maraton, maratoni világcsúcs, eliud kipchoge, berlin marathon,

Eliud Kipchoge ma megdöntötte saját 4 évvel ezelőtt futott maratoni világrekordját Berlinben

Forrás: Getty Images
Ismét sporttörténelmet írt a 37 éves kenyai futólegenda, 30 másodpercet vert saját 2018-ban futott világcsúcsára.

Ahogy azt sokan megjósolták előzetesen, Eliud Kipchoge ismét nyert, szám szerint 17 hivatalos maratonból a 15. győztes versenyét futotta. Sokan várták tőle, hogy a mai versenyen világrekordot fut, ő az esemény előtt szerényen azt nyilatkozta, hogy nagyon jó versenyt szeretne futni, és ha ez hozza magával a világcsúcsot nem ellenkezik, ám most nem ez a fő cél.

Végül 2:01:09-es időeredménnyel, saját 2018-ban elért 2:01:39-es rekordját javította meg. Kipchoge győzelme szám szerint a negyedik volt a berlini futásai történetében. Először 2013-ban futott a német fővárosban maratont, az volt a második maratonja, és másodikként ért célba. (Abban az évben honfitársa, Wilson Kipsang futott világcsúcsot 2:03:23-mal).

On our way to…..? 🚀 #NNRunningTeam

Posted by NN Running Team on Sunday, September 25, 2022

Az idei versenyen Eliud Kipchoge a rajttól kezdve vezető pozícióra állt, ezzel is jelezve, hogy igen határozott elképzelései vannak. A tavalyi győztes etióp, Guye Adola és a szintén etióp Andamlak Belihu mert csupán csatlakozni a rekorderhez. A csapat három iramfutó segítségével már az 5. kilométernél 13 másodperccel, 14:14-gyel haladtak el az előző világcsúcsidőn belül. Ez a képzeletbeli olló egy darabig egyre csak nyílt a táv előrehaladtával. 15 kilométernél már 1 perccel volt gyorsabb, mint 4 éve, féltávnál pedig 59:51-gyel jártak, ha ezt a tempót a teljes távja vetítjük, 1:59:41-es maratoni idő jött volna ki belőle. 2018-ban Kipchoge 1:01:06-os idővel ért a félmaratoni távhoz. A következő 5 kilométeren kissé csökkent az iram, a 25. kilométernél az iramfutók lejöttek a pályáról. Addigra már Adola, a tavalyi győztes leszakadt, Belihu pedig a 26. kilométer környékén maradt hátra, így innentől Kipchoge teljesen egyedül maradt az élen. 30 kilométernél még mindig olyan iramban haladt, ami világcsúcsot jelentett, de a 2 órán belüli maratoni időre már nem volt esély. A verseny eleji nagyon gyors iram után lehetett sejteni, hogy az utolsó szakasz erősen munkás a rekorder számra, lassult is a tempója, de végig magabiztosan őrizte az előnyét és azt a tempót, ami lehetőséget ad számára a kétszeres világcsúcsdöntésre. A 40. kilométere 3:12-es lett, a 41. viszont már 2:53 – és innentől pedig nem volt kérdés, hogy sikerül. Végül pontosan 30 másodpercet javított a maratoni világcsúcson, 2:01:09-cel szakította át a célszalagot.

𝑾𝑶𝑶𝑶𝑶𝑶𝑶𝑶𝑹𝑳𝑫 𝑹𝑬𝑪𝑶𝑹𝑫!!!! 🐐 Eliud Kipchoge wins the BERLIN-MARATHON in a new World Record of 2:01:09!! 🤯 #NNRunningTeam

Posted by NN Running Team on Sunday, September 25, 2022

Mögötte közel 5 perccel, 2:05:58-cal érkezett be honfitársa Mark Korir, a harmadik pedig az etióp Tadu Abate lett 2:06:28-cal.

Kipchoge a történelem vitathatatlanul legnagyobb férfi maratonfutója, elképesztő fölénnyel uralja a távot. A 2016-os és a 2021-es olimpiai bajnoki címet ugyancsak komoly előnnyel nyerte meg. Ő tartja a pályarekordokat Berlinben, Londonban és Tokióban, illetve nyert már Chicago-ban is, tehát a hat World Marathon Majors verseny közül négyet. Eliud Kipchoge azt mondta, szeretné, mind a hat versenyt megnyerni, ami azt jelentené, hogy New York-ban és Bostonban is indulnia kell valamikor.

maraton, világcsúcs, eliud kipchoge,
Forrás: Getty Images

A két maratoni világrekord mellett a sporttörténelem két leggyorsabb maratonját is ő teljesítette, 2017 májusában, Monza-ban 2:00:25-öt futott a Nike Breaking2 eseményen, 2019 októberében pedig a bécsi Práterben lefutotta az első 2 órán belüli maratont az Ineos 1:59 Challenge-en belül, egészen pontosan 1:59:40-es célidővel.

Az idei Berlin Marathon a női mezőny számára is fontos eredménnyel zárult. Minden idők harmadik leggyorsabb női maratoni idejét érte el az etióp Tigist Assefa, ráadásul pályacsúcsot is futott a 25 éves atlétanő, akinek győztes ideje 2:15:37. Csupán ketten futottak eddig nála gyorsabb maratont, Brigid Kosgei a jelenlegi világcsúcstartó (2:14:04) és Paula Radcliffe (2:15:25) előző világcsúcstartó. A harmadik nő a kenyai Rosemary Wanjiru lett 2:18-cal, mögötte pedig a szintén etióp Tigist Abayechew lett a harmadik helyezett 2:18:03-mal.

Runner's World fotósa, Szász Norbert is jelen volt Eliud Kipchoge 2 órán belüli maratonfutásának eseményén, Bécsben. Az alábbi fotók segítségével lehet felidézni a fantasztikusan izgalmas futást, ahol megszületett az eddigi leggyorsabb maratoni eredmény: 1:59:40.