Borítókép: Futóknak alap: te elég vasat fogyasztasz?

Futóknak alap: te elég vasat fogyasztasz?

Forrás: Brooke Lark/Unsplash
Ha maximális teljesítményre törekszel, nagy szükség van rá!

A vas hatalmas szerepet játszik a szervezetedben, ami egyébként 4-5 grammot tartalmaz belőle. Fontos része a hemoglobinnak, ami a vörös vértestekben található molekula, és aminek az oxigén szállítása a fő feladata. Tehát a tüdőtől szállítja az oxigént a szervekhez, például futás közben az izmokhoz. Ha nincs belőle elég, eleinte fáradtságot, hajhullást, sápadtságot, viszketést tapasztalhatsz. Általánosan rosszabb kedvű, ideges és kimerült leszel. Megemelkedhet a pulzusszámod, mind a nyugalmi, mint a sportolás közbeni, és természetesen a futóteljesítményed is lecsökken. Futóként egy kifejezetten fontos tápanyag, hiszen nem csak abban segít, hogy jól és hosszan bírd a távokat, de a gyorsaság fejlesztésében is elengedhetetlen.

A legjobb, ha a vasat az étkezéseddel juttatod be. Kétféle vas létezik a heme, ami könnyen felszívódik, és leginkább húsokban, halakban (pl. máj és minél sötétebb vörös húsok) találod meg. A non-heme vas nehezebben szívódik fel, és magvakban, sötét zöld levelekben találhatod meg (pl. spenót, kel). Ennek felszívódását nagyban segíti a C-vitamin, így érdemes a két tápanyagot együtt bejuttatni. Például, ha magas vastartalmú brokkolit fogyasztasz, igyál meg mellé egy kis narancslevet is!

Általános vérvizsgálaton könnyen kiderül, ha valakinek vashiánya van, és ebben az esetben orvosi javaslatra táplálék-kiegészítő formájában is érdemes lehet bejuttatni. De egyébként, ha odafigyelsz a kiegyensúlyozott táplálkozásra, akkor nem lehet gond.