Borítókép: Az úszás remek keresztedzés - a legjobb edzéstervek futóknak

Az úszás remek keresztedzés - a legjobb edzéstervek futóknak

Forrás: getty images
Irány a medence, ha tempót váltanál és fittebb futóvá szeretnél válni!

Arról már többször is írtunk, miért szuper keresztedzés az úszás a futók számára. Mivel alapvetően low-impact sport, mely az egész tested átmozgatja, nagyon hatékony a teljesítményed javításának szempontjából. Ráadásul sérülés esetén is jól jöhet 1-2 medencében történő edzés, hiszen mobilizálja és megkíméli az ízületeket is. A következő edzéstervek segítenek a fogyásban, a fittség növelésében és a sérülések kezelésében is!

Variáld a különböző úszásnemeket!

Kezdőként érdemes először alaposan begyakorolnod a különböző úszástípusokat. Kezdd a mellúszással (ennek során addig juss el, hogy a fejed is a víz alá tudd tenni), aztán jöhet a hátúszás és gyors. Az első néhány alkalommal ússz néhány hosszt ezeket váltogatva.

Aktív regenerációs úszóedzésterv

Az úszás szuper regenerációs edzés lehet két kemény futás között! Kezdd 10 percnyi lábtempóval, vagy mellúszással, majd ússz 20-30 percet közepes tempóban. Ahogy ügyesebb leszel, növelheted az időt és több úszásnemet is kipróbálhatsz. Aztán persze a tempót is váltogathatod: ússz egy hosszt lassú tempóban, aztán jöhet egy gyorsabb kör, végül pedig ússz olyan gyorsan, ahogy csak tudsz.

Intervall edzés

Az intenzívebb úszóedzésekkel erősödhetsz, fittebbé válhatsz. Kezdd 10 percnyi lábtempóval, vagy mellúszással, aztán 1 hosszt ússz gyorsabban, majd tarts pár perc pihenőt. Ismételd meg 4-6-szor.

„Csak ússz nyugodtan" edzésterv

A táv növelésével javíthatsz a tüdőd kapacitásán. Kezdd 10 perc mellúszással, aztán jöhet 100 méter egyben, majd 2 perc pihenő. 2-3 alkalommal ismételd meg a kört és minden új kört növelj egy hosszal, amíg 200 méterig eljutsz. Az úszásnemeket pedig variálhatod.

Mélyvízi futó edzésterv

A vízben futás tökéletes edzés, az ízületeid viszont nem terheli meg. Szerezz egy úszógumit, aztán fuss 10 percet laza tempóval, majd 15-20 percen át növeld a sebességed. Végül zárd az edzést 10 perc laza úszással.