futás melegben, kánikula, futás nyáron, víz, hidratálás, szénhidrát,

3 dolog, ami nélkül ne indulj el melegben futni!

Forrás: Getty Images
Nyakunkon kopogtat a kánikula, ami egyrészről szuper, hiszen belátható közelségbe kerül a nyári szabadság, de futóként nem biztos, hogy boldogsággal tölt el, amikor huszon-, pláne harmincvalahány fokot mérünk kora reggeltől késő estig. Viszont még nem késő hozzászokni a hőségben való futáshoz, ehhez fogadd meg az alábbi három legfontosabb tanácsot!

Ha megkérdeznénk 10 futót, hogy télen, vagy nyáron szeret jobban futni, nagy valószínűséggel az utóbbira érkezne több szavazat. A nyári futásoknak is megvan persze a maga szépsége és hangulata, az öltözködést illetően pedig kifejezetten előnyös, hogy amennyivel egyszerűbb egy kellemes júniusi reggelen elindulni a szokásos körünkre, annyival körülményesebb összeállítani a hétvégi hosszúkra a ruházatot mondjuk november végén. S ha már a felszerelésről beszélünk, ne feledkezzünk meg a frissítésről sem, hiszen míg ősztől tavaszig az egy órás futásokra elindulunk csak úgy, addig tavasztól őszig már sokkal nagyobb körültekintést igényel ez a téma. Azt az időt, amit megspórolsz az öltözéked összeállításával, fordítsd a frissítésedre, ugyanis a nyári melegben nagyon hirtelen bekövetkezhet egy kellemetlen rosszullét, amit biztosan mindenki szeretne elkerülni.

Lássuk tehát, mi az az alapvető 3 dolog, ami nélkül ne indulj el 30 percnél hosszabb futásra, amennyiben a hőmérséklet meghaladja a 25 fokot:

1. Minimum fél liter víz: nagyon sokan azt gondolják, hogy ha „csak“ 30-40 percet futnak, arra a „kis“ időre nem szükséges folyadékot cipelni magukkal, hiszen, máskor több, mint egy órát is ki szoktak bírni víz nélkül. Lehet, hogy 10-12 fokban ez a gondolatmenet még meg is állja a helyét, de teljesen másképp reagál a szervezet a 12 fokra, a 20 fokra pláne a 30-ra. Ilyenkor simán előfordulhat, hogy már 5 perc után azt érzed, hogy szomjas vagy, aminek az az oka, hogy melegben jóval könnyebben és hamarabb figyelmeztet a tested a dehidratáltság első jeleire. Míg hűvös, csapadékos időben eszedbe sem jut kortyolni, addig egy száraz, meleg napon könnyen lehet, hogy már az első kilométered végére patakokban folyik rólad a víz és azt érzed, hogy szomjan veszel. Szóval ne spórold el magadtól a folyadékot, és ne legyél lusta egy kisméretű kézi kulacsot megtölteni vízzel futás előtt. Már 0,1 dl-es kiszereléstől a fél literes verzióig találsz kényelmes, csuklóra rögzíthető puha, vagy kemény flaskát, ami tökéletesen kiszolgál a rövidebb edzéseid során a meleg nyári napokon.

futás melegben, folyadékfogyasztás, víz, kánikula,
Forrás: Getty Images

2. Szénhidrát tartalmú frissítő: a „minek vigyek, csak rövidet futok” típusú kifogások másik legjellemzőbb áldozata a vízen kívül az izotóniás italpor, vagy a tasakos zselé. Egyrészt azért célszerű nyáron sportitallal, izotóniás itallal is frissíteni a víz mellett, mert nagy melegben jól eshet valami ízesebb folyadék, így például egy harminc perces futáshoz is nyugodtan keverhetsz egy gyenge izót, a 60 perc környéki edzéseidre pedig bátran vigyél magaddal gélt, vagy jól bevált szénhidrát tartalmú frissítőt, ami lehet aszalt gyümölcs is. A hőségben ugyanis a fokozottabb izzadás miatt a vércukrod is könnyebben leeshet, vagy megszédülhetsz, némi gyorsan felszívódó szénhidrát azonban pillanatok alatt ki tud segíteni a bajból. A legtöbb rövid szárú futónadrágnak van olyan praktikus kis zsebe, ahova a kulcsod mellé simán befér egy kis tasakos gél, pár szem datolya, mazsola, vagy, amit szeretsz, és nem olvad szét, ám vészhelyzet esetén jól jön. Ne tévesszen meg a rövid idő, nyáron egy 30 perces edzés is lehet nagyon kimerítő, így mindig inkább biztosítsd magad túl!

3. Sótabletta: bizony, nem csak a maratoni futók és az ultrások kiváltsága a sótabletta, még mindig nagyon sok futónak újdonság a használata. Mondani sem kell, hogy nyáron sokkal több folyadékot veszítesz és sokkal többet is iszol, így nem is gondolnád, hogy milyen hamar ki tudod mosni a szervezetedből a szükséges mennyiségű ásványi anyagokat. Fejfájás, szédülés, és bizony a vizesedés is jelezheti a sóhiányt, pláne, ha mondjuk nem fogyasztasz elegendő mennyiségű vizet, ilyenkor ugyanis a szervezet szó szerint bepánikol és vízvisszatartó üzemmódra kapcsol. Emiatt érezheted püffedtebbnek például a kéz- és lábfejedet, vagy az arcodat. Szóval barátkozz meg a sótablettával, és amennyibe 30 percnél hosszabb edzésre indulsz, csomagolj el 1-2 db-ot a géled mellé a zsebedbe. Nem csak a váratlan izomgörcsöt tudod vele megelőzni!