Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Futás kezdőknek: a mentális felkészülés

Futás kezdőknek: a mentális felkészülés
Facebook
Twitter
Pinterest
A régóta emlegetett közmondás, miszerint „fejben dől el minden” csak részben áll a futás esetében. Bár a megfelelő motiváció önmagában kevés ahhoz, hogy a jelentős fizikai terhelést jelentő nagyobb távokat lefussuk, mégis elengedhetetlen feltétele a sikernek.

Hiába a kitűzött cél eléréséhez szükséges fizikai felkészítés és felkészülés, amennyiben a futó nem hiszi el magáról, hogy meg tudja csinálni. De nézzük mik azok a praktikák, melyek segíthetnek futás előtt a mentális felkészülésben!

Nem megy úgy, mint máskor? Teljesen természetes!

A mentális felkészülés azért is kiemelten fontos futás előtt, mert a kitűzött cél eléréséhez vezető úton több nehézséggel is szembesülhetünk. Előfordulhat, hogy rosszabb az idő a vártnál, kevesebbet pihentünk a futás napján, vagy nemes egyszerűséggel nem érezzük magunkat jó formában. Mindig szükség lehet futás közben olyan motivációs elemre, amely közelebb visz minket a célhoz. Természetesen a megfelelő motiváció megléte, illetve az ennek elérését szolgáló mentális felkészülés nem kizárólag a versenyfutók esetében elengedhetetlen.

Nem kell ugyanis versenyen indulni ahhoz, hogy a futást küzdelemként éljük meg, egy 5 és 10 km közötti szakasz lefutása a legtöbbünknek bizony már küzdelmesebb is lehet. A megfelelő motiváció meglétének nem azokon a napokon van jelentősége, amikor a futás nagyon megy, hanem az olyan esetekben, amikor minden lépés nehezünkre esik. Ilyenkor nem szabad abbahagyni! Mindig vannak ugyanis olyan napok, amikor nem megy úgy a futás, mint általában, ezen nem kell meglepődnünk, hiszen a folyamat teljesen természetes.

Dolgozz ki egy edzéstervet!

A sikeres és jó érzéssel eltöltött futás érdekében sokan tehetsz, ha csinálsz egy jó edzéstervet, melynek segítségével nem egyszerűen tervezhetővé válik a futás, de mozgás közben egyfajta igazodási pontot is kapsz általa. Saját edzéstervből mindenki kiolvashatja mennyi időt jelent számára a futáshoz szükséges felkészülés. Sokan nem is gondolnák, mekkora jelentősége van az edzéstervnek a mentálisan felkészülésben. Az előre meghatározott terv alapján végzett futás ideje alatt érezni fogjuk, hogy egy lépéssel közelebb vagyunk az általunk kitűzött célhoz. A tapasztalatokazt mutatják, sokkal kevésbé adják fel a futást azok, akik edzésterv alapján készülnek távjaikra.

A bemelegítés már a mentális felkészülés része lehet

Optimális esetben minden futás – mint a különböző edzésformák általában - bemelegítéssel, majd a futást követő statikus nyújtással fejeződik be. A nyújtás fontosságára a legtöbb fogyni vágyó, esetleg fizikai adottságain vagy állóképességén javítani szándékozó csak akkor döbben rá, mikor utóbbi elmaradásából adódóan sérülést szerzünk. A nyújtást futás előtt lehetőség szerint mindig építsük be az edzéstervünkbe, mert ezek az edzés mentális felkészülésének részeként már segítenek a ráhangolódásban.

A futás előtti relaxálás is segít

Azok a futók, akik versenyszerűen edzenek és egy átlagembernél nagyobb célokat tűznek maguk elé gyakran sportpszichológust alkalmaznak. A sportpszichológussal folytatott munka egyik fő célja ebben az esetben is a mentális felkészülés. A szóban forgó szakemberek szerint a mentális felkészülésre legalább akkora szükség van a kitartáshoz, mint a fizikai edzésre. Megítélésük szerint a futáshoz szükséges teljesítményünk maximalizálásához a relaxáció is segíthet, ami persze szintén némi gyakorlással és tanulással jár. Fontos részét képezi az önismeret, azaz az önmagunkra vonatkozó ismeretszerzés, a képességeink, készségeink megismerése, valamint a munka során ezen tényezőkön fejlesztése, megváltoztatása. Ahhoz, hogy a futásunk során nyújtott teljesítményünket az elvárásainkat kielégítő módon érjük el érdemes valamilyen relaxációs technika elsajátításában is gondolkodnunk. Ezzel nem pusztán a saját magunk felé támasztott teljesítményigényből eredő szorongás és a stressz oldása lesz könnyebb, de a teljesítményt nagyban gátoló, sok esetben előforduló izomfeszülés megszüntetése is.

Forrás: fogy.hu

Tovább olvasok
Kép

A futópad-tulajdonosok mindössze 14 százalékának motivációja rendkívüli az edzések elvégzéséhez

Ugyanakkor ők még mindig motiváltabbak, mint más, aki fitneszgépeken, otthoni sporteszközök használatával sportol rendszeresen – derült ki egy tanulmányból.

Kép

Zsírégetés? Egészséges szív? Van egy másik nagyon fontos ok, amiért minden nőnek kardióznia kéne

Sokan akkor kezdenek kardiózni, amikor leadnának néhány kilót, magasabb a vérnyomásuk a kelleténél, vagy mert szeretnének általánosan fittebbek lenni. Ám van még egy nagyon fontos érv a kardiózás mellett - a nők számára!

Kép

Neked volt már rosszul sikerült futásod? A legjobbak sem verhetetlenek és ez így van jól!

Az elmúlt két hétben a világ legjobb futói közül ketten másként zártak 1-1 versenyt, ahhoz képest, mint ahogyan előzetesen várták…vártuk. Eliud Kipchoge Londonban, Joshusa Cheptegei pedig az elmúlt hétvégi félmaratoni VB-n teljesített szolidabban önmagához képest.

Kép

Tökmindegy, mennyit hasazol, egyetlen dolog számít, ha hasizomedzést végzel!

A lapos hasnak több titka is van: fontos a genetika, az étkezés, és persze a hasizom edzése. Ez utóbbinál azonban van egy dolog, ami mindennél többet nyom a latba!

Kép

„Szeretem a kihívásokat, érdekes érzés, amikor komfortzónán kívül vagyok” – írta Kilian Jornet a hétvégi sík 10-ese után

Élete első 10 kilométeres utcai versenye feladta számára is a leckét, de valószínű a pályacsúcstartó norvég síkfutó, Jakob Ingebrigtsen számára sem volt sétagalopp az idei Hytteplanmila.

Kép

Peres Jepchirchir világcsúcsot futott a hétvégi félmaratoni VB-n Jacob Kiplimo személyében pedig először állt ugandai futó a dobogó tetején

A kenyai atlétanő utoljára szeptember elején futott világcsúcsot női félmaratoni versenyen, a 19 éves Kiplimo pedig egyéni legjobbját futotta, illetve ugandai csúcsot ért el élete első félmaratoni VB-jén.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem