Borítókép: 7 aranyszabály kezdő futóknak

7 aranyszabály kezdő futóknak

Forrás: Getty Images
Nos, megszületett az elhatározás: mostantól futsz. De, mik azok a szabályok, amik segítenek motiváltan tartani magad, elkerülni a sérülésedet, és biztosítják a fejlődésedet is? Ezek:

Kell egy cél!

Ez olyan célt válassz, ami belátható időn belül (mondjuk 3-6 hónap) teljesíthető, de azért nagy annyira, hogy ne csípőből menjen, és minden héten meg kelljen küzdened érte. Ha kisebb célokat is meghatározol közben, és azokat sikerrel veszed, a lelkesedésed nem lankad, és szépen eljutsz a nagyobb célig. Egy kezdő számára élete első 5km-es távjának teljesítése tökéletes, és egy 12 hetes felkészüléssel kivitelezhető is!

Kövess egy tervet!

Akár edző segítségét kéred, akár egy kezdő edzéstervet követsz, mindegy, hasznodra válnak, de ne csak úgy fuss a világba. Kezdőként még nem tudod, milyen terhelésre van szüksége a testednek, nem tudsz a tapasztalati elvre hagyatkozni.

Képzeld el a sikert!

A vizualizáció bizonyítottan hatásos módszer a teljesítmény fejlesztésében, alkalmazd te is! Képzeld el minden nap, hogy egyre többet és gyorsabban vagy képes futni.

Okosan eddz!

Soha ne hagyd ki a bemelegítést és a nyújtást. Előbbinek a feladata, hogy felkészítse a szervezetedet a terhelésre, utóbbinak pedig hogy visszaállítsa a tested a normál működésbe. Jó, ha sétával kezded és fejezed be a futásokat, mert a fokozatosság nagyon hasznos.

Figyelj a táplálkozásodra!

Ha eddig nem futottál, és nem is sportoltál, akkor teljesen más tápanyagigénye volt a szervezetednek is. Mostantól kezdve több minőségi szénhidrátot, fehérjét, vitamint és ásványi anyagot kell fogyasztanod.

Aludj eleget!

A regeneráció fontos eleme a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás. Fontos, hogy nagyjából azonos időben feküdj és kelj minden nap, és legalább 7 órát tudj szunyókálni.


Legyen állandó!

Ha úgy érzed, hogy hetente csak kétszer tudsz lemenni futni, akkor legyen ennyi, de ahhoz mindenképpen tartsd magad, hogy a rendszeres legyen a mozgás. Ez nagyon fontos!

Ha kell még egy kis plusz motiváció, íme: