Ultrabalaton,UB,ultrafutás,Spartathlon,Bódis Tamás

Bódis Tamás a tavalyi Spartathlon negyedik hely után idén megnyerte az Ultrabalatont

Forrás: Ultrabalaton Facebook oldal
Tamás tavaly 100 km-ig jutott az UB-n, és ugyan az idei felkészülése nem volt problémamentes, végül 20 óra 26 perccel megnyerte az idei Balaton kerülő versenyt.

Tavaly próbálkozott először az Ultrabalatonnal, akkor nem sikerült. 100 km-ig jutott és igen csalódott volt a verseny után. Miután meghívást kapott a szervezőktől az idei UB-ra, végleg biztossá vált, hogy indulni fog. Az eredménye alapján ennél jobban nem is dönthetett volna!

RW: Hogy alakult a felkészülésed?

BT: A felkészülésem nem volt hibátlan. Februárban volt egy 24 órás verseny Finnországban, amin szerettem volna jó eredményt elérni, de végül betegen álltam rajthoz, ezért nem úgy sikerült a futás, ahogy elterveztem. A betegség miatt szinte kezdettől fogva emésztési és felszívódási gondjaim voltak. Aztán meg is sérült a térdem, a 106. km-nél feladtam azzal a reménnyel, hogy a következő versenyen, amely Hollandiában volt, sikeresebb leszek. De azt is le kellett mondanom, mert elhúzódott a sérülés. Már-már veszélybe került az idei Ultrabalaton is, mire végre a versenyt megelőző 4 hétben tudtam elfogadható edzésmunkát végezni. Az UB előtti héten ugyan ismét kiújult a térdfájdalom és a futás során gyakran eszembe jutott ez a sérülés, de a táv nagyjából 60-70-ik km-énél eszméltem rá, hogy elmúlt.

RE: Ki segítette a felkészülésedet?

BT: A felkészítésben Szabó Gábor segített, ő a budapesti Sashegyi Gepárdok edzője. Gábor másfél éve az edzőm.

Ultrabalaton,UB,ultrafutás,Spartathlon,Bódis Tamás
Forrás: Spartathlon Magyar Csapat Facebook oldal

Tamás a tavalyi Spartathlonon a 4. helyet szerezte meg, 24:59-es idővel.

RW: Mennyire volt erős a mezőny?

BT: Erősnek mondhatjuk, mert például a harmadik helyezett ANDRZEJ RADZIKOWSKI, a tavalyi 24 órás Európa Bajnokság első helyezettje volt. A második helyezett olasz futónak, ENRICO MAGGIOLA-nak pedig nagyon jó 12 órás ideje van, 154,5 km-t futott. Jó formában voltak mind a ketten. De sok magyar futótársam volt, akik szintén magas szinten futnak ebben a sportágban. Örültem, hogy lesz mezőny.

RW: Mi volt a versenyre vonatkozó taktikád?

BT: Azt beszéltük meg, hogy főleg az elejét, a hullámzó, dombos szakaszt óvatosan futom meg. Azt is lehetett tudni, hogy valahol a déli parton már napsütés várható, ott hosszú egyenes szakaszok vannak, nem igen van árnyék. Ennek van veszélye, meg tud ütni alaposan. Próbáltunk ezekre a részekre tartalékolni, illetve az esti szakaszra szintén, amit hasonló erővel szerettem volna folytatni. Amit megbeszéltünk Gáborral, sikerül hozni. Mielőtt elindultam 20 óra környéki időt céloztunk meg, ami közel össze is jött. Elégedett vagyok ezzel az eredménnyel.

Ultrabalaton,UB,ultrafutás,Bódis Tamás,spartathlon
Forrás: Bódis Tamás
Tamás, kísérőjével, Fábián Norberttel a célban.
Ultrabalaton,UB,ultrafutás,Bódis Tamás,Spartathlon
Forrás: Ultrabalaton Facebook oldal
Tamás s dobogó legfelső fokán az Ultrabalatonon.

RW: Ki volt a kísérőd?

BT: Egy jó barátom, Fábián Norbert kísért, régen biciklis versenyeken indult, magyar bajnok bringás. Nagyon jól csinált mindent, a megbeszéltek szerint adta a frissítést, még akkor is, ha nem kértem. A saját, bevált frissítésemmel mentem.

RW: Menyire volt zavaró számodra a szombat éjszakai vihar?

BT: Ha lehet választani a meleg és az eső között, akkor én inkább az esőt választom. Tudtuk, hogy esni fog valamikor, de szerencsések voltunk, mert a táv vége felé kapott el minket, amikor már csupán 19 km volt hátra, az utolsó nem egész két órában. Addigra már stabilan vezettem és nem zavart, hogy eláztunk, nem fáztam, hajtott a vágy, hogy minél előbb célba érjek. Amikor már huszonvalahány perccé nőtt az előnyöm a második helyezettel szemben, nem nagyon nézegettünk hátra. Azt is láttuk, hogy folyamatosan nő a köztünk lévő távolság. Végül 41 perc különbséggel értünk célba.