futás ősszel, maraton, edzéstippek,

4 ok, amiért az ősz a legjobb időszak a versenyzésre

Forrás: Getty Images
A nyár utolsó napjait éljük, az előrejelzések szerint mérséklődik a hőmérséklet a következő hetekben. Ezért is ideális az őszi szezon ahhoz, hogy futóként új sikereket könyvelhessünk el.

Minden évszaknak megvannak a maga előnyei és hátrányai a futással kapcsolatban, de legyünk őszinték: az ősz a legtöbb futó favoritja. Ősszel ritkán van túl meleg vagy túl hideg, a reggelek fantasztikusan frissek, egyszerűen öröm mélyet szippantani a levegőből. Az ősz színeit pedig egészen biztosan nem lehet felülmúlni. Ha még nincs őszi verseny a naptáradban, akkor elérkezett az idő ahhoz, hogy regisztrálj és az edzéseket új mederbe tereld.

Már csak azért is, mert miután az elmúlt hónapok forró, párás klímáján megküzdöttél a futással, semmi sem üdítőbb, mint hűvösben edzeni. Ilyenkor az edzések és a versenyek tízszer könnyebbnek tűnnek, ráadásul objektíve is jobb eredményre számíthatsz. Ha fontosak a számok, használd ki ezt az időszakot és fuss PB-t kedvenc távodon.

Szeptember elejétől november végéig olyan versenyarzenál van itthon, de a környező országokban is, hogy csak győzd kiválasztani azt a néhány eseményt, amin ideálisan el tudsz indulni. Persze, ha nem nyomod, akkor bátrabban foghat a tollad a versenynaptár összeállításánál.

futás ősszel, őszi futás, futás hűvösben, versenyzés, futóverseny,
Forrás: Getty Images

Akár városi környezetben futsz, akár erdeiben az őszi levelek festői színorgiája biztos, hogy olyan vizuális élményáradatot nyújt, ami máskor nem látható, nem megélhető. Ennek egyenes következménye, hogy a versenyfotókon szinte biztos, hogy lesz valami, ami valóban szép!

Ha nemcsak futni, hanem nézni is szereted a nagy maratonokat, akkor arra lehet készülni, hogy Berlin, London, Chicago és New York klasszikus, nagy városi maratonjairól izgalmas futamokat láthatsz. Ráadásul idén a világcsúcstartó, Eliud Kipchoge visszatér Berlinbe, ahol 2018-ban elérte az eddigi leggyorsabb, hivatalos maratoni időt, ami 2:01:39. Az egyszer biztos, hogy a felkészülésében hiba ezúttal sem lesz!