a dobogó második helyére fért fel. Abban az évben a kenyai Wilson Kipsang Kiprotich győzött 2:03:23-as világcsúccsal. Eliud Kipchoge 2015-ben, 2017-ben, 2018-ban és 2022-ben megnyert Berlinben, két alkalommal futott világcsúcsot. Eddig összesen 18 alkalommal állt rajthoz hivatalos maratoni versenyen és csupán háromszor nem nyert, két alkalommal nem állt dobogón.

Eliud Kipchoge idei tervei között szerepelt, hogy a World Marathon Majors versenyeken elért eddigi győzelmeit gyarapítaná, ugyan Bostonban nem sikerült győznie, de most már biztos, hogy idén New Yorkban sem áll rajthoz, ugyanis a nagy amerikai verseny szintén őszi esemény.