edzés, futás,

Attól még, hogy a szabadban edzel, nem kell rettegned a melanomától!

Forrás: Pexels.com/Andrea Piacquadio
Egy friss kutatás szerint nem kell a tűző nap miatt mellőznöd a szabadtéri edzéseket a melanoma kockázata miatt, de vannak dolgok, amikre kötelező odafigyelni.

A melanoma a melanocitákból, a bőr festéktermelő sejtjeiből kiinduló rák, és többnyire a test napfénynek gyakran kitett részei vannak veszélyben miatta. Ám ez még nem ok arra, hogy nyáron ne sportolj a szabadban!

Ha például egy kevésbé árnyékos útvonalon edzel, nagyobb az esélye a bőrráknak? A Preventive Medicine folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint erről szó sincs: bátran jöhetsz-mehetsz a szabadban, nyáron, napsütésben is, ha kellőképp figyelsz a prevencióra.

Norvég kutatók több, mint 150 000, 30 és 75 év közötti nőt vizsgáltak meg, akik részt vettek egy nagyszabású, közel 20 év alatt végzett, a rákos megbetegedéssel kapcsolatos vizsgálatban. Arra voltak kíváncsiak, hogy a szabadban gyakran edzők között több volt -e a melanomával kapcsolatos eset - ez azért is fontos, mert ezt tartják a bőrrák leghalálosabb típusának. Korábbi tanulmányok ugyanis azt sugallták, hogy ez így van, részben azért, mert azoknál, akik több időt töltenek kint, nagyobb a nap okozta leégés kockázata, ami hozzájárul a bőrrák kialakulásához.

Forrás: Pexels.com/Armin Rimoldi

A kutatók most azonban nem találtak megnövekedett melanoma kockázatot a résztvevők között. Különösen meglepő, hogy a karok területére is érvényesek ezek az eredmények - annak ellenére, hogy ez a terület van leginkább kitéve a veszélynek - vallja Flavie Perrier, a tanulmány társszerzője, az Oslói Egyetem Orvosi Alaptudományi Intézetének munkatársa.

A Runner’s World.com-nak elmondta, hogy azért is összpontosít ennyire a tanulmány Norvégiára, mert ebben az országban a harmadik legmagasabb a melanoma előfordulási gyakorisága, és itt a legmagasabb a halálozási arány emiatt. Ezenkívül a norvégok többnyire világos bőrűek, ennek ellenére sokan napoznak nyáron, ám mindkettő növeli a melanoma kockázatát.

Így nem véletlen, hogy az ország számára különösen fontos az esetek csökkentésére szolgáló módszerek megtalálása. A szakember hozzátette, hogy nem voltak biztosak abban, hogy az eredmények vonatkoznak -e a férfiakra, mivel csak nők vettek részt a vizsgálatban, de valószínű, hogy számukra is relevánsak a számok.

A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy a szabadban sportolók között egyáltalán nem volt gyakoribb a melanoma előfordulása, ami feltehetően a megelőzésnek köszönhető. Ám a leégés az, ami kifejezetten káros - régebbi vizsgálatok szerint nem is kell sokszor leégni ahhoz, hogy kialakuljon a betegség. A Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention folyóiratban megjelent egyik tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik 20 éves koruk előtt legalább 5 alkalommal égtek hólyagosra a napon, 80 százalékkal magasabb a melanoma kockázta.

A The Skin Cancer Foundation szerint a leégés gyulladásos reakció az ultraibolya sugárzásra, amelyet a hosszan tartó napsugárzás során tapasztalnak. Azoknál az embereknél, akik kevesebb melaninnal rendelkeznek - ez a pigment adja a bőr színét - a bőrsejtek vörösek lesznek és megduzzadnak, és a károsodás megváltoztatja a daganat-elnyomó gént, így a sejtek kevésbé képesek helyreállítani önmagukat. Ez a rák kialakulásához vezethet.

A védelem érdekében a szakértők azt javasolják, hogy legalább 15-ös faktorú fényvédő krémet használj - ezekről kimutatták, hogy jelentősen csökkentik a melanoma kockázatát -, de a legutóbbi norvég tanulmány kutatói a 30-as SPF -et javasolják kiindulópontként.

Persze a fényvédelem mellett a szakemberek sem mennek el amellett, hogy ha megoldható, fuss inkább árnyékos helyeken a tűző nap helyett!

Runner’s World melléklet 2019 Futóchecklist egész évre, minden évszakra (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2019 Futóchecklist egész évre, minden évszakra (digitális verzió)

 

395 Ft