Borítókép: A futás igenis létezik

A futás igenis létezik

Két éve kategorikusan kijelentette, hogy olyan nincs, hogy az emberek futnak. A futás nem létező dolog, minek futni, ha van autó? Most élete első félmaratonjára készül. A pálfordulás részleteiről kérdeztük Rákóczi Ferencet.


Ha két éve még nem hitted el, hogy a futás létező dolog, akkor valószínűleg nem tekintesz vissza nagy sportolói múltra, igaz?
Én még az iskolában is felmentett voltam a torna alól, nekem az olyan kifejezések, mint a négyütemű fekvőtámasz, semmit nem jelentenek. Nálam a kocsi a négyütemű, az indiánszökdelésről pedig Karl May és Winnetou jut eszembe.
Hogyan kezdődött a futás?
Hitetlenkedéssel kevert csodálattal néztem mindig Vadon Jani kollégámat, aki már évekkel ezelőtt is futott nagyobb távokat. Elhatároztam, hogy én is megpróbálom, és letöltöttem egy alkalmazást, ami 5K-ra készített fel. Emlékszem, az első futásom úgy kezdődött, hogy az alkalmazás bemondta, fussak egy percet, majd gyalogoljak kettőt. „NEM LEHET EGY PERCET FUTNI” – gondoltam magamban, de aztán néhány hét alatt valóban sikerült lefutnom az 5 kilométert. Aztán jött a tél és abbahagytam.
Közben viszont a dohányzásról sikerült leszoknod.
A leszokás a futástól függetlenül történt. Tavaly szeptember 20-án szívtam el az utolsó cigimet, és azóta nem gyújtottam rá. Korábban csak egyszer tudtam felfüggeszteni a dohányzást, amikor a lányom napvilágot látott, de akkor csak három hétre sikerült abbahagynom. Nagyon szeretek cigizni. Márpedig aki leszokik, az tudvalevő, hogy attól is hízik, amit nem eszik meg.
Hogyan készülsz a félmaratonra?
Profi segítséget vettem igénybe, mert se időm, se türelmem nincs, hogy egyedül jöjjek rá, hogyan kell csinálni. Amikor ez edzőm azt mondja, fussak fel 8-szor a hegyre, és vissza, akkor általában azt válaszolom, te nem vagy normális, de aztán megcsinálom. Heti hat alkalommal edzem, és nemcsak futok, hanem edzőterembe is járok erősíteni és más kardio mozgást is csinálni, például ellipszis trénerezni. Az edzőm szerint különben már készen állok a félmaratonra. Nagyon rendes tanítvány vagyok, nem is tudnék csalni, mert olyan órát használok, amire elég ránéznie az edzőnek, és látja, hogy megcsináltam-e, amit kért, vagy nem.
A tisztes helytállás a célod, vagy időeredményre mész az április 30-i versenyen?
Először fussuk le, aztán majd jöhet a többi. Nekem az is elég, ha magam elé engedhetek egy nagyon jó fenekű lányt, és végig mögötte futhatok.
Mit jelent számodra a futás?
A futás egy komplex érzés: kikapcsol, feltölt és szórakoztat. Zene nélkül szoktam futni, és mindenképpen a szabadban. Ilyenkor csak a külyü meg én vagyok.
Van olyan mantra, ami átsegít a nehéz perceken?
Zsírral motiválom magam. Azt szoktam mondani, hogy ha ezt most meg tudom csinálni, akkor megjutalmazhatom magam egy irgalmatlan csülökkel.
Van olyan időjárási viszontagság, ami visszatart a futástól?
Futottam már mínusz 8 fokban, szakadó hóban, éjszakai sötétben. Nem tart vissza semmi.
Szeretnél te is ott lenni, amikor Feri lefutja élete első félmaratonját? Regisztrálj és fuss vele! Részletek ITT.