futás melegben, futás kánikulában,

Hogyan enyhítheted a kánikulai futások küzdelmét? Hasznos ötletek következnek!

Forrás: Getty Images
A perzselő forró nyári napok komoly kihívást jelentenek még a melegkedvelő futók számára is. Ilyenkor mindig nagy a dilemma, hogy egyáltalán elinduljunk-e futni…

Hogy minőségi edzésmunkát lehet-e 30 fokban vagy felette végezni, arra a legtöbben „nem”-mel válaszolnának. Persze nem is kell erőltetni mondjuk egy hosszú tempófutást vagy egy kemény résztávos edzést ilyenkor. De azért sokat tehetünk azért, hogy az edzést ilyenkor is elviselhetővé tegyük – a körülményekhez képest. Ha nem tudsz például kora reggel vagy késő este, akár sötétedés után futni, akkor érdemesebb valamilyen erdei vagy legalábbis erősen fás, árnyas parkot választani az edzés helyszínéül. De ezen kívül még más is van, például…

Árnyékolj!

Főleg a hőség csúcsidőszakában feltétlenül viselj világos színű, az arcot, esetleg tarkót is árnyékoló sapkát, ami megvéd a tűző naptól, ráadásul rendszeresen vizezve hűthető folyamatosan a fej. A másik védelmi eszköz a napszemüveg. Csökkenti a nap tükröződését, és a szem erős fény miatti fáradását, végső soron károsodását.

Olyan útvonalon fuss, ahol van víz!

Ez lehet patak, folyó, tó, de akár kút is. Ha nagyobb vízpart mellett, árnyékban futsz, ott a hőmérséklet több fokkal alacsonyabb lehet. A víz ez esetben tehát nemcsak azért fontos, hogy inni tudjál, hanem azért is, hogy hűteni tudd magadat és a ruházatodat. A legjobb nyári futóhelyeket fákkal sűrűn benőtt, völgyben futó patakok mentén találod.

futás kánikulában, futás melegben, hőség, hidratálás,
Forrás: Getty Images

Használj jeges hűtést!

Hacsak egy rövid futásra mész, akkor is érdemes például egy körsálba jeget tekerni és a nyakadba rakni, vagy ugyanígy a csuklóra tekerni. A folyamatos mechanikus hűtés sokat javít a komfortérzeten. Hosszabb futások esetén a benzinkutak jó depospontként szolgálhatnak ebből a szempontból, mert ott mindig van jég ilyenkor. Ezzel a módszerrel csökkenthető a test hőmérséklete.

Keress magaslati edzőhelyet!

Minél magasabban vagy tengerszint felett, annál alacsonyabb a hőmérséklet. Legalább a hétvégi futások helyszínét érdemes a hazai magasabban fekvő területekre átenni. A hazai középhegységek erdőségben, tehát lombban, árnyékban gazdagok, nem oly kopárak, mint a magashegyi csúcsok környéke. 6-8 fokkal is hűvösebbre számíthatsz így a futásod során, mint az aszfaltozott városi utcákon!

Hidratálj folyamatosan és mindig!

Ha futás előtt vizet vagy sportitalt fogyasztasz, az segít csökkenteni a futás közbeni kiszáradás okozta tüneteket. Nyáron, főleg kánikulában a szervezet optimális hidratáltságát nagyon nehéz fenntartani folyamatosan, ha még sportolsz is, szinte lehetetlen, de muszáj törekedni rá. A víz legyen a legfőbb italod, amiből mindig legyen legalább egy fél, de inkább 1 literes palack a kezed ügyében, amiből folyamatosan kortyolgatsz. Tehát a folyadékbevitelt ne csupán edzés előtt és azt követően emeld meg.

Adj hálát a kánikulai edzéseknek, mert a melegben való futás, akárcsak más nehéz körülmények között zajló, például hidegben, sáros talajon, téli délutánokon a sötétben, igazán szívóssá tesz. Természetesen az év legfontosabb célversenyét, nem érdemes erre az időszakra tervezni, de minden egyes kánikulai futás jól hasznosul fizikailag és mentálisan egyaránt.