Borítókép: Amikor a tempó nem számít: a könnyed, regeneráló futások ereje

Amikor a tempó nem számít: a könnyed, regeneráló futások ereje

Forrás: Nike+ Run Club
Ha egy versenyre készülsz, és megfontoltan állítottad össze az edzéseidet, vagy egy profit kértél meg erre, legalább hetente egy könnyed, laza tempójú futásnak szerepelnie kell a tervben. De hogy miért?

Én éppen életem első 30 km-es versenyére készülök, amelyhez az edzéstervet Vajda Zsuzsi Nike+ Run Club edző állította össze, és amelynek szerves részét képezi a hét közepén a lassú, könnyed 10K-s futás. Zsuzsitól ehhez azt az instrukciót kaptam, hogy olyan sebességgel fussak, hogy közben akár csacsogni is tudjak egy barátnőmmel, és egyenletesen végig tudjam csinálni. Természetesen kíváncsi voltam arra, miért olyan fontos ez!

Többször olvastam már, hogy szükség van lassú, regeneráló kocogásokra is az edzéstervben. Miért?

Zsuzsi: A könnyű, regeneráló futások nem hiányozhatnak az edzéstervünkből, még akkor sem, ha kevés időnk van futni. A könnyű hosszú futásokkal úgy tudjuk gyűjteni a kilométereket, javítani az állóképességünket, hogy ez ne jelentsen nagy terhelést a szervezetünknek. Ezáltal fokozatosan tudjuk hozzászoktatni az izomzatunkat, ízületeinket a terheléshez. Javítja a mozgáskoordinációnkat, hiszen jobban tudunk koncentrálni a futómozgásunkra. Tudományosan igazolt, hogy felgyorsítja a regenerációnkat, ezáltal csökkenthetjük a sérülések veszélyeit is!

Forrás: Nike Futóklub

De mit jelent pontosan a "lassú futás"? Milyen tempót?

Zsuzsi: A lassú futás tempója és távolsága az edzettségi szintünktől függ. A heti kilométerszám kb. 20-30%-a legyen. A tempót a pulzus meghatározásával szoktuk megadni, 130-140 ütés/perc, vagy csak egyszerűen, beszélgetős tempó legyen.

Milyen gyakran kell beiktatni?

Zsuzsi: Szabadidős futóknál ajánlott, hogy minden erős edzést egy regeneráló futás kövessen. Nekünk, hölgyeknek egyébként ez a kedvenc edzéseszközünk, hiszen gyakran, ahelyett, hogy elmennénk egy kávét meginni a barátnőkkel, inkább kihasználjuk az időt, és elmegyünk egy könnyű tízesre, ahol megbeszélhetjük az élet nagy kérdéseit. Szóval összeköthetjük a kellemest a hasznossal!

A pedig azt is folyamatosan figyelemmel követheted, hol tartanak az edzésben a barátnőid, ismerőseid. Az alkalmazás megújult, plusz funkciókkal bővült ki, ráadásul sokkal inkább felhasználóbarát lett a felülete! Én imádom :)