lassú futás

Így segít a lassú futás abban, hogy jól menjen a gyors

Forrás: getty images
Ha lazább tempóban futsz, azzal sokat tehetsz azért, hogy a gyorsabb futásokkal se legyen probléma.

Azt tudjuk, mi az előnye, ha olyasvalakivel futsz, aki gyorsabb nálad: a versenyszellem hajt, te pedig magasabb fokozatra kapcsolsz. De mi van akkor, ha egy lassabb ismerősöd kér meg rá, hogy tarts vele? Nem kell sokat agyalnod ezen sem, hiszen a lassabb futással is fejleszthetsz a gyorsaságodon.

De mi számít laza futásnak? A beszélgetős tempó, ami nem jelent különösebb megterhelést, pulzuskontrollal edzőknek ez az 1-es zónának felel meg.

“A legnagyobb hiba, amit sokan elkövetnek, hogy a laza futásokat nem tartják fontosnak. Pedig igenis azok, ugyanis számtalan pozitív hatásuk van, akár a testtartást, akár az egészséget nézzük.”
mondja Brian Rosetti, futóedző.

A lassú futás egyik előnye, hogy ilyenkor sokkal hatékonyabban használja fel a zsírt a szervezet, hogy energiát gyerjen belőle. A gyorsabb futások során általában a szénhidrátokból származó glikogénből nyersz energiát, míg a lassabb tempó során a kraft 80 százaléka zsírból jön.

A lazább futások emellett a légzőszervi és izomrendszernek is jót tesznek, hiszen az ilyen edzések során a test hatékonyabban működteti ezeket. A gyorsabb futások során pedig észre fogod venni, mennyivel könnyebben haladsz, ha helyet kap egy-két laza edzés is a programodban. A lazább futások emellett a lassú izomrostokat is működésbe hozzák, így hosszú távon is tartani tudod a tempót, de nem jelent gondot a véghajrá sem.

Az sem elhanyagolható, hogy az ízületek, inak és csontok is könnyebben hozzászoknak a futás által járó stresszhez, emellett erősebbé is válnak, ha beszélgetős tempóban haladsz.

Emellett a tartásodra is jobban tudsz figyelni, amit minden futás során kamatoztathatsz.

Ha ez még nem lenne elég, a mentális képességeidre is jó hatással van a laza futás: könnyebben meg tudsz küzdeni a fizikai kellemetlenségekkel, ha pedig valaki mással mész, akkor őt is motiválhatod.

Ha kedvet kaptál hozzá, hetente 1-2 alkalommal iktasd be az edzéstervedbe ezeket a beszélgetős futásokat. Meglátod, mennyit fogsz belőlük profitálni!

Olvasnál még a témában?