atletika

Július 7-8-án jön az első hivatalos verseny a Nemzeti Atlétikai Központban

Forrás: Zsigmond László
Már nem kell sokat várni és augusztus 19-én kezdetét veszi a budapesti atlétikai világbajnokság, ami Magyarország történetének a legnagyobb sporteseményeként vonul be a történelemkönyvekbe. Alig 50 nappal a rajt előtt a visszaszámlálás a célegyenesbe fordult. Július 7-8-án jön a 128. Atlétikai Magyar Bajnokság, ami egyben a vb hivatalos tesztversenye is lesz.

A világ atlétikájában a fedett pályás szezon után a szabadtéri időszak első részében továbbra is elképesztő teljesítményeket láthatunk. Igaz ez mind a magyar, mind a külföldi atlétákra, akik közül a legtöbben életük legjobb formájában várhatják 2023 legnagyobb megmérettetését, a budapesti vb-t. Sorra dőlnek meg a magyar csúcsok és a világrekordok, a mieink a csapat Európa-bajnokság B-divíziójának a megnyerésével ismét bebizonyították, hogy készen állnak a feladatra, amit egy hazai rendezésű világbajnokságon való szereplés jelent.

A szezon érdemi része még csak most következik, de atlétáink már a nemzeti bajnokságokat felvezető másfél hónapban is lenyűgöztek bennünket.

A leggyorsabb magyar lány, Takács Boglárka három versenyszámnak is az országos csúcstartójává vált: fő számában, 100 méteren már 11.23 másodpercnél jár, amivel a vb-kvalifikációs listán is kijutást érő helyen áll. Ezt a rekordját ugyanúgy június 8-án, a Magyar Nagydíjsorozat budapesti állomásán érte el, mint a 200 méteren futott 22.77 másodperces rekordját is. Utóbbival egy több mint négy évtizede fennálló csúcsot adott át a múltnak. A 21 éves fiatal sprinter nagyon jó idényt fut a 4x100-as váltóval is, amellyel már szintén kétszer döntött magyar csúcsot.

takacs boglarka
Forrás: Zsigmond László

A Kerekes Gréta, Csóti Jusztina és Sulyán Alexa oldalán a csapat Eb-n elért 43.49-es eredményen augusztus 25-én pénteken este a Nemzeti Atlétikai Központban tovább javíthatnak majd. Ám előbb még augusztus 20-án délelőtt, a 100 méter előfutamaiban várhat rá nagy feladat. Ha sikerülne továbbjutnia, akkor másnap este az elődöntőben is megmutathatná magát.

Szintén parádésan alakul eddig a szezon a hozzá hasonlóan 21 esztendős Molnár Attilának, aki a 400 méter itthoni eredménylistáját írta át teljesen. Ciprusban 44.98 másodpercet futva megdöntötte Deák Nagy Marcell magyar csúcsát, aminél azóta még háromszor gyorsabban teljesítette az egykörös távot. Vasárnap este Stockholmban élete első Gyémánt Liga-versenyén is rajthoz állhatott csakúgy, mint Takács Boglárka, aki 200-on erős mezőnyben szeretett volna újra 23 másodpercen belül futni. Az esős körülmények ezúttal ezt nem tették lehetővé.

Molnár Attila számára szintén augusztus 20-án délelőtt rendezik a 400 méter első körét Budapesten. Érdemes kijönni erre a programra, mert két olyan fiatalnak szurkolhatunk csupán 3000 Ft-ért, akik nemzetközi szinten is a következő évtized meghatározó versenyzői lehetnek.

molnar attila
Forrás: Getty Images

A vb már az első, augusztus 19-i napon berúgja az ajtót, ugyanis rögtön az első délelőtt több mint 10 magyart láthat mindenki, aki Magyarország történetének legnagyobb sporteseményére kilátogat. Ekkor kezdheti meg szereplését hétpróbában Krizsán Xénia és Nemes Rita, illetve ekkor rendezik a férfi kalapácsvetés és a női távolugrás selejtezőit is. Mindkettőben komoly esélyeink vannak arra, hogy kisebb-nagyobb bravúrt bemutatva többen is döntőbe jussanak. Halász Bence mellett Rába Dániel és Varga Donát is bejuthat az augusztus 20. délutáni fináléba. Ugyanez igaz a szombaton 6,77 méteres egyéni csúcsot ugró Bánhidi-Farkas Petrára, és a nyarat szintén 6,75 méteres PB-vel kezdő Lesti Diára is. A női távol döntője szintén nemzeti ünnepünkön lesz, amikor férfi 100 és 10 000 méteren is világbajnokot avatnak.

Ráadásul augusztus 19-én este a világbajnokság szervezői mindenkinek egy meglepetés ajándékkal kedveskednek. És itt nem Ryan Crouser esetleges újabb világcsúcsára, a vegyes váltó döntőjének izgalmaira, vagy a férfi 100 méte előfutamaira gondolnak, hanem egy kis extra meglepetésre!

Jó hír, hogy nem kell augusztus közepéig várni, hogy a legjobb magyarokat a Nemzeti Atlétikai Központban láthassuk! Július 7-8-án jön a 128. Atlétikai Magyar Bajnokság, ami egyben a világbajnokság tesztversenye is lesz. Érdemes kilátogatni az eseményre, amelynek mindkét napjára ingyenes lesz a belépés, mert a vb-kvalifikáció szempontjából kiemelkedően fontos versenynek számít.

nemzeti atletikai kozpont

A nemzeti bajnokságoknak a pontértéke a legerősebb viadalok közé tartozik. Jó esély lesz ez a vb-szinttel még nem rendelkező atlétáinknak, hogy világszínvonalú körülmények között tegyenek egy nagy lépést álmuk, a világbajnoki szereplés felé. Pályára lép – többek között – Molnár Janka, Klekner Hanga, Márton Anita, Gyurátz Réka, Szilágyi Réka, Kerekes Gréta, Huller Dániel, Palkovits István, Szikszai Róbert, Rivasz-Tóth Norbert, Szögi István és Szeles Bálint is.

A már vb-szinttel bírók közül pedig Kéri Biankával, Kozák Lucával és Halász Bencével is találkozhattok.

A kétnapos ob-n nem győzzük majd kapkodni a fejünket, lesznek olyan pillanatok, amikor egyszerre 4-5 versenyszám eseményei fognak zajlani. Egy ilyen rangos viadal nem csak az atlétika iránt már régóta rajongók számára lehet különleges, de a sportággal még csak most ismerkedőknek is egy jó lehetőség arra, hogy emlékezetes pillanatokkal szeressenek bele végleg a sportok királynőjébe.

Június közepén több mint 15 000-en vettek részt a Nemzeti Atlétikai Központ családi napján, ami az első rendezvény volt a budapesti vb fő helyszínén. Most jöhet az első – és a vb-ig utolsó – hivatalos verseny, ahol garantáltan számos új egyéni csúcs fog születni. A pénteki nap programja 15:35-től kb. 21:45-ig tart, szombaton pedig 16:20-tól kb. 21:45-ig lesznek történések.

Már több mint 210 000 belépő elkelt Magyarország történetének legnagyobb sporteseményére. A budapesti atlétikai világbajnokságra a jegyek és a bérletek IDE KATTINTVA érhetőek el! Vedd meg a belépőd már most és nézd a legjobb helyekről az atlétika szuperhőseinek izgalmas csatáit! Ha szeretnél 50 %-os kedvezménnyel bejutni a vadonatúj Nemzeti Atlétikai Központba, akkor javasoljuk, hogy vegyél részt a Hősök Tere eseménysorozat állomásain!