depresszió, szezonális depresszió, téli depresszió,

6 egyszerű módszer a szezonális depresszió leküzdésére

Forrás: Getty Images
Becslések szerint 10 millió amerikai - a lakosság körülbelül 3 százaléka - szenved szezonális érzelmi zavarban, amely depressziós epizódokat okozhat az évszakok váltakozásával. Nem kell hivatalos diagnózis ahhoz, hogy érezzük, ebben az időszakban a hangulatunk valahogy búskomorabb, mint a tavasz beálltával.

Az egészségügyi szakemberek becslése szerint szintén az amerikai lakosság további 10-20 százaléka tapasztal hangulatváltozást a késő őszi, téli időszakban, ami a diagnosztizált szezonális depressziós populációval együtt mintegy 30 százalék is lehet.

Ahhoz, hogy ne hatalmasodjon el rajtad a szomorúság hosszú időn keresztül ebben az időszakban, mutatunk 6 módszert, ezek segítségével kicsit több fényt és örömöt vihetsz a napjaidba ilyenkor is!

1. Mozogj!

A mozgás az egyik legjobb antidepresszáns, ezt kutatásokkal is bizonyították már sokszor. Ám mozgás alatt nem kell rögtön arra gondolni, hogy csöpögjön rólad az izzadtság, egy dinamikus séta, vagy egy fél órás jóga – akár az otthonodban, jó megoldás lehet. Ebben az időszakban törekedj rá, hogy minden nap mozogj valami picit. Az is ér, ha 2 megállóval előbb leszállsz a buszról és a maradék távot gyalog teszed meg hazáig.

2. Hetente legalább egyszer találkozz valakivel!

Akár egy rövid beszélgetésnek is lehet terápiás funkciója, még ha nem is feltétlenül a panasz árad belőled. Egy családtag, egy barát, egy kolléga, akivel szívesen váltasz kettőnél több mondatot, tökéletes lehet ilyenkor arra, hogy megigyatok együtt egy teát. Nem kell, hogy világot megváltó témákat feszegessetek, egyszerűen csak szocializálódj olyasvalakivel, aki nem része napi szinten az életednek. Ráadásul azzal, hogy odafigyelsz kicsit másra, a saját gondodról átfókuszálsz, így esetleg más színben látod önmagadat is.

szezonális depresszió, depresszió,
Forrás: Getty Images

3. Legyen napi rutinod mindig!

Ha éppen nincs semmi különös dolgod, mert például hétvége van, vagy szabadságon vagy, akkor is tarts rutint. Például reggel, amikor felkelsz, zuhanyozz le, öltözz át, ne maradj egész nap pizsamában, kócos hajjal, ne hagyj magad után rendetlenséget a lakásban. Ha rendezett vagy magad is és a környezeted is, a belső harmónia is könnyebben megteremtődik.

4. Tarts szünetet napközben!

Akár munka közben is engedd meg magadnak, hogy valami olyat tégy 10-15 percben, ami feltölt. Ha máskor nincs rá lehetőséged, legalább ebédszünetben adj magadnak néhány percet arra, hogy kiszellőztesd a fejed ebéd után, mielőtt újra visszatérsz a munkádhoz.

5. Szánj időt arra, ami örömöt okoz!

Úgy hisszük, mindenkinek jó, ha van olyan tevékenysége, ami valóban örömteli számára. Van, akinek ez a sport, másnak az olvasás, egy jó film, főzés, valamilyen kreatív program, ami egyfajta kognitív viselkedésterápiás funkcióval bír olyankor is, amikor nagy szükség van a pozitív élményekre. Kereshetsz olyan programot, ami társaságban zajlik és olyat, amit egyénileg, bárhol meg tudsz valósítani. Ám ez a tevékenység biztosan szóljon rólad, neked okozzon örömöt.

Runner’s World 2021/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/05 (digitális verzió)

Az őszi-téli Runner’s World címlapján Szabó Zsófit láthatod, akit bár legtöbben az RTL Klub műsorvezetőjeként ismernek, szenvedélyes futó is, ráadásul igen rövid idő alatt kiemelkedő eredményeket ért el. Zsófi egyszerűen imád futni, arról mesélt nekünk, hogyan változtatta meg az életét ez a sport!

A magazinban sok hasznos edzéstippet találsz, akár gyorsulni szeretnél, esetleg jövőre belevágnál a triatlonba, vagy épp most merészkednél ki a terepre!

Sporttáplálkozási mellékletünkkel abban szeretnénk segíteni, hogyan támogasd az egészséged és javítsd a teljesítményed az étkezéseddel. Eláruljuk többek között, milyen vitaminokra van szüksége egy futónak, hogyan táplálkozz versenyek előtt, vagy miként frissíts.

Simonyi Balázs exkluzív interjút készített a friss 24 órás világbajnokkal, Alekszandr Szorokinnal, aki nem kevesebb, mint 24 éves világcsúcsot döntött meg.

­Sallai Zsuzsi rákkal való küzdelmeiről is találsz egy őszinte interjút, melyben arról mesél az ultrafutó nő, hogyan éli meg a mindennapjait. Azt is eláruljuk, Te hogyan segíthetsz neki a gyógyulásban!

Még több információ: Runnersworld.hu/megjelent

595 Ft

6. Kerülj ágyba időben!

Ha sikerül időben nyugovóra térni, könnyebb lesz az ébredés is, a napi kötelező elfoglaltságok és választott tevékenységek közben nem a fáradtság lesz úrra rajtad, hanem képes leszel mentálisan és lelkileg is hasznosan tölteni a számodra nehezebb időszakokat is. Az „értelmetlen” televíziózás, vagy telefonozás során nagyon sok olyan idő vész el sokak életéből, amellyel megtoldható lenne az alvás időszaka. Ha nehezen alszol el, olyan esti elfoglaltságokat válassz, amik megnyugtatóak az elme számára.