Borítókép: Így fejleszt, ha néha sötétben futsz

Így fejleszt, ha néha sötétben futsz

Forrás: Getty Images
Általában azt szoktuk javasolni, hogy lehetőleg napfelkelte után és napnyugta előtt fuss, hiszen így a legbiztonságosabb, ám érdemes kitérni arra is, hogy milyen pozitív következményekkel jár, ha olykor sötétben gyűjtöd be a kilométereket.

Több olyan felvetés is született az elmúlt időszakban, ami arról szól, hogy a sötétben futás segít felgyorsulni. Ezt semmilyen tudományos felmérés nem támasztotta alá, de szakértők szerint lehetséges. Amikor sötétben futsz, sokkal jobban figyelsz, nem kalandozol el, mint egy napsütéses, zenehallgatós futásnál, ez a koncentráció pedig hozzásegít ahhoz, hogy ugyanolyan pulzuson tudj gyorsabban mozogni.

Azonban épp az ellenkezője is igaz lehet. Néhány edző azoknak szokta ajánlani a sötétben futást, akik hajlamosak ráfeszülni a tempóra, teljesítményre, és arra, hogy mit gondolnak mások. Számukra lehet jó megoldás egy-egy sötétben történő futást beiktatni, amikor nem látja őket senki. Az még jobb, ha órát sem visznek magukkal, mert így teljesen érzésből róhatják a köröket.

Összességében pedig arra nagyon jó, hogy ügyesebbé tesz, mert oda kell figyelni a lépéseidre, a külvilág rezdüléseire, és arra, hogy biztonságosan haladj előre.

Természetesen a biztonságod a legfontosabb, így ezt csak akkor próbáld ki, ha olyan helyen tudsz futni, ahol nincs félnivalód, és legyen rajtad fényvisszaverős ruha is!