
Ezért lenne érdemes gyakrabban hínárt enned
Tápanyagokban gazdag és sokkal érdekesebb az íze, mint a hasonló, sötétzöld levélzöldségeknek.
A hínár típusai
A nori nevű hínárt általában a szusi készítésére használják, míg a barna fajtákat (wakame, kombu) a miszóleveshez és a salátákhoz keverik. A chlorella nevű zöld hínárt pedig többféle táplálékkiegészítőben is meg lehet találni.
Miért jó választás?
Eléggé lenyűgöző a bennük lévő tápanyagok mennyisége: A-, C-, E- és K-vitamint tartalmaznak, ezen kívül magnéziumban, vasban és kalciumban is gazdagok.
Az is bizonyított, hogy a hínár antibakteriális és gombaölő hatású, ráadásul antioxidánsokat is tartalmaz, emiatt pedig csökkenti az elhízás, cukorbetegség és a daganatok kialakulásának kockázatát is.
Azonban arra érdemes figyelned, hogy a hínár rengeteg sót tartalmaz, ezért például kismamáknak nem ajánlott a fogyasztása.
Ettől függetlenül mindenkinek érdemes kipróbálni, aki szeretné kicsit feldobni a megszokott ízeket. Akár turmixokba is keverheted!
Olvasnál még a témában?
