csécsei zoltán,ultrafutás,24 óra,futópad

Csécsei Zoltán újabb világrekordra készül – 24 óra a futópadon

Forrás: Ajkai Dávid
Vasárnap Csécsei Zoltán a Springday Health Clubban 24 órán át fog a futópadon futni, a cél pedig hogy 264km-nél többet fusson le, ezzel pedig világrekordot döntsön.

Az aktuális Runner’s World címlapján Zoli Maráz Zsuzsival, Bódis Tamással és Simonyi Balázzsal együtt szerepel, a magazinban pedig mind a négyükkel egy igazán izgalmas interjút olvashatsz el. Ebből most itt egy részlet, amelyben Zolit kérdeztük:

Jó az, hogy egyre több amatőr áll neki ultrázni?

Cs.Z. Persze, kár lenne, ha ők nem lennének. Nyilván azok lesznek igazán jók, akik úgy kezdik, ahogy én is kezdtem, kipróbáltam magam 12 órás versenyeken, utána 24 órásokon, később indultam az Ultrabalatonon. Az amatőrök nagy része így működik. A másik fele meg... nos igen, a Spartathlonon vettem észre, hogy nagyon sok az idősebb, ötven körüli futó, nem tudom, ők miért ultráznak. Valamiféle kapuzárási pániknak gondolom, hogy ők még a sportban le akarnak tenni valamit az asztalra, hogy tessék, megcsináltam a Spartathlont.

Kösz szépen, 54 éves vagyok és most futottam a Spártai 100-on.

Cs.Z. De mondom, nem tudom, harmincöt éves vagyok. Majd ha 50 leszek, biztos rájövök, és majd meg akarom mutatni, hogy mire vagyok képes, mielőtt hetven leszek. Szerintem 35 és 45 éves kor között van az az időszak, amikor jól lehet menni ebben a sportágban. Nem emlékszem, hogy negyvenöt évnél idősebb futó volt-e világbajnok a 24 órás versenyen. Az is olyan, amin kevesen indulnak, mert a fiatalok, akik kemények lennének teljesítményben, lehet, hogy mentálisan nem bírnák. Ahhoz fejben kell megérni.

Hogy lett ennyi ultrafutó Magyarországon? Nagyhatalommá váltunk?

Cs.Z. Akkor válnánk nagyhatalommá, ha a világbajnokságon a női csapat is benne lenne az első háromban, női egyéniben is benne lenne valaki az első háromban, a férfi csapat is az első háromban.

Ehhez az is kell, hogy a sportpolitika az ultrafutást másként kezelje. Az atléták is beszólnak néha az ultrafutóknak.

Cs.Z. Szerencsére a média mellettünk van, és értékén kezeli a dolgot. Az atléták nem tudják, hogy mi az eredményeinket milyen körülmények között hozzuk össze, hogy a semmiből húzzuk elő. Ők csak azt látják a tévében, hogy Maráz Zsuzsi megnyerte a Spartathlont és többet szerepelünk, mint ők. Ez nyilván böki a csőrüket, pedig mi nem nekik akarunk rosszat. Nem az a célom, hogy az atlétákat a földbe döngöljem, hanem az, hogy minél jobb eredményeket érjek el az ultrafutásban, ami a hobbim. Kíváncsi vagyok, hogy hol vannak a határaim, tudok-e még ennél is többet menni.

De most már csak gyorsabb akarsz lenni, nem?

Cs.Z. Igen, egyelőre nem gondolkozom 48 órás vagy hatnapos versenyen, de a mostani eredményemnél jobbat akarok menni áprilisban az országos 24 órás bajnokságon.

Hogy alakul a versenynaptárad?

Cs.Z. A januári 24 órás futópados világcsúcskísérletre koncentrálok.

A pados 12 óráson világcsúcstartó voltál.

Cs.Z. Igen, aztán Vito Intini, egy olasz srác megdöntötte a csúcsomat. Az a tervem, hogy 12 óra alatt 153 kilométert megyek, hogy 24 óránál meglegyen a 265 kilométer.

Nem unod?

Cs.Z. De. De miután eredményt akarok, nem érdekel semmi. Csináltam egy polcot a futópad fölé, odarakom a laptopot és majd filmeket nézek a hat–nyolc órás edzés közben.

Figyelsz az egészségedre?

Cs.Z. Amennyire tudok, maximálisan. Az a jó az ultrafutásban, hogy rendben tartja a szívet. Mindennap edzünk, sőt, nekem van hetente 3-4 nap, amikor kétszer is. Észreveszem, ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, akkor tudom, hogy orvoshoz kell mennem. A kajára és a súlyomra is nagyon figyelek, naponta ötször ráállok a mérlegre.

Verseny közben mivel frissítettél?

Cs.Z. Csak mű dolgokkal: gél, por, kapszulák. De ebből is vegán, GMO-mentes, mindenmentes termékkel. Porból kétfélét, hogy ne legyen unalmas, gélből is van többféle íz, ezekből össze lehet tenni a 24 órát.

Mit javasolsz azoknak, akik most kedvet kapnak az ultrázáshoz?

Cs.Z. A fokozatosság elvét, az a legfontosabb, azt be kell tartani. Nem kell két éven belül 24 órát meg Spartathlont lefutni. Én kilenc évvel a futás elkezdése után futottam le a Spartathlont, csak hogy legyen viszonyítási alap.

Az interjút Pálinkás-Szűts Róbert készítette.

A MAGAZINT MÉG MEGTALÁLOD AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

spartathlon,ultrafutás,csécsei zoltán,bódis tamás,maráz zsuzsanna,simonyi balázs,runners world