Borítókép: 80 évesen is szeretnél még futni? Ezeket a szabályokat tartsd be!

80 évesen is szeretnél még futni? Ezeket a szabályokat tartsd be!

Forrás: Europress
Sok idősebb ember panaszkodik arra, hogy fiatalon még nagyon szeretett futni, de annyira megfájdult a térde, lába, hogy már nem bír. Ha te nem szeretnél így járni, és idős korban is futni akarsz, ezeket a szabályokat tartsd be:

1) Figyelj a testedre!

A futók gyakran azzal rontják el, hogy nem törődnek a kis fájdalmakkal, és lusták orvoshoz menni. Csak akkor jutnak el dokihoz, ha már nagy a baj, ez pedig olykor óriási károkat okoz. És igen, ha szükséges, muszáj kényszerpihenőt is tartani,

2) Lépj kisebbeket

Hosszú távon érdemes rászoknod arra, hogy a nagyobb lépések helyett, több kisebbel haladj. Így kisebb terhelés nehezedik a bokádra, térdedre és ízületeidre. Most még nem is tudod elképzelni, de évekkel később nagyon hasznos szokás!

3) Használj edzéstervet

Azért jó, mert így nem szállsz el, nem futsz hirtelen sokkal többet, mint korábban, ezzel megelőzve a sérüléseket. Szép lassan kell emelni a távokat, mert különben olyan terhelésnek teszed ki a tested, amit talán nem bír el. Mindig okosan állj az edzéshez, és a pihenőnapokat is tartsd be.

4) Kell a keresztedzés

Akármekkora futóbolond is vagy, mindig iktass be más típusú edzéseket. Legyen ez TRX, úszás, erősítés, vagy bármi olyan, ami kíméli az ízületeket, és közben erősíti az izmaidat.

Boldog futásokat kívánunk!