Borítókép: Ezért lenne érdemes gyakrabban hínárt enned

Ezért lenne érdemes gyakrabban hínárt enned

Forrás: pixabay.com
Lehet, hogy elsőre nem tűnik túl vonzónak az ötlet, pedig a hínár rettentően egészséges.

Tápanyagokban gazdag és sokkal érdekesebb az íze, mint a hasonló, sötétzöld levélzöldségeknek.

“A hínár ásványi anyagokban gazdag, ezen kívül prebiotikus rostokat is tartalmaz, melyek elősegítik a bélben lévő egészséges baktériumok termelődését. Emellett kis mennyiségben omega-3 zsírsavakat is találhatunk benne.”
mondja Rachael Harley, dietetikus.

A hínár típusai

A nori nevű hínárt általában a szusi készítésére használják, míg a barna fajtákat (wakame, kombu) a miszóleveshez és a salátákhoz keverik. A chlorella nevű zöld hínárt pedig többféle táplálékkiegészítőben is meg lehet találni.

Miért jó választás?

Eléggé lenyűgöző a bennük lévő tápanyagok mennyisége: A-, C-, E- és K-vitamint tartalmaznak, ezen kívül magnéziumban, vasban és kalciumban is gazdagok.

Az is bizonyított, hogy a hínár antibakteriális és gombaölő hatású, ráadásul antioxidánsokat is tartalmaz, emiatt pedig csökkenti az elhízás, cukorbetegség és a daganatok kialakulásának kockázatát is.

Azonban arra érdemes figyelned, hogy a hínár rengeteg sót tartalmaz, ezért például kismamáknak nem ajánlott a fogyasztása.

Ettől függetlenül mindenkinek érdemes kipróbálni, aki szeretné kicsit feldobni a megszokott ízeket. Akár turmixokba is keverheted!

Olvasnál még a témában?