sebastian coe

Sebastian Coe: ez a pálya tökéletes helyszín a világ legjobb atlétái számára

Forrás: Zsigmond László
Rendkívüli izgalmakra és óriási eredményekre számít a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke az augusztus 19 – 27. között Budapesten zajló atlétikai világbajnokságon, ahol már rögtön az első napon is világbajnokokat avatnak. 65 nappal a vb nyitánya előtt minden eddiginél gyorsabban fogynak a belépők: már több mint 190 ezer talált gazdára és van olyan nap, amire alig maradtak már jegyek. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter társaságában járta be a nagyközönség előtt június 17-én megnyíló Nemzeti Atlétikai Központot Sebastian Coe és fiatal atlétákkal közösen ki is próbálta a futópályáját.

"Rendkívül gyors a Nemzeti Atlétikai Központ új, Mondo borítású pályája, biztosak lehetünk benne, hogy óriási eredményekre, izgalmas csatákra számíthatunk a budapesti atlétikai világbajnokságon" – mondta Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke, egykori legendás sportoló, olimpiai bajnok, többszörös világcsúcstartó atléta, aki fiatal atléták társaságában elsőként futott egy teljes kört a világbajnokság központi helyszínén.

Augusztusban Budapestre figyel a világ: az idei szabadtéri atlétikai szezonban a Gyémánt Liga és a Continental Tour sorozat elképesztő eredményei, a sorozatos világcsúcsok csak fokozzák a feszültséget a haza rendezésű vb előtt, amely már az első nap rendkívüli izgalmakat ígér.

A döntőkre ugyanis egyáltalán nem kell várni, hiszen már az első napon, augusztus 19-én is világbajnokokat avatnak: a magyar származású, kétszeres világbajnok súlylökő, Joe Kovacs hatalmas csatájára számíthatunk fő riválisával, a világcsúcstartó és címvédő amerikai Ryan Crouserrel. Joe Kovacs amerikai színekben versenyez, de kötődik Magyarországhoz, a nagyapja ugyanis Szentpéterfáról származik.

sebastian coe
Forrás: Zsigmond László

Az atlétika legerősebb férfijai augusztus 20-án csapnak össze a kalapácsvetés döntőjében. A hazai színeket Halász Bence képviseli, aki tavaly Münchenben Európa-bajnoki ezüstérmet, 2019-ben pedig a dohai vb-n bronzérmet nyert. Halász Bence esélyeit növelheti, ha a hazai közönségtől egy kis plusz energiát kap a dobókörben. A kalapácsvetés a magyar atlétika legsikeresebb versenyszáma, hazánk tíz olimpiai atlétikai aranyérméből ötöt ebben a versenyszámban szerzett.

"Budapest és egész Magyarország arra készül, hogy több mint 200 nemzet sportolóját fogadja; a közép-európai szurkolók számára különleges lehetőség, hogy régiójukban láthatják versenyezni a világ legjobb atlétáit. Azt üzenem nekik, hogy ne szalasszák el ezt a rendkívüli alkalmat. Vásároljanak jegyet és legyenek szemtanúi a sporttörténelemnek" – tette hozzá a Sebastian Coe.

Az atlétikai világbajnokságok 40 éves történetében most először kapott lehetőséget egy közép-európai ország a világ harmadik sporteseményének megrendezésére. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke szerint a fantasztikus Nemzeti Atlétikai Központ, Közép-Európa új, modern sportközpontja is hozzájárul ahhoz, hogy ilyen nagy az érdeklődés a vb iránt.

"A sportok királynője koronájának a közepén állunk, ez a minden igényt kielégítő, korszerű létesítmény Közép-Európa legnagyobb atlétikai stadionja és edzőközpontja" - hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf sportért is felelős honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszédében emlékeztetett rá, Magyarország 2018 decemberében nyerte el a vb rendezés jogát. A miniszter egy csodának nevezte a Nemzeti Atlétikai Központot, köszönetet mondott érte Ferencz Marcel tervezőnek, aki szerinte a magyar tudást vitte vele a létesítménybe, Fürjes Balázsnak, aki koordinálta az építkezést, Schmidt Ádám kormánybiztosnak, Németh Balázsnak, a Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatójának, valamint a kivitelezőknek, akik megvalósították. Hozzátette, a vb teljes szervező csapata is fantasztikus munkát végez.

Szombaton bárkinek lehetősége nyílik, hogy kipróbálja azt a futópályát, amelyen Sebastian Coe futott először és amelyen a világ jelenlegi legjobb atlétái versengenek majd augusztusban. Június 17-én tartják ugyanis a Nemzeti Atlétikai Központ családi nyitónapját, amelyen bárki ingyenesen részt vehet. Szintén ingyenes a regisztráció a családi nap futóversenyeire, sőt, a résztvevők 50 százalékos kedvezménnyel vehetnek jegyeket a 2023. augusztus 19-27. közötti budapesti atlétikai világbajnokságra.

Jegyek a vb-re továbbra is kaphatók a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon.