tartás,helyes tartás,megfelelő tartás

Megéri javítani a tartásodon, ugyanis ezek a pozitívumok mennek végbe a testedben, ha egyenes háttal ülsz

Forrás: getty images
Azzal biztos tisztában vagy, hogy futás közben mennyire fontos a megfelelő tartás annak érdekében, hogy elkerüld a sérüléseket. Azonban a hétköznapokban sem árt odafigyelni arra, hogy egyenesen ülj!

A következő előnyökkel számolhatsz, ha a munkahelyeden és a futópályán kívül is odafigyelsz a tartásodra:

Energikusabb leszel

Ha optimálisan tartod magadat, a rekeszizmod hatékonyabban dolgozik, emiatt sokkal könnyebben tudsz lélegezni. Ha viszont a géped fölé görnyedsz, nem tud annyit tágulni a mellkasod, ennek hatására pedig összenyomódik a rekeszizmod. Amikor kihúzod magadat és megfelelően lélegzel, sokkal több friss oxigén áramlik a testedbe, emiatt energikusabbá is válsz.

Több kalóriát égetsz

A megfelelő tartás fokozza a vérkeringést, és több oxigént juttat a szervezetedbe, emiatt könnyebbnek is tűnnek az edzéseid. Mivel az ízületeid is megfelelően állnak ebben az esetben, a jóga-, és Pilates-gyakorlatokat is szabályosabban tudod végrehajtani.

Megszűnik a fejfájásod

A tenziós fejfájás egyik gyakori oka a rossz tartás, mivel a nyak, váll és az állkapocs nem optimálisan helyezkedik el ebben az esetben. Idővel az ezeken a területeken fellépő izomfeszülés nem szűnik, ez pedig fejfájáshoz vezethet.

Az ízületeid hálásak lesznek érte

A rossz tartás nagy nyomást helyez a vállízületre és a környező izmokra, emiatt könnyebben is lesérülhetsz ezeken a területeken. Hosszú távon pedig akár ízületi gyulladás is kialakulhat akkor, ha nem figyelsz oda a tartásodra.

Kevésbé leszel stresszes

Egy új kutatás szerint ha egyenesen ülsz, sokkal hatékonyabban tudod kezelni a stresszt, ráadásul lelkesebben is végzed a munkádat. A megfelelő tartás fiziológiai szempontból is szuper hatással van a testedre, ugyanis fokozza a vérkeringést és az idegrendszer működésén is javít.

Hogyan javíthatsz a tartásodon?

A megfelelő tartáshoz érdemes időt szánnod a törzsizmaid megerősítésére, hiszen ezek vesznek részt leginkább a gerincoszlop stabilizálásban. Emellett természetesen a hátadra is szánj időt, hogy elkerüld a kellemetlenségeket.

Olvasnál még a témában?