Borítókép: Fuss vagy ne, ha rosszul aludtál?

Fuss vagy ne, ha rosszul aludtál?

Forrás: Unsplash/Jacob Ufkes
Szoros edzéstervet tartasz, esetleg annyira sűrű a beosztásod, hogy nehezen tudod beépíteni az edzéseket, így nem szeretnél egyszer sem kihagyni? Na és, mi a helyzet akkor, ha rosszul aludtál?

Ez rengeteg dologtól függ: ha nem ez az első eset a héten, hogy nem tudtál megfelelően pihenni, akkor mindenképpen érdemes kihagynod a reggeli futást, hogy tovább tudj pihenni. Kialvatlanul a teljesítményed meglehetősen leromlik, ráadásul a sérülésveszély is nagyobb.

Ha viszont a héten még nem jutottál el sportolni, és ez az egy éjszaka volt rossz, akkor nyugodtan vágj neki a köröknek, mert felfrissít és energikusabbá tesz a tréning.

Egy biztos, a megfelelő alvás hosszútávon elengedhetetlen, és sem a sport, sem más nem akadályozhatja ezt. Viszont a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen, így ha egy ideje már rosszabbul alszol, csökkentsd le a távokat és a tempót, kemény futás helyett válaszd a könnyedebb kocogást, és alaposan tankolj fel vitaminokból és egészséges szénhidrátból. Az alváshiány mögött komolyabb okok is húzódhatnak, elsősorban ezt kell kiderítened, akármilyen fájdalmas, a futás legyen most másodlagos!