futás,ultrafutás

4 tipp, ami ultratávok után is segít regenerálódni

Forrás: Pexels.com
Ha egy számodra nehéz megmérettetés, esetleg ultrafutóversenyen vagy túl, az alábbi tanácsok segítenek könnyebben regenerálódni.
  1. Egy ultratáv után, ami netalán a főversenyed is volt, simán kivehetsz egy vagy akár több hét szabadságot is a futásból. Rendkívüli terhelésen esett át a tested, így megérdemel egy nagyobb pihenőt. Természetesen ez idő alatt sem kell az ágyban feküdnöd: 1-2 nap teljes pihenő után űzz más sportokat, jógázz, tekerj egyet nagyot, mellette pedig irány a szauna és a masszőr is!

  2. Ebben az esetben a mentális regeneráció is jóval fontosabb! Tölts időt a szeretteiddel, csinálj programokat. Ha ultrára készültél, és túl vagy rajta, hatalmas űrt érezhetsz utána, amit mindenképpen az elejétől kezdve el kell kezdened kitölteni.

  3. A verseny alatt könnyen megsérül a bélflóra, hiszen rengeteg műanyag kerül a szervezetbe, ez pedig azt eredményezheti, hogy hetekig-hónapokig rossz lesz az emésztésed, ha nem figyelsz oda. Érdemes lehet probiotikumot szedni, illetve csak magas tápanyagtartalmú, friss, főként növényi alapú ételeket fogyassz, olyanokat, amik a legkevesebb feldolgozáson mentek át.

  4. A hidratációról ne feledkezz meg, igyál több vizet, mint egyébként és jó, ha természetes izotóniás italokat (mint például kókuszvíz), is fogyasztasz minden egyes nap, legalább 4-5 napon keresztül.

Jó pihenést kívánunk!