Borítókép: Versenyzés sérülten: ezeket a dolgokat kell mérlegelned

Versenyzés sérülten: ezeket a dolgokat kell mérlegelned

Forrás: Getty Images
Hónapok óta készülsz a célversenyedre, aztán hirtelen az élet közbeszól: lesérülsz. De, mi a helyzet, ha ennek ellenére sem akarsz lemondani a versenyről?

Elsősorban persze különbséget kell tenni sérülés és sérülés között. Ha olyan, amivel azonnal eltiltanának a sporttól az orvosok, esetleg a versenyzés miatt maradandó károsodást okozol a testednek, akkor nem szabad elindulni. Ha viszont „csak” arról van szó, hogy nem vagy képes olyan teljesítményt nyújtani, mint szeretnél, és utána biztosan nehezebben hevered ki a versenyt, ezért úgy döntesz, hogy mindenképpen ott leszel, ezeket a dolgokat azért érdemes mérlegelni:

  1. Mindenképpen menj el orvoshoz vagy gyógytornászhoz, aki persze le akar majd beszélni a versenyről, de ha eljuttok oda, hogy elfogadja az indulásodat, mindenképpen ad tanácsot arra, hogyan tudod a legjobbat kihozni belőle úgy, hogy ne okozz kárt magadban.

  2. Sérülés esetén fektess nagyobb hangsúlyt az erősítésre, és ilyenkor javasolt elhagyni a résztávos edzéseket, és meghagyni az alacsony intenzitású futásokat. Ez persze azt eredményezi, hogy nem leszel olyan gyors, de most az idővel kapcsolatos terveidet amúgy is el kell engedned.

  3. Menj többször masszíroztatni, és figyelj nagyon a tested jelzéseire. Amint azt érzed, hogy rosszabbodott a helyzet, ne folytasd a felkészülést!

  4. Állítsd át magad fejben, és innentől kezdve csak a táv teljesítése legyen a célod, illetve, hogy amennyire tudod, élvezd a versenyt. Nem szólhat másról!

  5. Készülj fel arra, hogy a verseny után sokkal hosszabb lesz a regeneráció ideje, így mérlegeld, érdemes-e kockáztatni, hogy akár hetekig nem futhatsz utána!

Dönts a legjobb belátásod szerint, de nem érdemes egy versenyért beáldozni az egészségedet!