Borítókép: A következő okok állnak a rendszeres izomgörcsök mögött

A következő okok állnak a rendszeres izomgörcsök mögött

Forrás: getty images
Nem kell maratonfutónak lenned ahhoz, hogy utolérjenek az izomgörcsök.

A fiatalok, idősebbek, aktívabb és ülő életmódot folytatók közül is sokan küzdenek ezzel a problémával - és általában mindig akkor jelentkezik, amikor a legkevésbé számítunk rá.

„Az izomgörcsök tulajdonképpen az izmok túlaktiválása, összehúzódása miatt keletkeznek. Bár a test bármely területén előfordulhatnak, gyakran a vádliban jelentkeznek, hiszen ezen izmok használják fel a legtöbb energiát a szervezetből”
mondja Houman Danesh, orvos.

Nagyon könnyű felismerni, mégis nehéz megtalálni a kialakulásának okát. Danesh elmondja, mik idézhetik elő a fájdalmakat:

Dehidratáció

Az izmok aktiválódásához elektromos jelekre és ionokra is szükség van. A dehidratáció viszont ezekre is kihat. Ha kevés folyadékot iszol, a szervezeted nem tudja, hogy az agyból jön-e a jelzés, vagy az elektromos kiegyensúlyozatlanság okozza, így az izmok nem tudják megfelelően feldolgozni.

Sokáig vagy ugyanolyan pózban

Ha sokáig állsz, vagy ülsz egy helyben, olyan pózban, ami szokatlan, az izmaidnál ennek hatására tejsav termelődik, mely görcsöket okoz. Szerencsére ez a változat néhány órán belül elmúlik.

Idegbecsípődés

Egy csomó ideg halad át az agyadból a gerincedig. Bármi előidézheti a becsípődést, amit legegyszerűbben gyulladáscsökkentőkkel lehet kezelni.

Várandósság

A várandósság alaposan megváltoztatja a testet. A hormonális változások is okozhatnak görcsöket, melyek leggyakrabban a lábfejnél és a vádlinál jelentkezhetnek a második és harmadik trimeszterben. A folyadékfogyasztás, nyújtás és a magnézium segíthet a panaszok enyhítésében.

Nem megfelelő vérellátás

Ha nem jut elég vér a végtagjaidba, akkor is gyakran küzdhetsz izomgörcsökkel. Általában ezt az okozza, hogy a koleszterin felhalmozódik a vérben, de más is okozhat érszűkületet. Érdemes egy orvos véleményét is kikérni ebben az esetben, különösen akkor, ha futás közben nagyjából ugyanazoknál a távoknál jelentkezik a fájdalom (ez ún. compartment szindrómára, vagyis izomrekesz szindróma, mely során megnő a nyomás az izomrekeszekben), mivel ez súlyos betegség és azonnali kezelésre szorul!

Olvasnál még a témában?