Borítókép: Itt a bizonyíték, hogy a pozitív gondolkodásmód a futást is megkönnyíti

Itt a bizonyíték, hogy a pozitív gondolkodásmód a futást is megkönnyíti

Forrás: Getty Images
A Stanford szakemberei egy friss tanulmányban bizonyították, mennyire fontos a helyes hozzáállás.

Biztos te is észrevetted már magadon, hogy ha van kedved az éppen aktuális edzéshez, akkor sokkal könnyebben habzsolod a kilométereket. A Stanford Egyetem kutatói nemrég ennek a jelenségnek a tudományos vetületére vetették rá magukat, 116 önkéntes szervezetében vizsgálták meg a CREB1 géneket. Ezek mennyisége határozza meg, mennyire vagyunk képesek eljutni teljesítőképességünk határára.

Az önkéntesek mindegyike futópados edzésen vett részt, melynek végén közölték velük, hogy az ominózus gének, milyen teljesítményt predesztinálnak a testnek. Az volt a trükk a dologban, hogy nem minden futóval osztották meg a tényleges CREB-eredményeket. A kutatók arra jutottak, hogy azok az önkéntesek, akiknek azt mondták, a testük kevésbé ideális az edzésre, átlagosan közel fél perccel hamarabb váltottak át sétára.

Ezzel szemben azok az önkéntesek, akik pozitív eredményeket kaptak több, mint egy perccel tovább bírták a következő futópados kihívást.

Meglepő volt látni, mennyire erős hatással volt a génre vonatkozó információ a futókra, az agyuk képes volt elhitetni velük, hogy rosszabbul bírják a tempót. Sokkal rosszabb eredményeket értek el, mint akkor, amikor még nem tudtak erről a hátráltató információról
mondta Brad Turnwald.

A szakember szerint az a tanulság, hogy nem szabad a testünk hiányosságaival legitimálni a feladást, inkább a pozitív dolgokra kell koncentrálni, mert azok viszik előre az embert lépésről lépésre.