szabo nori

Szabó Nóri 2:30:31-es új egyéni csúcsot futott maratonon

Forrás: SZÁSZ NORBERT
Szabó Nóri a mai napon a TCS Amsterdam Marathonon elért idejével közel fél percet javított egyéni csúcsán, melyet tavaly szeptemberben futott Berlinben. A kiemelkedő eredményre számítani lehetett, ugyanis félmaratoni egyéni csúcsából nemrég közel 1 percet faragott le, amikor szeptember közepén 1:10:59 alatt teljesítette a 21 km-es távot Koppenhágában. Nóri fejlődése töretlen, egyáltalán nem szokványos és nem is mindennapi. Hatalmas ugrásokkal halad előre, időeredményei versenyről versenyre folyamatosan javulnak.

Mostani idejével pedig egy újabb lépéssel megközelítette Földingné Nagy Judit 1996-ban Berlinben futott országos csúcsát (2:28:50), illetve a 2:28.00-ás világbajnoki szintet. Igaz, a szintteljesítés most elmaradt, a Margitszigeti Atlétikai Club futónője igen értékes világranglista pontokat szerzett a kijutáshoz. Nóri ugyanis egy latina minősítésű (Platinum Label) maratonon, azaz a világ legjelentősebb maratonjai egyikén érkezett célba a 9. helyen. Mindez azért is jelentős, mert korábban egy ilyen verseny első 10 helyezettje automatikusan kvalifikálta magát a következő világversenyre. Sajnos időközben változtak a szabályok, azonban az mindenképpen ígéretes, hogy Nórit egyetlen európai futónő sem előzte meg.

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a többiek eredménye mellett sem, hiszen Nóri nem egyedüli magyarként érkezett Amszterdamba. Vele tartottak azok a maratonisták is, akik idén hazánkat képviselték a müncheni Európa-bajnokságon. Erdélyi Zsófia és Csere Gáspár is a jövő évi budapesti világbajnokságra való kijutáshoz szükséges ranglista pontok reményében érkeztek a holland fővárosba. Az U23–as Európa-bajnokságon 10,000 méteren ezüstérmet szerzett, kétszeres olimpikon maratonista, egyben kétgyermekes édesanya, Erdélyi Zsófi idén 6 év után ölthette ismét magára a magyar mezt Münchenben, most Amszterdamban pedig 2:54:53-t futott. Csere Gáspár futása is jól alakult, azonban az utolsó kilométereken feladni kényszerült a versenyt.

A 2023-as budapesti világbajnokságra még az október végén megrendezésre kerülő országos bajnokságon is értékes pontokat szerezhetnek a futók, amit a Magyar Atlétikai Szövetség nemrég, egyben egészen váratlanul a Frankfurtba helyezett át. A bajnokság az ottani városi maraton keretén belül kerül majd megrendezésre október 30-án, és igen izgalmas eredményeket hozhat az is.