Borítókép: Ezért érdemes javítanod a bokád rugalmasságán

Ezért érdemes javítanod a bokád rugalmasságán

Forrás: getty images
A bokád rugalmassága fontos szerepet játszik a futótechnikádban. Megmutatjuk, hogyan tesztelheted le, hogy a te ízületed elég rugalmas-e, illetve az is kiderül, hogyan teheted flexibilisebbé.

A rugalmatlan bokaízület hatására a lábad erősebben dőlhet befelé, kifelé, de az is megeshet, hogy a sarkad hamarabb emeled fel a talajról. Nicola Blower szakorvos szerint ez láb-, és bokafájdalomhoz vezethet, de túledzést is okozhat, valamint a bokacsont külső részén futó szalagok aktivitása is lecsökken. Ugyanúgy az Achilles, vagy a talpi ín is sérülhet, ha nem elég rugalmas a bokaízület. Szerencsére viszont egy teszt segítségével könnyen felmérheted, hogy a tiéd milyen állapotban van:

Ülj le a talajra nyújtott lábakkal. Az egyik térded egyenesen tartva hajlítsd a lábfejed a sípcsontod felé. (A) Kérd meg a barátod, hogy fogja meg a lábfejed és a térded behajlítva próbálja meg tovább hajlítani. (B)

Mire kell figyelned?

1/ Ha a térded egyenesen tartod, a bokádat 100 fokban kell behajlítanod. Ha közben a térded is behajlítod, túl feszes a vádlid felső része.

2/ Ha még behajlított térddel sem tudod 100 fokban hajlítani a bokád, a vádlid alsó része számít túl feszesnek.

3/ Ha a második lépés fájdalommal jár, érdemes szakorvoshoz fordulnod, mert ízületi problémáid lehetnek.

Hogyan fejlődhetsz?

Érdemes vádlinyújtásokat végezned egyenes térddel. 30 másodpercig tartsd meg a pózt, 3-5 alkalommal ismételd. A vádli alsó részét pedig úgy tudod megnyújtani, ha a térded 40 fokos szögben hajlítod be és a sarkad a talajra nyomod. A sarkánál erősebben párnázott futócipő pedig segít abban, hogy a bokád is egészséges maradjon.