Borítókép: Miért hasznos a teljesítménydiagnosztika versenyfelkészülés előtt?

Miért hasznos a teljesítménydiagnosztika versenyfelkészülés előtt?

Forrás: Europress
Saját magunkon teszteltük le.

Idén életemben először elindulok egy maratonon. Ez számomra hatalmas lépés, mert mindig szerettem futni, és a félmaratonokkal jól el is voltam, nem nagyon agyaltam azon, hogy maratont szeretnék teljesíteni. Aztán jött a 30K, amelyről és a felkészülésről folyamatosan megosztottam a tapasztalataimat ITT, és a célba érkezés után adta magát a dolog, hogy jó lenne a 42-t is megcsinálni. Ezen a héten indul az intenzív 12 hetes felkészülésem, de tavaly év végén még részt vettem egy állapotfelmérésen és teljesítménydiagnosztikán az Ensportban, mert nem szeretném a véletlenre bízni az ügyet! Nem voltam épp a legjobb passzban, épp egy pihenősebb időszakban, keveset futottam (inkább kocogtam), és inkább erősítő edzéseket végeztem, sőt a karácsonyi partik kavalkádjában, de nagyon hasznos infókkal távoztam arról, hogy milyen edzéseket érdemes végeznem, és min kell javítanom!

A vizsgálat egy kis testösszetétel elemzéssel kezdődött, majd jött egy idegrendszeri vizsgálat, ezután pedig a terheléses diagnosztika. Az nem okozott meglepetést, hogy a súlyom átlagember (úgy értem, aki nem akar versenyen indulni) kategóriában teljesen egészséges, de a maratonhoz azért ajánlott lenne lejjebb tornázni a testzsírszázalékot. De például a zsigeri zsírok mértéke (azaz, ami a szervek elzsírosodását jelzi) minimális, így egészségügyi szempontból semmi gond!

Sok jó hírt kaptam az elején, például hogy a paraszimpatikus (feladata a szervezet nyugalmi helyzetének visszaállítása, 'pihenő és emésztő üzemmód' létesítése) és a szimpatikus (elsősorban a stresszhelyzetben kialakuló stresszválaszért felel) idegrendszerem is kifogástalanul működik. Ez azért fontos egy felkészülési időszak előtt, mert azt jelzi, hogy nem kell valami speciális terhelést választani, a szervezetem jól reagál az edzésekre! A tüdőkapacitásom is rendben van, bár sokkal több levegőt szívok be, mint amennyit kifújok, így azóta légzéstechnikával próbálok javítani az arányon (remélem, már jobb). Itt kell megjegyeznem, hogy mennyit számít az, ha valaki gyerekkorában sportol: vannak olyan funkciók a szervezetben (ilyen a tüdő is), amelyek nagyjából 18 éves korunk körül fejlődnek ki teljesen, pl. ha valaki gyerekként rendszeresen sportolt, fantasztikusan kifejlődik, de felnőttként ezt az eredményt már nem lehet ilyen szinten reprodukálni! Én ebben kislányként, 5 és 13 éves korom között napi 2-3 órát úsztam, és hetente 5 órát akrobatikus rock'n' rolloztam, majd később is napi szinten sportoltam valami, a tüdőm ennek köszönhetően csodásan működik, még a gimi végén és fősuli alatt elszívott cigimennyiség sem tudta elrontani! Bár a Runner's World olvasóit valószínűleg nem kell arra buzdítani, hogy sportoltassák a gyerekeiket, mert tudják mennyire fontos, azért ne feledd, ez tényleg kell!

Aztán jött egy kis vérvétel a fülből (szinte nem is lehetett érezni) és a terheléses vizsgálat. Ez úgy nézett ki, hogy fel kellett állnom a futópadra (pulzuspánttal, persze) és először 8 km/h-val kellett egyenletesen futnom 3 percet, majd jött egy perc pihi (egy újabb vérvétel) és 2 km/h-val gyorsabb tempó. Én a lepukkant formámra tekintettel csak 14km/h-ig mentem el, ami kb. 04:17-es pace-t jelent. Ennek a vizsgálatnak többek között az volt a lényege, hogy megtudjuk, hol, milyen mértékben indul be a tejsavasodás, mekkora tempóban érdemes futnom, hogy tovább fejlesszem az álló képességemet, és hogy biztosan célba érjek a maratonon. (Itt jegyezném meg, hogy egy őrülten részletes elemzést kaptam a végén táblázatokkal és grafikonokkal, amit otthon bármikor elő is kaphatok.) A lényeg, hogy az anaerob küszöb, a VO2 max (a test által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyiségét adja meg) megfelelő, a regenerálódás teljesen kiváló (ez azt jelzi, hogy mennyi idő alatt áll vissza nyugalmi működésre a testem) és amit fejlesztenem kell, az az aerob küszöb és a testszírszázalék. Jó hír, hogy ezt a kettőt ugyanazzal lehet tulajdonképpen javítani, alacsony intenzitású, hosszú edzésekkel, ehhez pedig személyreszabott pulzusszámot is kaptam! Szóval ezekre az utóbbi időben nagyon koncentráltam, de persze hamarosan majd a formábahozás is elindul, így már jönnek a résztávos és gyors futások is. Sokkal magabiztosabban vágok bele ma az edzésekbe!