motiváció, mini futócél, edzéstipp,

Mini célok, amikkel elindíthatsz egy új és eredményes futóévet

Forrás: Getty Images
Könnyen bele lehet bukni az újévi sportos fogadalmak sorába, pláne, ha olyan terveink vannak, amelyek elérése túlságosan nagy falat. Összpontosíts tehát az elérhető célokra minden nap, héten és hónap során, és kezd el már most a megvalósítást, ne várj az új évre!

Pontosan tudjuk, hogy mennyire fontosak a célok egy futó számára: segítenek a fókuszált edzésmunkában, a fejlődésben, de legfőképpen abban, hogy elinduljunk futni nap mint nap. Viszont a cél meghatározása nem mindig egyszerű főleg akkor, ha már jó ideje a pályán vagy futóként és ha amúgy sem vagy túl lelkes. Tehát a feladat az lenne, hogy elég komoly célt fogalmazz meg ahhoz, hogy a motivációd feléledjen, de ne lőj annyira magasra, hogy a megvalósítás túl sok stresszel járjon, netán kudarc legyen a vége.

A legjobb, ha fokozatosan növeled a célokat. Ha napi, heti és havi célkitűzéseket fogalmazol meg, lehetővé válik, hogy élvezhető módon, a teljesítmény fokozatos növekedésével fejlődj lépésről lépésre. Tűzd ki tehát a következő mini célokat, és indulj el egy nagyszerű futóév felé már holnap!

Minden egyes nap, amikor futóedzést tervezel - lépj ki az ajtón!

  • Rakd össze úgy a felszerelésed, hogy kényelmes és funkcionálisan tökéletes ruházatban fussál. Például ne fázzál, ne legyen túl feszes egy nadrág derékrésze, ne kelljen a kezedben telefont tartani csak azért, mert minden zsebed kicsi, vagy éppen túl nagy. Legyen jó érzés viselni azt, amiben futsz!
  • Tervezd meg az edzések időpontját, útvonalát és ehhez tartsd magad - bármi áron.
  • Zárd az edzést kellemes élménnyel, ami lehet például egy kedvenc zene (amire mindig levezetsz), olyan helyszín, ahol jól érzed magad, ami szép – ez lehet egy park, egy városrész, egy kellemes erdei útvonal. A lényeg, hogy a futásnak biztosan legyen olyan része, ami örömteli érzést ad.
edzéstipp, motiváció, futócél, futóév,
Forrás: Getty Image

Minden héten – fuss legalább három napot!

  • Heti három edzés a minimum, többet futhatsz, kevesebbet nem! A heti három edzés éppen elég ahhoz, hogy az erőnléted legalább tartani tudd, javítani elképzelhető, hogy ennyi edzéssel nem fogsz tudni egy ponton túl. Ám emiatt egyelőre ne aggódj, az edzések hossza sem lényeges, a lényeg, hogy csinálsz valamit!
  • Tegyél némi játékosságot az edzésekbe! Nem kell sok, de pár perc iramjáték az edzés közepe táján vagy egy rövidebb emelkedő megfutása 2-3 ismétléssel kerüljön bele!
  • Válassz egy napot, amikor óra nélkül indulsz el, hogy könnyebb legyen a dolog!
Runner’s World 2022/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/05 (digitális verzió)

A legújabb Runner’s World fő témája a téli futások és az alapozás, hogy ebben az időszakban is megtartsd az egészséged, a fittséged és a teljesítményed, és magabiztosan kezdhess el majd készülni a tavaszi versenyekre. Ezen kívül a zene is főszerepet kapott, hiszen az egyik leghűségesebb futópartnered lehet, ha jól használod. Hazai futók pedig el is mondják, melyek a kedvenc zenéik az edzések alatt. A címlapon Szakács Gergő, akit bár dalszövegíró, zeneszerző és énekes minőségben ismerünk legtöbben, szenvedélyes futó is. Természetesen az izgalmas interjúk és történetek sem maradtak el, jó olvasgatást mindegyikhez! További információk: https://www.runnersworld.hu/megjelent/uj-runners-world-szakacs-gergo

995 Ft

1095 Ft

Minden hónapban – érj el egy új célt!

  • Például növeld a hét leghosszabb futását 1-2-3 kilométerrel vagy 5-10 perccel. A saját korlátaink átlépésénél kevés van, mi jobban erősítene!
  • Indulj futóversenyen! Ha ott van az esemény a naptáradban, nagyobb valószínűséggel indulsz el akkor is, ha nem sok kedved van hozzá. Viszont a közeg pozitív hangulata inspirációt adhat a következő célok megfogalmazásához és eléréséhez.
  • Nem kell tehát rögtön benevezni egy tavaszi vagy akár őszi maratonra, pici célokkal kezdj, aztán ahogy mondani szokás: evés közben jön meg az étvágy!