Borítókép: Fáj a fejed futás után? A következő dolgok állhatnak a háttérben!

Fáj a fejed futás után? A következő dolgok állhatnak a háttérben!

Forrás: getty images
Előfordult már veled, hogy futás után elkezdett fájni a fejed? A következő dolgok miatt jelentkezhet a panasz.

Az első és legfontosabb dolog, hogy ha gyakran jelentkezik ez a tünet, mindenképp menj el orvoshoz, aki képes pontos diagnózist felállítani.

A fejfájás okai pedig leggyakrabban ezek lehetnek:

A futás utáni fájdalom okai közé sorolható az, hogy mozgás közben megváltozik az agy vérkeringése, emiatt a kitágult erekben nyomás keletkezhet, mely többeknél is fejfájást okozhat.

A másik lehetséges ok az elektrolitok egyensúlyának felborulása, mely leggyakrabban nyáron jelentkezik. Ha egy óránál többet futsz, erősen izzadsz és magas a páratartalom, ne csodálkozz, ha megfájdul a fejed.

A vércukorszint csökkenése is hasonló problémát okozhat - ebben az esetben érdemes valamit enned 1-2 órával a futás előtt. Olyan harapnivalót válassz, mely szénhidrátot, fehérjét és zsírt is tartalmaz. A futás befejezése után 20 perccel is érdemes enned valamit. Ha nem vagy éhes, igyál meg egy fehérje shake-et, vagy egy pohár kakaót.

Dehidratáció is állhat a háttérben, még akkor is, ha nem érzed magadat szomjasnak, szóval nem árt megfelelően odafigyelni a folyadék-utánpótlásra.

Az utolsó, gyakorinak számító ok a rossz tartás miatt fellépő izomfeszültség lehet, amin sportorvos tud a leghatékonyabban segíteni, hiszen megmutatja azokat a gyakorlatokat, amikkel a megfelelő izmaidat erősítheted meg.

Ha ezekre odafigyelsz és nem áll más egészségügyi probléma a háttérben, el fog múlni a fejfájásod.

Olvasnál még a témában?