mezítlábas futás

Miért hasznos a mezítlábas futás? + 5 tipp, ha kipróbálnád

Forrás: Getty Images
A mezítlábas futásnak rengeteg rajongója és ugyanennyi ellenzője akad, de nem is feltétlenül kell elköteleződni egyik vagy másik táborhoz, hanem érdemes ebben is az arany középutat választani, ha nyitott vagy a módszerre.

A talpunk könnyen „elbutul”, ha nem figyelünk rá oda, hiszen a túlzottan kipárnázott, megtámasztott cipők (nem csak a futócipők) hatására eltunyulnak az izmai, ez pedig sok sérülést és fájdalmat is okozhat a későbbiekben: talpi bőnye gyulladást, Achilles-ín problémákat, csonthártyagyulladást, de egyesek szerint az IT-szalag szindróma kialakulásához is köze lehet. Ezért az elv az, hogy minél többet vagy mezítláb, annál jobb, de ha még futsz is, azzal szuperül fejlesztesz bizonyos képességeket (egyensúly, koordináció), és a talp izmait is erősítheted.

mezítlábas futás
Forrás: Getty Images
Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

 

 

1495 Ft

1995 Ft

A módszer kedvelői között az első fontos érv, hogy a talp megerősítésével csökkenti a fent említett sérülések kockázatát, ám a futásodat is képes hatékonyabbá tenni. Hiszen mezítláb futva még csak véletlenül sem tudsz sarokra érkezni, a természetes, helyes mozgásra, azaz az elülső középtalpra érkezésre ösztönöz. A megfelelő talajfogás hatására gyorsulhatsz, könnyebbé válik általa a mozgás, a javuló futótechnika pedig nem csak a teljesítményedet fejleszti, de más, a talphoz nem kötődő sérülések kockázatát is csökkentheti.

De, hogyan is érdemes beiktatni?

  • Még véletlenül se abban gondolkodj, hogy mondjuk egy nagyobb távot futsz mezítláb, hanem nagyon piciben kezdd. Például, ha atlétika pályán edzel, eleinte az utolsó levezető kör felét fusd cipő nélkül a fűben. De egyébként is, ha már gyakorlott vagy benne, akkor is csak a futásaid maximum 10%-át tegye ki a mezítlábas verzió.

  • Mindenképpen puha talajon kezdd, és ha kezdesz hozzászokni, átmerészkedhetsz keményebbekre is. Ez azt jelenti, hogy a legjobb választás egy olyan pázsit, ahol egyenletes a talaj, esetleg otthon, polifoamon próbálgathatod helyben futással.

  • Ha túlsúlyod van, de ragaszkodsz ehhez a módszerhez, érdemes beszerezned egy minimalista futócipőt, ami által valamelyest kihasználhatod a mezítlábas futás előnyeit, de nem terheled le annyira a talpad és a lábfejed.

  • Mindenképpen fektess nagyobb hangsúlyt a lábfejed ápolására. Kényeztetheted frissítő lábfürdővel (valamilyen nyugtató fürdősóval), és használj rendszeresen tápláló, hidratáló krémeket is.