Borítókép: Ha fáradt vagy, tarts szünetet, de ne hagyd abba!

Ha fáradt vagy, tarts szünetet, de ne hagyd abba!

Forrás: getty images
Egy picit túlvállaltam magam a múlt héten: mivel előző hétvégén egy lépcsőző versenyen voltam, kimaradt az aznapi edzésnapom, így ennek a 10 km-es távnak a lelkiismeretes bepótlásával kezdtem a hetet, volt olyan napom, amikor dupla edzést toltam, voltak súlyzós edzéseim, volt résztáv, hétvégi hosszabb futás és mivel elindult az Ébredj challenge, ezért beiktattam pár rövidebb, hajnali kocogást is.

A maratoni felkészülés alatt jellemzően heti 45-50 kilométert futok egy héten, most viszont bejött 1-2 plusz futás is, így a heti kilométeradagom felkúszott 66-ra. Persze, ennyi edzéssel nem csoda, ha voltak napok, amikor borzalmasan ment, lassú voltam és hisztis, de ilyenkor még mindig azzal nyugtattam magam, hogy egy rossz edzésnél egy rosszabb van: az, amelyiket meg sem csinálták.

Tudom, nagyon nehéz ilyenkor megemészteni, hogy nem megy úgy, olyan gyorsan vagy nem megy annyi, mint szokott, így ilyenkor muszáj picit megállni és pihenni 1-1 napot. Az jutott eszembe, hogy szerintem sokan találkozhattok ezzel a problémával és ez az, ami sok január 1-jén elkezdett újévi fogadalmat is taccsra vág: egyből beleugrasz valamibe, nagyon elkezded tolni, aztán kipurcansz és hagyod az egészet a fenébe. Pedig ilyenkor kell nem abbahagyni, hanem szépen, fokozatosan terhelni a tested és pihenni, amikor a testednek ara van szüksége. Ilyenkor új lendületet tudsz venni és ott folytatni 1-2 nappal később a megkezdett munkát, ahol abbahagytad.

Pár tipp, hogy Te se időpocsékolásként gondolj a pihenőnapra:

  1. Tudd: 5 kilométer ugyanúgy 5 kilométer, ha 4 percesekkel futod, ha 7 percesekkel! Ne kínozd magad amiatt, ha rosszabb napokon nem megy annyira, 1-2 nap kihagyás után sokkal jobb lesz!
  2. Pihenj, relaxálj, szaunázz, SMR hengerezz, nyújts! - Legalább annyira fontos a megfelelő regeneráció, mint maga az edzés.
  3. Kapcsolódj ki a barátaiddal, családoddal, kiskutyáddal - töltődj fel lelkileg is!
  4. Mindig legyen előtted a célod – tudod jól, hogy amennyi munkát beleteszel az edzésbe, annyit ki is fogsz tudni venni belőle. A cél eléréséhez pedig az is fontos, hogy tudd, mikor kell szünetet tartani!
  5. Aludj egy nagyot! – Te hagysz elég időt magadnak éjszakánként a regenerációra? Ha te is az a népes tábort erősíted, akinek hétköznap 5-6 óránál több nem jut szunyálásra, akkor mindenképp iktass be heti 1 napot, amikor addig alszol, amíg csak jólesik.
  6. Tarts az egyensúlyt! A sikeres eredménynek 3 alapfeltétele van: az edzés, a táplálkozás és a pihenés! Ha felborul az egyensúly ezek között, akkor az eredmény is váratni fog magára.
  7. Csökkents a sérülésveszély kockázatát! - Ha a pihenés kérdését nem vesszük komolyan, akkor sérülés, túledzettség merülhet fel. Inkább előzzük meg azt, hogy egy sérülés miatt hosszabb időt ki kelljen hagynunk és 3 naponta iktassunk be egy pihinapot.
  8. Ha nincs rossz nap, nincs jó se – milyen unalmas is lenne, ha minden edzésünk ugyanolyan lenne. Tudatosítsd magadban: pont a nehezebb, fárasztóbb napok fényében vannak könnyebb és csodásabb futások is.