maraton, edzéstippek, Paula Radcliffe,

Paula Radcliffe tippjei a maratoni felkészülés legnehezebb heteinek túléléséhez

Forrás: Getty Images
A maratoni edzés csúcsterheléssel járó időszaka a legnehezebbek közül való és ebből a szempontból mindegy, hogy élsportoló vagy hobbifutó felkészüléséről van szó!

A hosszú futások végtelennek tűnnek, ráadásul nehéznek is érzed őket, emiatt pedig kétségek gyötörnek a közelgő verseny miatt, ahol már a maratoni táv teljesítése vár rád. A korábbi női maratoni világcsúcstartó, Paula Radcliffe 5 gondolatot oszt meg arról, hogyan lehet túlélni ezeket a heteket és hogyan tudod a legtöbbet kihozni az edzésekből és a legjobbat a versenynapi futásból!

1. Fogadd el a legnehezebb futásokat

Fontos megjegyezni, hogy ezeken az edzéseken kívül, amelyek egy többhetes csúcsterheléses időszak során érnek, nincs más mód, amivel fel lehet készülni egy maratonra. Ugyanakkor a versenyen, könnyebb lesz a futás (igaz, nehézség ott is adóhat), hiszen akkor már kipihent, ám jól felkészült izomzattal állsz a rajtvonalnál, ráadásul ott lesz a verseny varázsa, hangulata, ami hihetetlenül sokat tesz a teljesítményhez is. Most persze valóban nehéz motiválnod magad, ám ezekbe a gondolatokba bele lehet kapaszkodni, mint ahogyan abba is, hogy ha egy nehéz hosszú edzésen túljutsz, akkor jó eséllyel a maraton sem fog ki rajtad.

2. Találd meg saját megküzdési technikádat

Mindenki találhat valamilyen technikát, amivel átvészelheti a nehéz pillanatokat. Paula korábban ilyen helyzetekben elszámolt 100-ig, majd, amikor végzett, újrakezdte a számolást. Ez arra volt jó, hogy ott tudott maradni a pillanatban, nem hagyta, hogy elkalandozzanak a gondolatai olyan irányba, ahonnan nehezebb visszatalálni. „Az egyetlen dolog, amire gondoltam, hogy melyik szám következik, nem pedig, hogy meddig kell még futnom, vagy mit csinálnak az edzőtársaim” – mondja az angol futónő, aki 2003-ban futotta Londonban, világcsúcsot érő maratonját. De van, aki magában énekel, más mantrát ismétel, és így tovább.

3. Most végezd el az utolsó változtatásokat

Itt az ideje, hogy megbizonyosodj arról, hogy eleget alszol, kellően hidratált vagy, a táplálkozásod jól illeszkedik az edzésekhez, a regenerációd jól zajlik egy-egy hosszú edzés után. Ami a táplálkozást illeti, fontos, hogy olyan étrendet tarts, ami a szervezetedet kellően támogatja, az izomzatodat segíti a helyreállítási folyamatok során. Az igazán nehéz edzőhetek alatt pihenj még többet akkor, amikor csak lehetőséged van rá!

4. Ne légy túl kemény magaddal

Paula-nak korábban volt egy 10 perces szabálya az edzésekre vonatkozóan. „Ha 10 perc után nem érzed jobban magad, menj haza, és tarts egy pihenőnapot, mert a tested azt üzeni, hogy nemcsak nehéz volt kilépni az ajtón, hanem túl sok volt az elmúlt időszak terhelése és kell egy lélegzetvételnyi szünet. Az edzőm azt mondta régebben, hogy: jobban jársz, ha 90%-ban fitt és 100%-ban egészséges vagy, mint 100%-ban fitt és 90%-ban egészséges.” Jó érzéssel kell eljutnod a versenynapra, mivel lesznek más dolgok is az életedben, amelyek elveszik az energiát, legyen szó akár a családi életről, munkáról, tanulmányokról, vagy bármi egyébről, ami nem tervezett és nehézséget okoz, légy rugalmas a céljaidat és a magaddal szemben támasztott elvárásokat illetően.

5. Már most gratulálj önmagadnak

Sokan úgy vélik, akkor kell gratulálni, amikor átlépi a futó a célvonalat, Paula azt mondja azért az útért is veregesd meg a vállad, amit a versenyig megtettél. Ez a nagyobb és nehezebb része a munkának, akkor is, ha a verseny nem percre pontosan a tervek szerint alakul. Az elvégzett munka természetesen ez esetben sem megy kárba. Minden óra és minden hónap, amit beletettél a maratoni felkészülésbe kitörölhetetlenül bekerül a sejtjeidbe, és a következő alkalommal, amikor lehetőséged nyílik rá, fogsz tudni élni ezzel a fizikai és mentális előnnyel. Légy hát büszke magadra már most, mert egyike vagy azoknak az embereknek, akik képesek voltak leküzdeni félelmeiket, kételyeiket, bizonytalanságaikat a maratoni felkészüléssel kapcsolatban és minden valószínűség szerint hamarosan átlépheted az oly régen vágyott célvonalat.

1000 Futótipp nőknek

1000 Futótipp nőknek

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World kifejezetten nőknek szóló futótippjei között!

 

1990 Ft

2490 Ft